Birkaç farklý etkenin birleþmesi sonucu gençlerdeki iþsizlik oranlarý, yetiþkinlerdekinin genellikle iki katýdýr. Bu zorluklar eðitimle, istihdamla ve genel olarak okuldan iþe geçiþ politikalarýyla ve farklý paydaþlar arasýnda iþ birliði ve koordinasyon yoksunluðuyla baðlantýlýdýr. Bu sebeple eðitim, istihdam ve okuldan iþe geçiþ süreçlerini ve politikalarýný daha iyi koordine etmek ve ilgili tüm paydaþlar (kamu kuruluþlarý, üniversiteler, sendikalar, STÖ’ler, yerel yetkililer ve özel firmalar) arasýndaki iþ birliðinin saðlanmasý önem arz etmektedir.
Genç Ýstihdam programýnýn amacý, gençlerin istihdamýný artýrmak ve onlarýn iþ gücü piyasasýna entegrasyonlarýný desteklemek için aktif iþ gücü piyasasý politikalarý saðlamaktýr.
Hedef Gruplar: 15-34 Yaþ aralýðýnda TR82 Bölgesinde ikamet eden gençler Form Ýçin Týklayýnýz...
YÜRÜTÜLECEK FAALÝYETLER
1) Eðitimde ve istihdamda yer almayan gençlere iliþkin yerel düzeyde araþtýrma ve proje faaliyetleri gerçekleþtirilecektir
Eðitimde ve istihdamda yer almayan gençlere iliþkin yerel düzeyde araþtýrma ve proje faaliyetleri desteklenecektir. Söz konusu projelere, Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP)'nýn istihdam önceliði kapsamýnda kaynak tahsis edilecektir. Bu amaçlar üniversiteler, ticaret ve sanayi odalarý, organize sanayi bölge müdürlükleri, ÝÞKUR ve firmalar ile iþ birliði yapýlarak genç istihdamýn artýrýlacaktýr.
2) Göçün ve iþsizliðin yüksek olduðu bölgelerde, emek yoðun sektörlere yönelik altyapýlar geliþtirilecektir.
Çalýþan ve Üreten Gençler Programý ile genç iþsizliðinin yüksek olduðu bölgelerde gençlerin, kiþisel ve sosyal geliþimlerini desteklemek ve istihdam edilebilirliklerini artýrmak hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda faaliyet gösteren kalkýnma ajanslarýnýn geliþtirdiði projeler desteklenerek, emek yoðun sektörlerde istihdam artýþýnýn saðlanmasý amacýyla faaliyetler gerçekleþtirilecektir.
3) Kýrsal Ýstihdamý Artýrma Programý
Kýrsal alanda yaþayan gençlerin istihdamýnýn artýrýlmasýný hedef alan, onlarýn bilgi becerilerini geliþtirecek, bölge ihtiyaçlarýný ve yeni teknolojileri içeren programalar, teþvikler ve yeni iþ alanlarý geliþtirilecektir. Kýrsal alanlarýn daha çekici kýlýnmasý için sürdürülebilir büyüme teþvik edilerek özellikle gençler ve kadýnlar için yeni istihdam olanaklarý geliþtirilecek ve bölge ihtiyaçlarýna yönelik eðitim, yayým ve destekleme programlarý uygulanacaktýr.
4) Ýstihdam Garantili Mesleki Eðitim Programlarý
Bölgede sanayi ve diðer sektörlerde ihtiyaç duyulan niteliklerin karþýlanmasýna yönelik eðitimler verilecektir. Bu kapsamda ajanslar tarafýndan üniversiteler, ticaret ve sanayi odalarý, ticaret borsalarý, esnaf ve sanatkâr odalarý, mesleki eðitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri, teknokentler ve bölgede faaliyet gösteren firmalarýn temsilcileri ile ihtiyaç duyulan iþgücü niteliklerinin tespit edilmesine yönelik görüþmeler yapýlacaktýr
Kastamonu, Çankýrý ve Sinop bölgesindeki gençlerin mesleki becerilerinin arttýrýlmasý ile genç istihdamýnýn desteklenmesi amacýyla çeþitli alanlarda düzenlenecek mesleki eðitimler ve seminerler aracýlýðýyla, gençlerin beceri düzeylerinin artýrýlmasý ve iþveren taleplerinin karþýlanmasý amaçlanmaktadýr.
5) Kariyer Fuarý Düzenlenmesi
Hem öðrenciler ve mezunlar hem de sektör açýsýndan kariyer noktasýnda önemli katkýlar saðlayan bölgesel kariyer fuarlarý interaktif bir program çerçevesinde birçok sektöre ait kariyer fýrsatlarýnýn, meslek bilgilerinin ve istihdam süreçlerinin paylaþýlmasýný hedeflemektedir. Bu fuarlar ile öðrenciler ve iþverenler bir araya gelme imkâný bulacaklardýr. Ayrýca üniversiteler bünyesindeki kariyer merkezlerini daha aktif hale getirerek, iþverenler ile iliþkilerin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
6) Beceri Geliþtirme Programý
Gençlerin iþ hayatýna geçiþte deneyim eksikliðinden kaynaklý sorunlar yaþamasý sebebiyle kamu kurumlarý ve özel sektör firmalarýyla iþ birliði halinde beceri geliþtirme programlarý oluþturulacaktýr. Bu programlarýn içeriði kiþilerin niteliðine göre farklý becerileri kapsayacaktýr.
7) Genç Giriþimcilik Destek Programý
Gençleri giriþimciliðe yönlendirmek ve genç giriþimcilerin fikirlerini hayata geçirmek amacýyla giriþimcilik etkinlikleri düzenleyecek ve gençlere destek verilecektir. Bu kapsamda üniversitelerde özellikle teknokentlerde, teknoloji odaklý çalýþmalar yürüten baþarýlý genç giriþimci adaylarýn desteklenmesi planlanmaktadýr.
8) E-spor Faaliyetleri
E-spor Programý kapsamýnda Ýzmir, Ankara, Diyarbakýr, Kayseri, Trabzon, Adana, Çanakkale, Erzurum, Kahramanmaraþ, Kars, Konya, Manisa, Mardin, Rize, Sakarya, Sinop, Tekirdað’da gençlik merkezleri ve genç ofisler aracýlýðýyla e-spor faaliyetleri gerçekleþtirilecektir. E-spor programýna yönelik gençlere ve ailelerine e-spor hakkýnda farkýndalýk kazandýrýlmasý, profesyonel e-sporcu yetiþtirilmesi, e-spor sayesinde genç istihdamýnýn artýrýlmasý ve giriþimciliðin geliþtirilmesi gibi bir dizi faaliyet Sinop ilimizde yürütülecektir.