Ajansýmýz 2011 yýlýnda uyguladýðý KOBÝ Mali Destek Programý’nýn Bölgeye etkilerini ölçmek amacýyla Ülkemizde Ajanslar tarafýndan ilk defa uygulanan “Karþýt Durum Etki Analizi” araþtýrmasý yaptý. Araþtýrma sonuç raporunu kamuoyuna açýklayan Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan GENÇ, 2011 Yýlý Mali Destek Programý’nýn Bölgede faaliyet gösteren firmalarýn satýþ ve istihdam rakamlarýný arttýrdýðýný açýkladý.
Desteklenen Firmalarýn Satýþ ve Ýstihdam Rakamlarýnda Artýþ Var
Ülkemizde Kalkýnma Ajanslarý arasýnda ilk kez Ajansýmýz tarafýndan uygulanan “Karþýt Durum Etki Analizi” yöntemi ile mali desteklerin sonuçlarýna iliþkin önemli verilere ulaþtýklarýný ifade eden Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan GENÇ, þunlarý söyledi. “Amacýmýz Ajansýmýzýn Bölgeye saðladýðý mali desteklerin etkilerine iliþkin saðlýklý sonuçlar elde etmekti. Bu amaçla TR82 Bölgesinde 2012 yýlýnda faaliyet gösteren 762 imalat iþletmesinin dâhil edildiði çalýþma ile “Etki Analizi” araþtýrmasý yaptýk. Araþtýrma sonucuna göre Ajansýmýzýn 2011 Yýlý KOBÝ Mali Destek Programlarýndan faydalanan 52 firmanýn, faydalanmayanlara göre yýllýk net satýþ rakamlarýný 1 milyon 400 bin TL arttýrdýðý, istihdamda ise 440 kiþilik artýþ saðladýðý bilgisini elde ettik.”
Dr. GENÇ, “Karþýt Durum Etki Analizi sadece mali destekten yararlanan firmalarý deðil mali destekten yararlanmayan ancak yararlananlara benzeyen firmalarý da kapsamaktadýr. Bu da firmalarýn birbirine benzerliði destek alma olasýlýðý hesabýnda kullanýlan deðiþkenler ile saðlanmaktadýr. Bu sayede destek alan ve almayan arasýndaki fark elde edilmektedir. Ayný zamanda bu fark 2011 ve 2014 yýllarý arasýnda da elde edilerek zaman içindeki deðiþim ortaya konmaktadýr. Bu da gerçek etkiyi açýkça göstermektedir. Bu sayede Ajans desteðinin dýþ etkilerden arýndýrýlmýþ etkisi elde edilmektedir. Analizin saha çalýþmalarý kapsamýnda TÜÝK Kastamonu Bölge Müdürlüðü tarafýndan 444 firmaya yüz yüze ziyaretler gerçekleþtirilmiþ, 246 tane firmadan ise veri toplanmýþtýr. Ayrýca Ajansýmýz tarafýndan posta ve yüz yüze ziyaret yöntemiyle elde edilen 33 firma da dâhil edildiðinde saha çalýþmalarýnda toplamda 279 firmadan veri elde edilmiþtir.” dedi.
Mali Destek Programlarý ile Bölgeye Kaynak Saðlandý
Ajansýmýz Genel Sekreter Vekili Dr. GENÇ, “KUZKA olarak bu güne kadar Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerini içine alan TR82 Bölgesi’nde 8 mali destek programý ve 1 adet güdümlü proje yürüttük. Bu programlar ile Bölgeye aktardýðýmýz kaynak büyüklüðü 75 milyon TL’dir. Ancak eþ finansmaný da düþünürsek bu kaynak büyüklüðü yaklaþýk 150 milyon TL’ye ulaþmaktadýr. Bunlarýn dýþýnda Ajansýmýz 3 adet doðrudan faaliyet desteði programý ile Bölgeye ayrýca 850 bin TL kaynak kullandýrýldý.” dedi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.