Ajansýn mali desteklerinden yararlanmadan önce yýllýk 800 ton kapasite ile ambalaj atýklarý toplama ve ayrýþtýrma iþlemi yapan firma, aldýðý mali destek sayesinde hem kapasitesini yýllýk 8 bin tona çýkardý hem de kurduðu tesiste plastik atýklarýný granül haline dönüþtürerek Bölge ve ülke ekonomisine katký saðladý. Firma Ajansýmýzdan aldýðý mali destekle Kastamonu Merkez ve Tosya ilçesinde geri dönüþüm ayrýþtýrma ve iþleme tesislerini aktif hale getirdi. Yenilenen makina parký sayesinde kapasitesini artýran firma, orta vadede Kastamonu’da plastik üretimi yapacak bir fabrika kurmayý planlýyor.
Bölgede ekonomiye kazandýrýlan geri dönüþtürülebilir ürünler konusunda deðerlendirmelerde bulunan Beste Geri Dönüþüm firmasý sahibi Adil KOÇOÐLU, “Tesislerimizde plastik, kaðýt ve geri dönüþtürülebilir çeþitli atýklar gruplarýna göre ayrýþtýrýldýktan sonra, plastik atýklar KUZKA’nýn 2011 KOBÝ Mali Destek Programý kapsamýnda destek saðladýðý “Geri Dönüþümün Ekonomiye Ýzdüþümü Projesi” ile kurulan tesisimizde plastik hammaddesi olan granüle dönüþtürülmektedir. Ürettiðimiz bu granülü þehir dýþýnda poþet üretimi yapan fabrikalara hammadde olarak gönderiyoruz. Daha önceden üretim tesisimiz yetersiz olduðundan, geri dönüþtürülebilir mamuller iþlemeden bölge dýþýna gönderiliyorduk. Ancak KUZKA desteði ile bu tesisi kurduktan sonra çöpten elde ettiðimiz geri dönüþtürülebilir plastik atýklarý iþleyerek yarý mamul olarak satmaya baþladýk. Bu hem bize, hem de bölgemiz ekonomisine ciddi katký saðladý. Bu proje sayesinde ayrýca 10 kiþiye de yeni iþ imkaný oluþturarak istihdama katký saðladýk” þeklinde konuþtu.
“ÜLKE EKONOMÝSÝNE 2,5 MÝLYON TL KATKI SAÐLIYORUZ”
Kastamonu Merkez ve Tosya’da kurduklarý tesislerde yýlda yaklaþýk 2,5 Milyon TL bir kaynaðý Kastamonu’ya geri kazandýrdýklarýný belirten KOÇOÐLU, “Yani çöpe gitmiþ, yok olacak bir malzemeyi vergilendiriyoruz, ardýndan piyasaya sürüyoruz ve geri dönüþüme kazandýrýyoruz. Çöpe gidecek atýklarý, geri kazanarak ekonomik deðere dönüþmesini saðlýyoruz. Ayrýca Kastamonu’nun 20 ilçesinde binin üzerinde konteynýr ve çöp toplama sepeti bulunduruyoruz. 3 binin üzerinde de iç mekan geri dönüþüm kutularýmýz var. 20’nin üzerinde çeþitli niteliklerde araç parkýna sahibiz.” þeklinde konuþtu.
KOÇOÐLU, aylýk 600 ton civarýnda kaybýn olduðu ve bu atýklarýn lisanssýz veya gayri resmi çalýþan kiþiler tarafýndan toplandýðýndan ekonomiye kazandýrýlamadýðýný sözlerine ekledi.
ÇÖP NAKLÝYESÝ YAPARKEN, GERÝ DÖNÜÞÜM ÝMALATINA BAÞLADILAR
Geri dönüþüme 1996 yýlýnda kaðýt, plastik ve hurda nakliyesi ile baþladýklarýný söyleyen KOÇOÐLU, “Sonradan iþimizi geliþtirdik ve geri dönüþüme yöneldik. Ýlkel preslerle baþladýðýmýz iþimize, modern preslerle devam ediyoruz ve yaklaþýk 21 yýldýr geri dönüþüm iþiyle uðraþýyoruz” diye konuþtu.
2010 yýlýnda Beste Geri Dönüþüm firmasýný kurduktan sonra Ajansýmýzýn 2011 KOBÝ Mali Destek Programýndan hibe desteði aldýklarýný ifade eden KOÇOÐLU, “Bu destek sayesinde makine ve ekipmanlarýmýzý yeniledik. Yýllýk 800 ton olan kapasitemiz, hibe desteðinin ardýndan yüzde 1000 arttý ve yýllýk 8 bin tona çýktý. Destek sayesinde hem kapasitemiz arttý hem de çalýþma alanlarýmýz geniþledi. Daha önceden sadece il merkezinden topladýðýmýz atýklarý, þimdi Kastamonu’da ilçeler de dâhil tüm il genelinde yapýyoruz” þeklinde konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.