Toplantýya Çankýrý Karatekin Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Rýza GÜRBÜZ, Ajansýmýz Genel Sekreteri Ramazan ÇAÐLAR, Kalkýnma Bakanlýðý Planlama Uzmaný Kazým KOÞAL, Kastamonu Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Saim ATEÞ, Sinop Üniversitesi Öðretim Üyesi ve Sinop Ýli Akademik Danýþmaný Prof. Dr. Sedat KARAYÜCEL, Kastamonu Üniversitesi Öðretim Üyesi ve Kastamonu Ýli Akademik Danýþmaný Doç. Dr. Fatma Zehra SAVÝ, Çankýrý Karatekin Üniversitesi Öðretim Üyesi ve Çankýrý Ýli Akademik Danýþmaný Ydr. Doç. Dr. Ela ÖZKAN CANBOLAT, Ajansýmýz Kastamonu Yatýrýmý Destek Ofisi Koordinatörü Aykut ONAT, TOBB Uzmaný Altuð GÜL, TEPAV Uzmaný DOÐANAY, Kastamonu, Çankýrý, Sinop il ve ilçe Ticaret Sanayi Odalarýnýn Genel Sekreterleri ve meslek örgütlerinin yöneticileri katýldý.
Toplantýnýn öðleden önceki oturumunda TOBB ve TEPAV Uzmanlarýnca "TOBB ve TEPAV Ne Yapar?" ve "81 Ýle 81 Akademik Danýþman Projesi Nedir?" adlý sunumlarý gerçekleþtirildi. Ardýndan sýrasýyla Kastamonu Ýli Akademik Danýþmaný Doç. Dr. Fatma Zehra SAVÝ, Çankýrý Ýli Akademik Danýþmaný Ydr. Doç. Dr. Ela ÖZKAN CANBOLAT ve Sinop Ýli Akademik Danýþmaný Prof. Dr. Sedat KARAYÜCEL tarafýndan illerin potansiyelini ve tanýtýmýný içeren sunumlar yapýldý.
Öðleden sonra gerçekleþen oturumda ise Ajansýmýz Genel Sekreteri Ramazan ÇAÐLAR, TR82 Bölgesi’nde Ajansýn Ýhracat ve Turizm temel hedeflerine iliþkin açýklamalarda bulundu. ÇAÐLAR, “TR82 Bölgesi’nin ülke ihracatý içindeki payýnýn sadece %2 olarak görülüyor. Bizim potansiyelimiz çok yüksek olmasýna raðmen ihracat yapýlamýyor. Halbuki Bölgedeki ihracat küçük dokunuþlarla artýrýlabilir. Bundan sonraki dönemde iþletme bazlý da çalýþacaðýz. Ýþletmelere tek tek giderek ihracatlarýný artýrmalarý için gerekli iþletme koçluðu desteðini saðlayacaðýz. Bölgede ihracat konusunda muhatap bir kuruluþ yok. Bu konuda Ajans olarak Bölgede Ýhracatçýlar Birliði kuruluncaya kadar muhatap kuruluþ olabiliriz. Teknik destek, eðitim ve kredi destekleri ile pazar araþtýrmalarýný Ajans olarak üstlenebiliriz.
Bölgede danýþmanlýk hizmetleri oldukça zayýf durumda. Bu durum projelere de yansýmakta. Bu sebepten Ajans olarak projelere yeteri kadar destek saðlayamýyoruz. Bu amaçla ÝÞGEM’i etkinleþtirip personel ve kaynak desteði saðlayarak, Bölgesel olarak Çankýrý ve Sinop’ta da özel sektöre proje ve danýþmanlýk hizmetleri vermesini istiyoruz.
Kastamonu Ahþap Fuarý’nýn Endüstriyel fuara dönüþtürülmesini istiyoruz. Bunun içinde TOBB’un onaylý fuar listesine alýnmasýný talep ediyoruz. Bundan sonra gücümüzü ihracat ve turizm için harcayacaðýz. Bütün programlarýmýzý, mali desteklerimizi, gideceðimiz fuarlarýn seçimine kadar bu iki baþlýk üzerinden yapacaðýz. Ancak böyle sonuç elde edebileceðimizi düþünüyoruz.
Çaðlar; “Ayrýca Batý Karadeniz Bölgesi’nde GAP gibi bir Kalkýnma Ýdaresi görevini KUZKA ve BAKKA olarak üstlenebiliriz. Eðer bu gerçekleþirse Ajanslarýmýz Bölge Kalkýnma Ýdaresi yetkisi alacak hem bütçesi yükselecek hem de kamu yatýrýmlarýna doðrudan etki ederek seçimini yapabilecektir. Bu Batý Karadeniz Bölgesi’nin çok hýzlý kalkýnmasý anlamýna geliyor.” þeklinde konuþtu.
Toplantýnýn son bölümünde Ajansýmýzýn Kastamonu Yatýrým Destek Ofisi Koordinatörü Aykut ONAT, Ajansýn destekleri ve faaliyetleri hakkýndaki sunumunu yaptý. Toplantý öneri ve taleplerin alýnmasý ile sona erdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.