Ajansýmýz Kalkýnma Kurulu Baþkaný Sedat ÝÞERÝ Baþkanlýðýnda Sinop’ta gerçekleþtirilen 15. Kalkýnma Kurulu Toplantýsý’na Kastamonu Valisi ve Yönetim Kurulu Baþkaný Þehmus GÜNAYDIN, Sinop Valisi ve Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Dr. Yasemin ÖZATA ÇETÝNKAYA, Çankýrý Valisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Vahdettin ÖZCAN, Sinop Belediye Baþkaný Baki ERGÜL, Kalkýnma Bakanlýðý Bölgesel Geliþme ve Yapýsal Uyum Genel Müdürlüðü Daire Baþkaný Ýbrahim KUZU, Ajansýmýz Genel Sekreteri Ramazan ÇAÐLAR, Sinop, Kastamonu ve Çankýrý illeri resmi kurum temsilcileri ve üyeleri katýldý.
KUZKA Bölgede Çok Önemli Rol Üstleniyor
Programýn açýlýþ konuþmasýný yapan Ajansýmýz Kalkýnma Kurulu ve Kastamonu Ticaret Borsasý Baþkaný Sedat ÝÞERÝ, “Anlamlý bir günde gerçekleþtiriyoruz bu toplantýmýzý. Ajansýmýz bundan tam 6 yýl önce 25 Temmuz 2009’da kuruldu. Kuruluþundan bu yana da ciddi çalýþmalara imza attý. Ajansýmýz bu süreç içerisinde 2 Bölge Planý, çok sayýda analiz ve rapor hazýrladý. Binlerce potansiyel yatýrýmcýya danýþmanlýk desteði verdi onlarca teþvik belgesi düzenledi. Onlarca fuar katýlýmý gerçekleþtirdi, Bölgemizi farklý coðrafyalarda tanýtmaya yönelik çalýþmalar yürüttü. 8 mali ve teknik destek programý ile Bölgemize 49 milyonluk kaynak kullandýrdý. Fonlanan yüzlerce projeyi yerinde titizlikle inceledi, takip etti ve baþarýya ulaþtýrdý.
Bölgemizde altyapý eksikliklerini giderme noktasýnda ciddi yatýrýmlar yapýlsa da Bölgemizde daha fazla kamu yatýrýmýna ihtiyaç var. Ancak yatýrýmlarýn hangi alana odaklanarak yapýlacaðý da önem taþýyor. Dolayýsýyla Bölgemizdeki kamu yatýrýmlarýnýn nasýl yapýlmasý gerektiði ve koordinasyonu ve KUZKA’nýn bu noktada üstlenebileceði rolleri netleþtirmemiz Ajansýmýzýn bu konuda üzerinde çalýþtýðý modelin de geliþtirilmesi noktasýnda özel bir önem arz etmektedir.” dedi.
Yeni Kalkýnma Politikalarýnýn Uygulayýcý Kurumlarý Kalkýnma Ajanslarý
Daha sonra kürsüye gelen Ajansýmýz Genel Sekreteri Ramazan ÇAÐLAR konuþmasýnda, “Kamu Yatýrýmlarýnýn Rasyonelleþtirilmesi ve Kalkýnma Ajanslarýnýn Rolü” baþlýðý altýnda Türkiye’nin kalkýnma hamlesinin baþlangýcýndan günümüze kadar geçen süreci özetledi. ÇAÐLAR, “Bölgede insanýmýzýn bizden beklentilerinin farkýndayýz. KUZKA olarak insanýmýzýn hayatýna etki edecek çalýþmalarý yapmak için var gücümüzde çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Türkiye’nin kalkýnma hamlesine baktýðýmýzda Cumhuriyetin ilk yýllarýnda hýzlý ivme yakalamýþken daha sonra stabil hale geçmiþtir. Bu durumun ortaya çýkmasý ile birlikte ülkemizde yeni kalkýnma politikalarý uygulanmaya baþlanmýþtýr. 2000 yýlý sonrasýnda ise Avrupa Birliði süreci ile birlikte belli bölgelerin kalkýnmasýna yönelik politikalar yerine, topyekûn kalkýnmayý esas alan rekabetçi politikalar uygulanmaya konulmuþtur. Bu yeni politikanýn uygulayýcý kurumlarý olarak Kalkýnma Ajanslarý ortaya çýktý. Bu kurumlar bölgelerine veri setleri hazýrladýlar, araþtýrmalar yaptýlar. Kalkýnma için o bölgenin yerel aktörleri ile birlikte kalkýnma planlarý oluþturdular. Planý yapan kuruluþ olarak Ajanslar bu yeni dönemde bunu uygulama imkâný da buldular” þeklinde düþüncelerini aktardý.
KUZKA Ýcraat Aðýrlýklý Kalkýnma Politikasý Ýzleyecek
Konuþmasýnda KUZKA’nýn bundan sonraki süreçte 2014-2023 Bölge Planý’na uyumlu olarak uygulayacaðý yeni kalkýnma politikalarýna dikkat çeken Genel Sekreter ÇAÐLAR, “Ajansýmýzýn kurulduðu 2009‘dan 2015 yýlýna kadar analiz ve strateji bazlý politikalar yürüttük ve Bölgenin durum tespitini yaptýk diyebiliriz. Bundan sonraki dönemde icraat aðýrlýklý politikalar izlemek istiyoruz. Daha daraltýlmýþ hedefler, kaynaklarýn etkin kullanýmý ve Bölgenin dýþa açýlmasý ile 2023 hedefleri doðrultusunda yapýlacak çalýþmalarý uygulamak ve koordine etmek istiyoruz. Ajans olarak þimdiye kadar hibe programlarý ile Bölgeye 49 milyon TL kaynak saðlarken 100 milyon TL yatýrýmý harekete geçirmiþ bulunmaktayýz. Bu proje desteklemelerinin yanýnda Ajans önemli analiz ve raporlara da imza atmýþtýr. Katýlýmcýlýk esasýna dayalý iki adet Bölge Planý hazýrlanmýþtýr. Bölge planýnýn diðer kurumlar tarafýndan daha çok benimsenmesi için çalýþmalarýmýzý devam ettireceðiz.” dedi.
KUZKA Önemli Çalýþmalara Öncülük Etti
Açýlýþ konuþmasýnda Kalkýnma Ajanslarýnýn Türk bürokrasisinde yeni kurumlar olmasýna karþýn TR82 Bölgesi’nde KUZKA’nýn önemli yol kat ettiðine dikkat çeken Sinop Valisi ve Ajansýmýz Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Dr. Yasemin ÖZATA ÇETÝNKAYA, “KUZKA’nýn Bölge ile ilgili çok önemli tespitleri yapmasýný ve kritik çalýþmalara öncülük etmesini Bölgemiz adýna önemli buluyorum. Ülkemizde bölgesel kalkýnma modeli yerleþtirilmeye çalýþýlýyor. Bu anlamda Ajansýmýz bunun hazýrlýk aþamalarýný çok iyi geçmiþ. Ben de birkaç ay öncesine kadar Kayseri’de Kaymakam iken bulunduðumuz Bölgedeki Kalkýnma Ajansýna ekibimizde birlikte proje sunmaya çalýþýyorduk. Þimdi ise Ajans Yönetim Kurulu Üyesi olarak Ajansýmýzýn Bölgemizin kalkýnmasýna yönelik en uygun destek mekanizmasýný sunmasýna gayret ediyoruz” þeklinde konuþtu.
Uygulanmayan Proje “Baþkasýnýn Hakkýný Gasp Etmektir”
Açýlýþta konuþan Kastamonu Valisi ve Ajansýmýz Yönetim Kurulu Baþkaný Þehmus GÜNAYDIN, Ajansýn hibe desteklerinden faydalanan proje sahiplerine yönelik uyarýlarda bulundu. GÜNAYDIN, “Ajans hibe desteklerinden faydalanan projeler ya zamanýnda tamamlanmýyor ya da uygulamaya baþlamadan fesih talebi geliyor. Bu iki durum da Bölge açýsýndan büyük kayýp demektir. Bunu sadece kendi açýnýzdan düþünmemeniz gerekir. Bu baþka bir yatýrýmcýnýn hakkýný gasp etmektir. Belki de siz baþvuru yapmamýþ olsaydýnýz sizden sonraki proje Bölge için daha faydalý yatýrým yapma imkâný elde edecekti. Bu yatýrým belki de Bölge ekonomisine ve istihdamýna da katký saðlayacaktý. Firmalarýmýz projelerini mutlaka ve mutlaka uygulayacaðý þekilde planlamasýný yapmak zorundadýrlar.” dedi.
“Bölgelerin Kalkýnmasýnda Sosyal Yatýrýmlar Çok Önemli”
Kalkýnma Bakanlýðý Bölgesel Geliþme ve Yapýsal Uyum Genel Müdürlüðü Daire Baþkaný Ýbrahim KUZU konuþmasýna ülkemizde kalkýnma planlarý konusunda yapýlan çalýþmalarý deðerlendirdi. KUZU, “Ülkemizde ilk kalkýnma planý çalýþmalarý 1958 yýlýnda gündeme gelmiþtir. 1960 yýlýndan itibaren planlý kalkýnma programlarýna geçiliyor. Yatýrým programý þeklinde ilk olarak uygulamaya geçiyor. Kalkýnmada bazý gri alanlar önem arz ediyor. Bu alanlara ince dokunuþlar yapmak gerekiyor. Sosyal alanlar bu gri alanlar arasýndadýr. Kalkýnma için Bölgelerde sosyal alanlara yatýrýmlarýnda yapýlmasý gerekir. Sosyal alanlara yatýrým yapýlmaz ise o Bölgede eðitimli ve yetiþmiþ insan tutmanýn mümkün olmadýðýný görürüz. Saðlýk, eðitim ve sosyal yaþam alanlarý insanlarýn sosyal iliþkilerini etkilemektedir. Sosyal alanlara yatýrým kalkýnmayla neden ilgili derseniz iþte bu etkileþimden ne denli ilgili olduðunu görmekteyiz” þeklinde konuþtu.
Toplantý konuþmalarýn ardýndan kurul üyelerinden sorularýnýn, önerilerinin alýnmasý ve karþýlýklý fikir alýþveriþi ile tamamlandý. Toplantý Ajans Yönetim Kurulu Baþkanlýðý’ný Kastamonu Valisi Þehmus GÜNAYDIN’a devreden Çankýrý Valisi Vahdettin ÖZCAN’a, Sinop Valisi ve Ajansýmýz Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Dr. Yasemin ÖZATA ÇETÝNKAYA’ya, Kastamonu Valisi ve Ajansýmýz Yönetim Kurulu Baþkaný Þehmus GÜNAYDIN’a ve Kalkýnma Bakanlýðý Bölgesel Geliþme ve Yapýsal Uyum Genel Müdürlüðü Daire Baþkaný Ýbrahim KUZU’ya plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.