Kýrsal Alanda Yaþlýlýk Analizi, TR82 Bölgesi’nin köylerinde ve beldelerinde yaþayan yaþlýlarýn yaþam koþullarýný, sosyoekonomik durumlarýný analiz ederek bu konuda mevcut durumu ortaya koymak ve çýkan sonuçlar ýþýðýnda sosyal politikalar üretmek amacýyla yapýlmaktadýr.
Türkiye’nin oran olarak en çok yaþlý (65+) nüfusuna sahip illeri TR82 Bölgesi’nde bulunmakta olup (Kastamonu için %15,7; Çankýrý için %14,3 ve Sinop için %16,7) bu nüfusun %10’u köyler ve beldelerde yaþamaktadýr. Ýklim koþullarý ve ulaþým açýsýndan zorluklar bulunan köylerde, yaþlýlarýn hayatlarýný nasýl idame ettirdikleri konusundaki çalýþmalarýn bulunmayýþý Ajansýmýzý bu alanda çalýþmaya yönlendirmiþtir. Analizde yaþlýlarýn sosyoekonomik durumlarý, geçim kaynaklarý, aile iliþkileri, hizmet alýmý ve devlet kurumlarý ile iliþkileri ve yaþlýlýk algýlarý üzerine bilgiler toplanacaktýr.
Analiz kapsamýnda Bölgeden toplamda 18 köy seçilmiþtir. Seçim kademeli olarak yapýlmýþtýr. Devlet Planlama Teþkilatý’nýn 2011 yýlýnda yaptýðý Ýlçe Geliþmiþlik Endeksi ve Ajansýmýz tarafýndan yapýlan Ýlçe Geliþmiþlik Endeksi birlikte deðerlendirilerek, geliþmiþ, az geliþmiþ ve geliþmemiþ ilçeler seçilmiþtir. Bu seçimde geliþmiþ ilçe olarak merkez ilçeler alýnýrken, az geliþmiþ ve geliþmemiþ kategorisi için uzaklýklar düþünülerek ilçeler seçilmiþtir. Seçilen her ilçeden TÜÝK’ten alýnan yaþ grubuna göre köy nüfuslarý verisinden yararlanýlarak en çok yaþlýsý olan köy veya beldeler sýralanmýþtýr. Bu sýralamalarda seçilen köylerden birinin il/ilçe merkezine yakýn diðerinin ise uzak olmasýna dikkat edilmiþtir. Saha araþtýrmasý için hem anket hem de derinlemesine görüþme formu oluþturulmuþtur. Analiz için toplamda 272 kiþi ile yüz yüze anket görüþmesi yapýlýrken, 36 kiþi ile derinlemesine mülakat yapýlmýþtýr.