Türkiye’de madencilik sektörünün geliþimine paralel olarak, özel sektör yatýrýmlarýnýn madencilik sektörüne yöneliminde son yýllarda önemli artýþlar gözlemlenmiþtir. Özel sektörün madenciliðe yönelen ilgisi ile gerçekleþen yatýrýmlar sektörde verimliliði artýrýrken yeni rezervlerin de ortaya çýkarýlmasýný saðlamýþtýr. Türkiye, Dünya maden ihracatý piyasasýnýn þu an için %0,9’luk payýný karþýlamaktadýr. 2023 yýlýndaki hedefimiz ise bu payý %1,67’ye çýkarmak olarak belirlenmiþtir. Yine, 2013 yýlýnda 4,1 milyar USD olan ülkemizin madencilik ihracat gelirinin 2023’te 15 milyar USD’ye çýkarýlmasý hedeflenmektedir. Bu artýþý saðlayabilmek için özellikle metal madenlerin iþlenmesi ve ekonomiye kazandýrýlmasý kilit rol oynamaktadýr. Madencilik sektörünün ihracat gelirimiz üzerine etkisine ilave olarak cari açýðýmýzý da çok olumlu yönde etkileyecektir.
Son yýllarda Kastamonu’nun madencilik alanýnda potansiyelinin yatýrýmcýlar tarafýndan fark edilmesi sonrasýnda özellikle bakýr madeni üzerine çalýþmalar yoðunlaþmýþtýr. Bu çalýþmalardan en önemlisi olarak bir Ýlbak Holding kuruluþu olan Asya Madencilik A.Þ. tarafýndan yönetilen yatýrým projesi ön plana çýkmaktadýr. Sadece Kastamonu için deðil Türkiye ekonomisi için de çok önemli olan bu yatýrým için yapýlan rezerv arama çalýþmalarýnda 47 bin metre sondaj yapýlmýþ ve þu an için, uluslararasý kurumlar tarafýndan akredite edilmiþ olan 24,5 milyon ton görünür, 12 milyon ton muhtemel bakýr rezervi tespit edilmiþtir. Rezervin iþlenebilmesi için de 30 km yol yapýlmýþtýr. Yapýlacak yeni sondaj çalýþmalarýyla rezervde yeni artýþlar da beklenmektedir.
Yatýrým Ýçin Ajansýmýz Danýþmanlýðý ile 280 Milyonluk Teþvik Belgesi Düzenlendi
Söz konusu yatýrým sürecinde Asya Madencilik A.Þ. ile yapýlan görüþmeler neticesinde firmanýn yatýrýmý için Ajansýmýz Kastamonu Yatýrým Destek Ofisi (YDO) danýþmanlýðýnda yatýrým teþvik belgesi saðlanmasý kararlaþtýrýldý. Bu çerçevede çalýþmalarýný yoðunlaþtýran Kastamonu YDO, Cumhuriyet tarihinin en büyük bakýr madeni rezervini bulan Asya Madencilik A.Þ. firmasýna sabit yatýrým tutarý 280 Milyon TL olan yatýrým teþvik belgesi saðladý. Saðlanan bu yatýrým teþvik belgesi Kastamonu’da tek seferde alýnmýþ en büyük yatýrým teþvik belgesi olmasý yönünden de önem arz etmektedir. Yatýrým tamamlandýðýnda Hanönü tesisinde 515 kiþilik bir istihdam saðlanacak, projenin çarpan etkisi de deðerlendirildiðinde taþýmacýlýk, gýda, konaklama gibi sektörlerde oluþacak istihdamla ilçenin ve Kastamonu’nun ekonomisine büyük bir katký saðlanacaktýr.
Teþvik Belgesi Kapsamýnda Firma 5. Bölge Desteklerinden Yararlanacak
Yeni yatýrým teþvik sisteminde madencilik sektörünün öncelikli yatýrým konularý arasýnda yer almasýndan dolayý 5. Bölge desteklerinden yararlanacak olan firma yatýrým döneminde yurt içinden alacaðý makine, ekipmanlar için KDV muafiyeti, yurt dýþýndan alacaðý makineler için gümrük vergisi muafiyetine ek olarak KDV muafiyeti, yatýrýmý için kredi kullanmasý durumunda TL cinsi kredi/kar payýnda 5 puan, döviz veya dövize endeksli kredi/kar payýnda 2 puan faiz desteði, yatýrým tamamlandýktan sonra ise istihdam edeceði personel için 7 yýl boyunca sigorta primi iþveren hissesi desteði ve kurumlar vergisini %80 indirimli ödeme hakký kazanacaktýr.
Yatýrým projesi kapsamýnda bakýr ocaklarý, kýrma-eleme tesisi, öðütme ve zenginleþtirme tesisi, depolama tesisi ve beton santrali yer alacaktýr. Ocaklardan çýkartýlan tüvenan bakýr madeni, zenginleþtirme iþleminin ardýndan yarý mamul haline getirilecek ve ihracatý gerçekleþtirilecektir.
Asya Madencilik Genel Müdürü Naci SALÝ ve Ýlbak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk SALMAN Hanönü’ne yapacaklarý bu yatýrýmda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Kastamonu YDO’nun katkýsýnýn çok önemli olduðunu ifade ederek Kastamonu YDO Koordinatörü Aykut ONAT’a ve Kastamonu YDO Uzmaný Mahmut Oral TAÞCI’ya yatýrým süresince saðlamýþ olduklarý danýþmanlýk hizmetinden dolayý teþekkürlerini bildirdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.