Kastamonu'nun Ýnebolu Ýlçe Tarým ve Orman Müdürlüðü tarafýndan uygulanan Ýnebolu Seracýlýk Projesi’ne Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn (KUZKA) Batý Karadeniz Kalkýnma Programý (BAKAP) kapsamýnda saðlanan destekle 2 dönüm kapalý alana sahip sera kurulumu gerçekleþtirildi.
Ýnebolu Kaymakamlýðý tarafýndan ilçede kurulumu tamamlanan serada kadýn kooperatiflerine üye kadýnlar tarafýndan ilk etapta çilek fidesinin ekimi yapýldý. Akabinde topraklý alanda yetiþtirilmek üzere yüzlerce domates, fasulye, biber ve salatalýk fidesi toprakla buluþturuldu. Yetiþtirilecek ürünlerin satýþýndan elde edilecek gelirle, kadýnlar aile bütçelerine katký saðlayacak. Ayný zamanda verilecek modern tarým eðitimleri ile de ilçede, çiftçilerin üretim kapasiteleri artýrýlacak.
Modern sera Ýnebolu’da çiftçilere örnek olacak
KUZKA’nýn destekleriyle Ýnebolu’da kurulumu tamamlanan 2 milyon 500 bin lira bütçeli Ýnebolu Seracýlýk Projesi’nde topraklý alanda üretimin son aþamasý olan biber, domates, salatalýk ve fasulye fidelerinin ekimi yapýldý. Daha önce ekilen çileklerin ise iki veya üç hafta içerisinde ilk hasadý yapýlacak.
Tarýmsal üretimde, baþta toprak analizi olmak üzere, modern sulama ve gübreleme yöntemlerini kullanarak Ýnebolulu çiftçiler için tarým uygulama serasý olacak tesiste, çiftçilere üretime yönelik ziraat mühendisleri tarafýndan teorik eðitimler veriliyor.
"Tarýma elveriþli arazinin az olmasý seraya olan raðbeti artýrýyor"
Serada ekim yapan kadýnlarý ziyaret eden Ýnebolu Kaymakamý Ahmet Vezir Baycar, Ýnebolu’da üretim yapmak isteyen her kadýnýn eðitim almasý saðlanarak üretime kazandýrmayý hedeflediklerini söyledi.
Proje çerçevesinde ilk aþamada yaklaþýk 2 dönümlük bir sera kurulduðunu kaydeden Kaymakam Baycar, “Ýnebolu, Kastamonu’da sera potansiyeli en fazla olan ilçemizdir. 115 bin metrekare sera alanýna sahip ilçede, 650’ye yakýn üretici bu iþle uðraþmaktadýr. Kastamonu’nun tarýma elveriþli arazisinin az olmasý seraya olan raðbeti artýrýyor. Vatandaþlarýmýzýn geleneksel olarak da seracýlýða bir eðilimi var. Pazarlama sýkýntýsý da yaþanmýyor. Ýnebolu’da, köy pazarýnda, yerel marketlerde hatta Ýstanbul’daki Ýnebolu pazarýnda çok kolay satýþ yapýlabiliyor” dedi.
"Kadýnlarýn ekonomik deðer elde etmelerini hedefliyoruz"
"Tarým Ýnebolu" adý altýnda bir marka oluþturmak için çalýþma baþlattýklarýný ifade eden Kaymakam Baycar, "Ayný zamanda Tarým Ýnebolu diye bir marka oluþturuyoruz. Pazarlama stratejilerini de belirleyip kadýnlarýn biraz daha ekonomik deðer elde etmelerini hedefliyoruz. Buradaki konteynerlerde ürünlerin paketleme makineleri de olacak. Bu þekilde hem Ýnebolu pazarýnda hem de Ýstanbul’daki köy pazarýnda satýþýný saðlayacaðýz. Kadýn kooperatiflerimize ve ilçemize seramýzýn hayýrlý olmasýný diliyorum" þeklinde konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.