UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü (MTA), Tabiat Varlýklarýný Koruma Genel Müdürlüðü (TVK), TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasý (JMO) ve Jeolojik Mirasý Koruma Derneði (JEMÝRKO) tarafýndan “Ulusal ve Uluslararasý Görünürlük Ýçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirasý ve Anahtar Jeolojik Alanlarýnýn Belirlenmesi Çalýþtayý” düzenlendi.
JEOKAR’dan 7 Alana Listede Yer Verildi
Türkiye’nin zengin jeolojik çeþitliliði ve büyük jeolojik mirasýn seçilmesi ve ortaya çýkarýlacak yerleri dünyaya tanýtmak için baþvuru ölçütlerini tamamlamak amacýyla düzenlenen çalýþtayda ülkemizin önde gelen jeolojik zenginlikleri, “jeolojik miras” ve “anahtar jeolojik alan” olarak seçilerek tercih sýrasýna konuldu. Yapýlan deðerlendirmeler sonrasýnda, JEOKAR sýnýrlarý içindeki Horma Kanyonu, Ilgarini Maðarasý, Valla Kanyonu, Gideros Koyu, Çatak Kanyonu, Batý Karadeniz Bölgesi Karasal Çakraz Formasyonu ve Antik maden ocaklarý Türkiye’nin en önemli jeolojik miraslarý/jeositleri arasýnda gösterildi.
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) öncülüðünde UNESCO Küresel Jeoparklarý Aðýna dâhil olmak hedefiyle kurulan Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparký (JEOKAR), Abana, Aðlý, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doðanyurt, Ýnebolu, Küre, Pýnarbaþý ve Þenpazar olmak üzere toplamda 11 ilçeyi kapsýyor. 360 km2 denizde, 4 bin 54 km2 karada olmak üzere toplamda 4 bin 414 km2 jeolojik bir alana sahip JEOKAR, Türkiye’nin önemli jeolojik miraslarýna ev sahipliði yapýyor.
UNESCO Küresel Jeoparklarý Hakkýnda
UNESCO Küresel Jeoparklarý uluslararasý jeolojik öneme sahip alanlarýn ve peyzajlarýn bütünsel bir koruma, eðitim ve sürdürülebilir kalkýnma kavramýyla yönetildiði tek birleþik coðrafi alanlardýr. Dünya genelinde 2024 yýlý itibarýyla 48 ülkede 195 UNESCO Küresel Jeoparký bulunmaktadýr. Ülkemizin ilk ve tek UNESCO Jeoparký Manisa'da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparký’dýr. Farklý bölgelerde kurulan ya da kuruluþ aþamasýnda Jeopark projeleri de bulunmaktadýr.
Kamuoyuna saygýyla duyurulur.