Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda yürütülen Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) desteði ile Ýnebolu Belediyesi tarafýndan uygulanan “Ýnebolu’da Ýþleyen Eller Projesi” tamamlandý. 2022 yýlý Aðustos ayýnda imzalanan proje sözleþmesiyle uygulamasýna baþlanan proje, 2024 yýlýnýn Mart ayýnda tamamlanarak hizmete alýndý. Proje çerçevesinde yörede üretilen kestanenin katma deðerli ürünlere dönüþtürülmesi ve dezavantajlý konumda bulunan gençlerin ve kadýnlarýn istihdam edilmesi amacýyla kestane iþleme tesisi kuruldu.
Güncellenen 2024 yýlý rakamlarýyla 6 milyon 638 bin lira bütçeli projeye, KUZKA tarafýndan yaklaþýk 5 milyon lira destek saðlandý. Saðlanan destekle, ilçede atýl durumdaki bir okul, yapýlan tadilat sonrasýnda “Konveyör Yükleme Bandý, Kestane Eleme Kalibreleme, Kestane Silme Temizleme, Kabuk Zar Soyma Fýrçalama, Hava Seperatörü Savurma, Doðrama Dilimleme, Kestane Püre Yapma, Teneke Kavanoz Dolum, Meyve Sebze Yýkama, Meyve Sebze Kurutma, Öðütme (Mikronize Öðütme) ve Vakum Paketleme Makinesi ile Kestane Dýþ Kabuk Alma, Konveyör Seçme Kontrol Bandý, Kestane Püre Karýþtýrma Kaynatma Kazaný ve Soðuk Hava Odasý” ile donatýlarak kestane iþleme tesisine dönüþtürüldü. Yapýmý tamamlanan tesiste, kestane unu, kestane marmeladý, kestane püresi, kestane kremasý ile taze kestane paketleme ve konserve kestane imalatý yapýlarak pazara sunulacak. Tesisin kestane sezonu dýþýnda atýl kalmamasý için de, bölgede yetiþen diðer meyve ve sebze gibi ürünlerin iþlemesi ve paketlemesi yapýlabilecek.
Diðer yandan ürünlerin pazarda tutunmasýný saðlamak üzere markalaþma çalýþmalarý çerçevesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescil baþvurusu yapýldý. Ürünlerin satýþýný desteklemek ve müþteri iletiþimi güçlendirmek amacýyla internet sitesi kuruldu.
Yine proje çerçevesinde Ýnebolu’da projeden yararlanmasý hedeflenen 15 kiþiye proje süresince muhasebe, satýn alma, halkla iliþkiler, giriþimcilik, temel yangýn, ilk yardým, iþ saðlýðý ve güvenliði ile hijyen ve makine ekipman kullanýmýna yönelik 9 farklý eðitim verildi. Proje ile ilçede, dezavantajlý kesimlerin istihdama katýlýmýnýn kolaylaþtýrýlmasý, mesleki bilgi ve becerilerinin geliþtirilmesine katký saðlanýrken, bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beþeri sermaye artýrýlmýþ olacak. Diðer yandan sosyal yardým alan kesimlerin gelir düzeyinin artýrýlmasýna katký saðlayacak olan proje, toplumda dezavantajlý kesimlerin yaþam kalitelerinin yükseltilmesine ve sunulan hizmetlerin kalitesinin artýrýlmasýna destek saðlayacak.
“Tesis sayesinde kestane katma deðerli ürünlere dönüþtürülecek”
Ýnebolu’da kadýn kooperatifi tarafýndan iþletilecek tesiste kestanenin katma deðerli ürünlere dönüþtürüleceði söyleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Ýnebolu Ýþleyen Eller Projesini, Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) çerçevesinde Ýnebolu Belediyemiz ile birlikte yürüttük. Kalkýnma ajansý olarak bizler bu projelerin yerellerde uygulamasýný yararlanýcý kuruluþlarýmýzla birlikte gerçekleþtiriyoruz. Belediyemizin kadýn istihdamýný arttýrmakla alakalý fikirleri vardý. Bizlerde birlikte oturup neler yapabiliriz diye deðerlendirdik. Kalkýnma ajansý olarak kestane pazarý araþtýrma raporumuzu hazýrladýk. Bu noktada kestanenin türev ürünlerini bizler pazarda yüksek payýnýn olduðunu görmüþ olduk. Ýnebolu’nun kestane potansiyeli oldukça yüksek ve önemli bir ürünümüz. Özellikle sahil kesimindeki ilçelerimizde kestane toplanýyor ve üretiliyor. Fakat bu potansiyelin az bir kýsmýný deðerlendirebiliyoruz. Böyle bir proje fikri oluþunca da Ýnebolu Belediyemiz ile birlikte projelendirdik. Þimdi de güzel bir tesisi ilçemize kazandýrdýðýmýz için mutluyuz. SOGEP’in amacý dezavantajlý kesimlerin sosyo-ekonomik hayata katýlýmýný saðlamak. Sosyal ve ekonomik yaný olan bu tür projeleri destekleyerek hayata geçiriyoruz. Sosyal yaný da Ýnebolu’da kadýn giriþimcilerden oluþan ilk kez bir kadýn kooperatifi kurulmuþ oldu. Kadýn kooperatiflerimiz oluþturulan bu tesisi iþleterek kestane ürününü katma deðerli ürünler haline getirecekler. Kestane unu, kestane marmeladý, kestane þekeri gibi birçok ürün bu tesiste iþlenecek. Kestane sezonunun dýþýnda da aktif olarak tesisin çalýþmasýna yönelik diðer tarýmsal ürünlerin iþlenebilmesi için tasarlanarak ekonomiye kazandýrýlmasý mümkün olacak. KUZKA olarak projenin yüzde 75’ine destek saðladýk. Diðer kalan kýsýmlarýný da Ýnebolu Belediyemiz üstelenerek projeyi hayata geçirdi” dedi.
“4 bin ton kestaneyi iþleyebilecek kapasitedeyiz”
Ýnebolu Belediye Baþkaný Mustafa Hüner Özay ise, “Ýnebolu’da bir kadýn kooperatifi yoktu. Kadýn kooperatifi kurup ilçemizdeki kadýnlarý ekonomiye katma deðer saðlar hale getirmek istedik. Bununla ilgili araþtýrma yaptýðýmýzda KUZKA’nýn destek saðladýðýný öðrendik. KUZKA ile birlikte projemizi hazýrladýk. Bakanlýk onayý sonrasýnda ihale süreçlerini gerçekleþtirdik. Ardýndan fabrikamýzdaki bütün malzemeleri temin ettik. Burasý yüzde 75 KUZKA destekli yaptýðýmýz bir proje. Bu süreç akabinde de bu tesis ortaya çýktý. Þu anda bu fabrikanýn yaklaþýk 12 milyon lira civarýnda bir maliyeti bulunuyor. Ýlk kez Ýnebolu’da kadýnlar kooperatif haline geldi. Ýnþallah önümüzdeki süreçte fabrikada ürün yelpazesini de geniþletmek istiyoruz. Gerekli izinleri aldýk. Bunun sonucunda da diðer ürünlerle çeþitlendirerek fabrikamýzý aktif hale getireceðiz” diye konuþtu.
Mutlu aileler oluþturmak istediklerini söyleyen Özay, “Ýlk etapta kestane ile baþladýk fakat kestane sezonluk bir ürün olduðu için bunun dýþýnda ilçemizde bol miktarda elma, armut, kivi ve hurma yetiþiyor. Herhangi bir katký maddesi olmadan doðal ortamlarda bu ürünleri de kurutarak paketleyip halkýmýza sunacaðýz. Ýnþallah tahmin ettiðimiz piyasayý oluþturup hem ilçemize hem kadýnlarýmýza hem köyde bu ürünleri yetiþtiren üreticisine kadar kaynak saðlamýþ olacaðýz. Mutlu aileler oluþturmak istiyoruz, mutlu ailenin temeli de mutlu kadýnlardan geçiyor. Þu anda kooperatifimiz 15 kiþi ile kuruldu. Fabrikadaki ürünlerin çeþitliliðiyle birlikte bu sayýyý daha da arttýrabiliriz. Fakat þu anda ilk etapta minimum 15 kiþi ile bu fabrikayý çalýþtýracaðýz. Ýlimizde doðal ortamda kurutma yapan ikinci tesis olduk. Bu da bizim için ayrý bir deðer saðlýyor. Bu noktada kurutulmuþ ürün üreten diðer üreticilere de hizmet verebileceðiz. Kadýnlarýmýz burada para kazanabilecekler. Ayrýca 10 metrekarelik soðuk hava depomuzda mevsimine göre sezonluk ürünlerimizi koruyarak sezon sonunda daha iyi fiyatlara satmayý planlýyoruz” þeklinde konuþtu.
Kestanenin çölyak hastalarýna iyi gelen bir un olduðunu belirten Özay, “Kestanenin ununu deðerlendireceðiz. Alerjik hastalýklarýn baþýnda gelen Çölyak hastalarý için faydalý olan kestane unu bize artý saðlayacak. Ayrýca pasta üretiminde kestane püresi çok kullanýlan bir ürün haline geldi. Kestane püresi yapacaðýz. Kestane püresini burada yapýp piyasaya da satmayý planlýyoruz. Bunun dýþýnda kestane þekeri yapacaðýz. Bizim kestanemiz Bursa kestanesine göre daha küçük ancak daha lezzetli. Ýnebolu kestanemiz, Ýstanbul’da kuzu kestanesi olarak satýlýyor. Bizlerde kestanemizi en iyi þekilde deðerlendirmek istiyoruz. Öncelikle çölyak hastalarý için un üretimi, sonrasýnda kestane þekeri, kestane püresi gibi çeþitli ürünleri piyasaya sunacaðýz” ifadelerini kullandý.
Ýnebolu’da yaklaþýk 4 bin ton civarýnda kestanenin olduðunu söyleyen Özay, þöyle konuþtu: “Fakat toplanýp tüketilebilen yüzde 20 civarýnda, bizlerde bu oraný maksimuma çýkartmak istiyoruz. 4 bin ton kestaneyi iþleyebilecek kapasitedeyiz. Yalnýz öncelikle bu kestanenin toplanmasý gerekiyor. Toplandýðý zaman biz, kestanenin tamamýný iþleyebilecek durumdayýz. Ýnebolu ilçemiz, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Küre, Doðanyurt’un tam merkezi konumunda bulunuyor. Bu yüzden çevre ilçelerden de kestane baþta olmak üzere diðer doðal ürünlerde alýp fabrikamýzda iþleyeceðiz ve halkýmýzýn tüketimine sunacaðýz”
“Yöremizde yetiþen doðal sebze ve meyveleri kurutarak paketleyeceðiz”
Ýnebolu Ýstiklal Yolu Kadýn Giriþimi Üretim ve Ýþletme Kooperatifi Baþkaný Kevser Dumanoðlu da, “Kooperatifimiz, Ýnebolu Belediyesi’nin yaklaþýk 18 aylýk bir çalýþmasý sonrasýnda KUZKA’nýn SOGEP desteði sayesinde bu günlere kadar geldi. Tesis için hazýrladýðýmýz projemizin KUZKA tarafýndan kabul edilmesinin ardýndan, yer belirleme ve okul tadilatý yapýlarak makine ve ekipmanlarý alýndý. Bu sýrada 15 üyemizle kooperatifimizin kuruluþunu tamamladýk. Tesisimizde yöremizde bolca yetiþen kestaneden, kestane unu, kestane püresi, kestane þekeri gibi çeþitli ürünler haline getirip paketlemesini yapacaðýz. Bu þekilde kestaneden yararlanmayý düþünüyoruz. Haricinde sebze doðrama makinesi, yýkama makinesi, meyve ve sebze kurutma makinesi var, bu makineler sayesinde yöremizde yetiþen sebze ve meyvelerin doðranýp kurutulmasýný saðladýktan sonra paketleyeceðiz ve satýþýný yapacaðýz. Elma, armut, kivinin yaný sýra meþhur Taþköprü sarýmsaðýný da kurutarak satmayý düþünüyoruz. Kaynatma kazanýmýz var, bunda da konserve üretimi yapmak istiyoruz” dedi.
“Hayallerim olan tesiste olmam gerektiðini düþündüm ve bende katýldým”Ev hanýmý Arzu Çakýroðlu da, “Ýnebolu’da bol ve doðal olarak bulunan bütün sebze, meyve ve kuruyemiþleri tesiste iþleyip tüketiciye sunmak istiyoruz. Bu ürünlerin kurutmasý, konservesi olabilir amacýmýz üreticinin elindeki ürünleri tesisimizde deðerlendirmektir. Bizler de bu sayede istihdama katkýda bulunarak kar elde etmek istiyoruz. Uzun süre böyle bir yerde çalýþmak hayalimdi, benimle birlikte çalýþmak isteyen ama çalýþacak uygun bir yer bulamayan birçok kadýn olduðunu düþünüyorum. Çalýþmak istiyoruz ama nerede çalýþalým, kendim bir iþe girmektense benim gibi çalýþmak isteyen birçok kadýn arkadaþýmla dayanýþma içinde bir iþ kurduk. Benim gibi düþünen kadýnlarýn haberlerini ve videolarýný izlerken bende de bir istek ve arzu oluþtu. Ben de yapabilirim dedim. Çalýþma hayalimi kooperatifte gerçekleþtirebileceðimi düþünerek katýldým. Amacýmýz, kadýnlar olarak dayanýþma içinde birbirimize destek olarak mutlu þekilde çalýþýp evimizi de ihmal etmeden aile bütçesine katkýda bulunmak” diye konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.