Ýl Genel Meclisi Baþkaný Güray Parçal, Ýl Özel Ýdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Küre Daðlarý Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, KASTAB Müdürü Tuncay Sönmezýþýk, Destinasyon Geliþtirme Birim Baþkaný Serkan Doðru, Kastamonu Doða Koruma ve Milli Park Þube Müdürü Vekili Özden Özbay Þahinoðlu, Orman Mühendisi Hasan Yaþayack ve Milli Park Þefi Ýlker Yýlmaz’ýn katýlým saðladýðý toplantýya iliþkin Vali Meftun Dallý þu deðerlendirmelerde bulundu:
“Ýlimizin sahip olduðu tarihi, kültürel ve doðal unsurlarýn korunmasý, yerelin sosyo-ekonomik refahýnýn ve uluslararasý aðlara entegrasyon yoluyla marka deðerinin artýrýlmasýna yönelik Valiliðimiz himayelerinde 2019 yýlýndan beri UNESCO Miras Listeleri ve Programlarýna farklý alanlarda hazýrlanmak üzere sistematik çalýþmalar, kurum ve kuruluþlarýmýzýn iþ birliði ile yürütülmektedir. Bu amaca yönelik olarak kamu kuruluþlarýmýzýn temsilcilerinden oluþan Kastamonu UNESCO Masasý da ülkemizde ilk kez ilimizde kurulmuþtur.UNESCO Masasý tarafýndan çalýþýlan alanlardan biri olan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’nin ülkemizin ilk seri baþvurusu olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin sevincini geçtiðimiz Eylül ayýnda hep birlikte yaþamýþtýk.
Masanýn diðer bir çalýþma konusu ise UNESCO Küresel Jeopark Aðý’na dahil olabilmek. Bu çerçevede ilk olarak ilimizde Karadeniz’in oluþumunu temel alan jeolojik yapý üzerine çatý bir destinasyon olarak tanýmlanabilecek özel bir alan oluþturmak üzere Ýl Genel Meclisimizin kararýna istinaden 2021 yýlýnda Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparký (JEOKAR) kurduk. 2022 ve 2023 yýllarýnda ulusal ve bölgesel felaketler dolayýsý ile geçirdiðimiz zor günlerde her ne kadar bu yöndeki çalýþmalarýmýzý kamuoyu ile paylaþmamýþ olsak da Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansýmýz (KUZKA) koordinasyonunda, ilgili kurumlarýmýzýn katkýlarý ile birçok çalýþmayý eþ zamanlý olarak yürüttük. Artýk bazý idari kararlar alarak da vites yükseltmenin, bu alandaki çalýþmalarý sonuçlandýracak adýmlarý atmanýn tam zamaný.
JEOKAR ile bölgede rehberli turlar, standart ve farklý yaþ gruplarý için gezi programlarý, bilimsel programlar, yürüyüþ ve bisiklet rotalarý, binicilik gibi etkinlikler, bölgesel pazar ürünlerinin satýldýðý pazarlar, doðrudan satýþ, hediyelik eþya, el sanatlarý, bölgesel ve ekolojik ürünlerden oluþan yöresel restoranlar, jeo-parkurlar, kültürel parkurlar, orman parkurlarý gibi farklý ürünler ile bölgede sürdürülebilir turizme ve yerel kalkýnmaya katký sunulmasýný amaçlýyoruz. Bununla birlikte jeopark alanlarýnda; ve tüm faaliyetlerin devam etmesinin esas olduðundan hareketle, turizm yönlü faaliyetlerde yerel paydaþlarýmýzýn maksimum fayda saðlamasýný hedefliyor, ilde yapýlan faaliyetlerin kentimizin uluslararasý bilinirliðine katký saðlayarak, þehrin turizm sektöründe rekabetçiliklerinin artýrýlmasýna da vesile olacaðýný umuyoruz.