Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan 2022 Yýlý SOGEP kapsamýnda Sinop Üniversitesi’nin “Sinop Genç Arýcýlarýný Yetiþtiriyor Projesi” ne saðlanan destekle, bölgede ikamet eden gençlere eðitim ve ekipman desteði verildi.
Bölgede aracýlýk yapmak üzere projeye baþvuru yapan yükseköðretim mezunu 15 genç, Sinop Üniversitesi’nde düzenlenen “Ýyi Arýcýlýk Uygulamalarý Eðitimi”ne katýldý. Bir günlük eðitimde gençlere “Ýyi Aracýlýk Uygulamalarýnýn Püf Noktalarý, Varroa ile Biyolojik Mücadele Yöntemleri, Apiterepiye Uygun Bal Arýsý Zehri Üretim Teknikleri ile Apiterapiye Uygun Propolis Üretim Teknikleri” konularýnda bilgiler verildi. Eðitimlerini tamamlayan gençlere, daha sonra düzenlenen törenle 20 kovan, 5 çuval þeker, körük, eldiven ve koruyucu elbiseden oluþan çeþitli aracýlýk ekipmanlarý teslim edildi. Projenin uygulama süresi tamamlandýktan sonra Bölge içinde en az 3 yýl boyunca üretim yapmak koþuluyla teslim edilen ekipmanlar, baþkasýna satýþ ve devir yapýlmayacaðý gibi üretimde kullanýlmayanlar ise tespiti halinde geri alýnacak.
Dünya’da bal üretiminde ilk sýralarý hedefleyen ülkemize katký saðlayacak olan proje ile bilinçli aracýlar yetiþtirilerek bölgede kestane balý üretiminin, arý ürünleri çeþitlerinin artýrýlmasý ve genç iþsizliðinin azaltýlmasý hedefleniyor. Projeden yararlanan gençlerin, arýcýlýk faaliyetlerinde saðlýklý üretim yapmalarý için de 18 aylýk uygulama süresi boyunca karþýlaþacaklarý sorunlara karþý Sinop Üniversitesi tarafýndan destek saðlanacak.
Destekle arýcýlýða baþladý
Ekipmanlarýn teslimi sýrasýnda oldukça heyecanlý olduklarý gözlenen gençlerden Mert Ramazan, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan saðlanan destekle ilk defa arýcýlýða baþlayacaðýný söyledi. Gençlere bu iþe baþlamalarýný da tavsiye eden Ramazan, “Ben Sinop Erfelek ilçesine baðlý bir köyde ikamet ediyorum. Teslim aldýðým 20 kovanla arýcýlýða ilk defa adým atmýþ oldum. Kovanlarýmý arý ile doldurduktan sonra kestane balý üretmek istiyorum. Bu iþi devam ettirmek ve ilerletmek istiyorum. Destekleri için KUZKA ve Sinop Üniversitesi’ne teþekkür ediyorum” diye konuþtu.
Gençlerin arýcýlýða ilgisi artýyor
Saðlanan destekle birlikte kendi balýný üretmeyi amaçlayan genç arýcý Sibel Aydýn ise babasý ile birlikte çocukluðundan beri yaklaþýk 17 yýldýr bu iþin içinde olduðunu belirterek, arýcýlýðý zorluklarýna raðmen çok sevdiðini dile getirdi. Aydýn, “Burada proje kapsamýnda aldýðým eðitim ile arýcýlýk konusunda daha bilinçlendiðimi düþünüyorum. Bal, arý sütü, polen, propolis ve arý zehri gibi ürünleri daha bilinçli üretme konusunda bilgiler edindim. Arýcýlýðý hem ürünleri bakýmýndan hem de geleceðimiz bakýmýnda çok önemli görüyorum. Gençlerin, bu iþi bir meslek olarak görmesi çok önemli. Mevcutta babamýn 120 kovaný bulunuyor. Benim alacaðým 20 kovan ile birlikte bu iþi daha da geliþtireceðiz. Yýllýk yaklaþýk 500 kilo gram civarýnda ürün alabiliyoruz. Hedefim arýlarýmý çoðaltarak, daha fazla bal ve diðer arý ürünleri üretmektir. Destekleri için herkese çok teþekkür ediyorum” ifadelerini kullandý.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.