Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) ve Tosya Belediyesi iþbirliðinde, Kastamonu, Çankýrý ve Sinop Ýl Milli Eðitim Müdürlükleri iþtirakiyle düzenlenen “Vocathlon International” programý baþladý. Tosya Belediyesi ev sahipliðinde Kastamonu’nun Tosya ilçesinde düzenlenen 5 günlük programa, Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinin yaný sýra, Türkiye Ulusal Ajansýnca desteklenen Erasmus+ Gençlik Deðiþimi Projesi kapsamýnda Romanya ve Bulgaristan’dan gelen toplamda 44 öðrenci ve 10 danýþman öðretmen katýlýyor. Programda Romanya’dan 12 öðrenci ve 3 öðretmen, Bulgaristan 8 öðrenci ve 2 öðretmen yer alýrken, ülkemizden ise toplamda 24 öðrenci ve 5 öðretmen bulunuyor.
Tosya’da Þehit Ömer Halis Demir Kültür Merkezi’nde gerçekleþtirilen açýlýþ programýna Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcý, Tosya Kaymakamý Uður Ünsal, Tosya Belediye Baþkaný Volkan Kavaklýgil, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu Ýl Milli Eðitim Müdürü Hasan Gümüþ, Çankýrý Ýl Milli Eðitim Müdürü Muammer Öztürk, Sinop Ýl Milli Eðitim Müdürü Osman Cebeci ile yurt içi ve yurt dýþýndan gelen öðretmen ve öðrenciler katýldý.
Programda orta öðretim kurumlarýnda öðrenim gören Türk, Rumen ve Bulgar öðrenciler 5 gün boyunca “Ýklim deðiþikliði, Temiz Enerji, Sýfýr Atýk, Saðlýk, Tarým/Gýda/Hayvancýlýk, Turizm, Ulaþým, Sanat/Tasarým vb.” alanlarýnda iþ fikri geliþtirecekler.
Giriþimcilik yetkinliklerinin geliþtirilmesi amacýyla bir dizi uygulamalý atölyeler þeklinde eðitim alacak danýþman öðretmen ve öðrencilerin “Vocathlon International” giriþimcilik programý ile giriþimcilik alanýnda sorun tanýmlama ve çözüm önerileri geliþtirme, iþ fikri üretme, kendilerini ifade edebilme ve sunum yeterliliði kazanmalarý hedefleniyor.
Dünyada, sorunlar için gençlerden yeni çözümler bekliyor
Açýlýþ programýna çevrim içi baðlantý ile katýlan Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcý, dünyanýn iklim deðiþikliði, enerji, atýk ve gýda gibi daha birçok konuda sorunlarla karþý karþýya olduðunu belirterek gençlerden yeni çözümler beklendiðini hatýrlattý.
Gençlerin ülkelerine geri dönerken fikirlerle dönmelerinin önemine de vurgu yapan Büyükelçi Kaymakcý, “Program boyunca üzerinde tartýþacaðýnýz konularla ilgili ülkenize geri dönerken fikirlerinizle birlikte dönün. Paylaþacaðýnýz deneyimlerinizle bugün karþý karþýya olduðumuz bu sorunlarla ilgili yeni çözümler bulmaya çalýþabilirsiniz. Örneðin plastik, elektrikli ya da havayla çalýþan bir araba yapabileceðinizi düþünebiliyor musunuz? Belki deneyebilirsiniz. Programý çok iyi deðerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Programýn sizler için faydalý olmasýný temenni ediyorum” dedi.
Vocathlon uluslararasý kimlik kazandý
Açýlýþ töreninde konuþan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, 2019 yýlýnda ilk kez mesleki giriþim temasýyla Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan Kastamonu’da baþlatýlan Vocathlon Mesleki Giriþim Maratonu’nun 4 yýl sonra uluslararasý kimlik kazanmasýndan dolayý memnuniyet ve heyecan duyduðunu söyledi.
Gençler, Vocathlon ile giriþimcilik kültürü kazanýyor
Gençlerin yerel, ulusal ve uluslararasý iþ piyasanýn beklentilerine uygun olarak bilgi, beceri ve yetkinlik kazanmalarýnýn gerekliliðine dikkat çeken Genel Sekreter Genç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarýnca 2019 yýlýnda belirlenen Mesleki Eðitim temasý kapsamýnda baþlattýðýmýz Vocathlon Programý, 2022 yýlýnda 10 ilin katýlýyla bölgesel düzeye ulaþmýþtýr. Geldiðimiz noktada programýmýza Avrupa ülkelerinden Romanya ve Bulgaristan’ýn katýlýmýyla uluslararasý niteliðe kavuþturmuþ olduk. Genç nüfusun iþgücüne kazandýrýlmasý, gençlerin becerilerine uygun iþlerde istihdam edilmesi ve mutlu çalýþanlar veya iþverenler olmasý ekonomik ve sosyal kalkýnma açýsýndan önemlidir. Bu baðlamda genç giriþimciliðin geliþtirilmesi kýymetli bir müdahale alaný olarak ön plana çýkmaktadýr. Bu anlamda Vocathlon programýný, gençlerde giriþimcilik yetkinliklerinin geliþtirilmesi, gençlere 21. YY düþünme tekniklerinin aktarýlmasý ve okulda aldýklarý eðitimin giriþimcilik yapýsýyla güçlendirilmesini hedefleyen bir öðrenme programý olarak görüyoruz. Ayrýca gençlerin, takým ruhu ile çalýþmasý ve sunum becerilerinin geliþmesine de katký saðlamayý hedefleyen yanýyla da hem bir öðrenme hem de sosyal yönü kuvvetli bir giriþimcilik programý olarak tanýmlýyoruz” ifadelerini kullandý.
Tosya, uluslararasý Vocathlon programýna ev sahipliði yaptý
Vocathlon gibi uluslararasý bir programa ev sahipliði yaptýklarý için Tosya olarak bundan gurur duyduklarýný dile getiren Tosya Belediye Baþkaný Volkan Kavaklýgil, “Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn 2019 yýlýnda baþlattýðý bu programýn uluslararasý ayaðýnýn ilk olarak Tosya’dan baþlamýþ olmasý bizi sevindirmiþtir. Bu uluslararasý etkinliðe Tosya olarak ev sahipliði yaptýðýmýz için gurur duyuyoruz. Bu programdan ülkemizin geleceðine katký saðlayacak projelerin çýkmasý en önemli temennimizdir. Programýn düzenlenmesinde emeði geçen baþta KUZKA’ya, Kastamonu, Çankýrý ve Sinop il Milli Eðitim Müdürlüklerimize ve emeði geçen herkese teþekkür ediyor, gençlerimize baþarýlar diliyorum” þeklinde konuþtu.
Dünya’daki deðiþim, gençlere yeni fýrsatlar sunuyor
Konuþmasýnda dünyadaki hýzlý deðiþimle birlikte yeni iþ fýrsatlarýnýn ortaya çýktýðýný kaydeden Kastamonu Ýl Milli Eðitim Müdürü Hasan Gümüþ de, “Dünyada hýzlý bir deðiþim yaþanýyor. Bu deðiþim en fazla teknoloji alanýnda hissedilmektedir. Bu deðiþim, yeni sorunlarý ortaya çýkarýrken, yeni istihdam fýrsatlarýný da beraberinde getirmektedir. Bu deðiþime ülke olarak ayak uydurabilirsek, çözümler üretebilirsek hem ülkemiz hem de insanlýk adýna önemli hizmetler sunmuþ oluruz. Bu programla birlikte siz gençlerin çok güzel projeler geliþtireceðini düþünüyoruz. Geliþtireceðiniz projeler ile birlikte yeni çözümler sunacaðýnýza inanýyoruz” dedi.
Açýlýþ konuþmalarýndan sonra programa katýlan Türk ve yabancý ülke öðrencileri etkinlik hakkýnda düþüncelerini paylaþtý. Etkinlikte bulunmaktan dolayý memnuniyetlerini dile getiren öðrenciler, programda elde edecekleri bilgi, beceri ve tecrübelerin önemine vurgu yaparak geliþtirecekleri projeler ile sorunlara çözüm üretmeyi amaçladýklarýný dile getirdiler.
Açýlýþ programýnýn ilerleyen bölümlerinde ise Kastamonu Üniversitesi Gýda Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyelerinden ve BeeOnFood Gýda Ltd. Þti kurucu ortaðý Doç. Dr. Müge ERTOP ile SAAT Teknoloji Kurucu Ortaðý Mustafa YILDIZ tarafýndan ilham verici konuþmalar gerçekleþtirildi.
Programýn ilk günü mentor hocalar eþliðinde gerçekleþtirilen Sorun ve Hedef Analizi, Paydaþ ve Hedef Grup Analizi, Yenilikçi Bakýþ Açýsý Kazandýrýlmasý ile Sürdürülebilirlik ve Bütçe (Gelir/Gider) Analizi bölümlerinden oluþan atölye çalýþmalarý yapýlacak. Salý ve Çarþamba günü ise Etkili Sunum Hazýrlama Teknikleri, Yenilikçi Bakýþ Açýsý ve Tekrar, Sunum Hazýrlýklarý ve Son Kontroller sonrasýnda Perþembe günü jüri deðerlendirme oturumlarý sonrasýnda program sonuçlarýnýn açýklanmasý ile etkinlik sona erecek.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.