Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) tarafýndan Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) kapsamýnda desteklenen, “Engelleri Ahþap Oyuncak Üreterek Aþýyoruz” projesi ile Sinop Ayancýk’ta yaþayan dezavantajlý konumda bulunan kadýn, genç ve engellilere iþ imkâný saðlandý.
Ayancýk Ýlçe Köylere Hizmet Götürme Birliði, Sinop Üniversitesi Ayancýk Meslek Yüksekokulu, Ayancýk Sakatlar Derneði ve Ayancýk Ýlçe Milli Eðitim Müdürlüðü ortaklýðýnda 2021 yýlýnda hazýrlanan proje ile Ayancýk Ýlçesinde yaþayan dezavantajlý konumdaki 20 kiþiye iþ imkâný saðlandý. Proje kapsamýnda ahþap oyuncak üretimi üzerine faaliyet gösteren 2 atölye kuruldu. Atölyelerden biri engelli bireylerin üretim faaliyetleri için tahsis edilirken, diðeri ise kadýnlar ve gençlerin üretim faaliyetlerine tahsis edildi. Atölyelerde çalýþacak bireylerin eðitimi için Ayancýk Halk Eðitim Müdürlüðü iþbirliðinde Ahþap Hediyelik Eþya Yapýmý ile Ahþap Boyama ve Vernikleme Elemaný kurslarý düzenlendi. Eðitilen toplam 20 engelli bireyden 10’u ile parça baþý üretim için üretim sözleþmesi imzalandý.
Ayrýca Köylere Hizmet Götürme Birliði bünyesinde ticari faaliyetlerin yürütülmesi için iþletme kuruldu. Ürünlerin satýþ ve pazarlama için “Ayancýk Oyuncak” markasý tescillenirken www.ayancikoyuncak.com isimli e-ticaret sitesi ve instagram.com/ayancikoyuncak sosyal medya hesabý hayata geçirildi.
Proje ile kadýn, genç ve engellilere istihdam saðlandý
Ayancýk ilçesinin sahip olduðu orman ürünlerini ekonomiye kazandýrdýklarýný ifade eden Sinop Üniversitesi Ayancýk Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Koordinatörü Dr. Recep Aykan, proje sayesinde 10 engelli, 10 da ev hanýmýna iþ imkâný saðlandýðý söyledi.
Üretilen oyuncaklarýn eðitici özelliði yüksek ürünler olduðuna da vurgu yapan Dr. Aykan, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) kapsamýnda oluþturduðumuz “Engelleri Ahþap Oyuncak Üreterek Aþýyoruz” projemiz halen faaliyetlerine devam etmektedir. Biz bu proje kapsamýnda Ayancýk ilçemizin kayýn ormanlarýndan elde edilen orman emvalini iþleyerek doðal, çocuklarýn kullanýmýna uygun oyuncaklar haline getirmeye çalýþýyoruz. Projemizde ev hanýmlarýna, iþsiz gençlere ve engellilere çalýþma imkâný sunuluyor. Hedefimiz 10 engelli, 10 ev hanýmýný iþ sahibi yapmaktý. Þu anda sözleþmeli olarak yani boyutuna göre insanlarýmýzý bu proje kapsamýnda istihdam ediyoruz. Ürettiðimiz oyuncaklar, geliþme çaðýndaki çocuklarýn el ve koordinasyon yeteneklerine önemli katký saðlamaktadýr. Harf ve rakam yapbozlarý gibi ürünlerimizin yanýnda Çak-Tak gibi oyuncaklarýmýz var. Bunlar eðitici özelliði yüksek olan ürünlerdir. Seri olarak 7 ürünümüz üretilmekte ancak bunun dýþýnda sipariþe göre her türlü üretimi gerçekleþtirebilmekteyiz” ifadelerini kullandý.
Proje sayesinde “Meslek sahibi oldum”Proje kapsamýnda 4 aydýr ahþap oyuncak üretim iþinde çalýþan Berkay Yýlmaz þunlarý söyledi; “Proje kapsamýnda ÝÞKUR üzerinden 4 ay çalýþtým. Þu anda ise sözleþmeli olarak iþime devam ediyorum. Ben bilgisayar programcýlýðý mezunuyum. Bundan önce herhangi bir iþte çalýþmadým. Bu iþ hiç yapmadýðým bir iþti. Bilgisayar tarafýndan iþleri biliyordum ama hiç bu kadar detaylý zýmparalama, boyama vesaire yapmamýþtým. Bunlarý öðrendim. Bu sayede yeni meslek edindim diyebilirim”.
Bize destek saðladýðý için Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’na teþekkür ederim
Proje öncesinde kendi niteliklerine uygun iþ bulamadýðý için inþaatlarda çalýþan Mehmet Emin Acer ise iþ sayesinde teknik birçok konuda bilgi sahibi olduðunu dile getirerek, “Biz gençlere böyle bir iþte çalýþma fýrsatý sunduðu için Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’na teþekkür ederim” dedi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.