Ýlçede Ýhsangazi Belediyesi öncülüðünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda KUZKA tarafýndan yürütülen Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) kapsamýnda saðlanan destekle faaliyetlerine gýda alanýnda küçük bir restoran ve kafe ile baþlayan kooperatif, kurulan tekstil atölyesi ile büyümeye devam ediyor. Atölyede eðitim verilen dezavantajlý kadýnlar, daha sonra üretime katýlýyor. Kooperatifte mutfak bölümüyle birlikte toplamda 12 kadýn çalýþýrken, üretimin durumuna göre sayý artabiliyor.
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn SOGEP desteði kapsamýnda alýnan dikiþ, nakýþ ve overlok makinalar ile üretime baþlanan tekstil atölyesinde kadýnlar, Türkiye’de az sayýda gerçekleþtirilebilen geri dönüþüm malzemelerinden tekstil ürünleri üretiyorlar. Bu atýk ürünlerden çeþitli ev tekstil ürünlerinin yaný sýra, çocuklar için kalem çantasý üreten kadýnlar, bir bakýma geri dönüþüm ürünlerini ekonomiye kazandýrýyorlar. Kurulduðu günden bu tarafa istihdam ettiði dezavantajlý kadýnlar ile üretimlerine devam eden kooperatif, ürettiði kiþiye özel ürünleriyle piyasada oldukça yoðun ilgi ile karþýlaþmýþ. Özellikle Ýstanbul, Konya ve Ankara gibi kentlerden gelen sipariþler sonrasýnda daha önceleri ayaklarý üzerinde durmaya çalýþan kooperatif, artýk ekonomik olarak kendini çevirebiliyor.
“KUZKA desteðiyle üretime baþladýk”
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn SOGEP kapsamýnda verilmiþ olduðu destekle üretime baþladýklarýný söyleyen Ýhsangazi Üreten ve Ýþleyen Eller Siyez Üretim ve Ýþletme Kooperatifi Baþkaný Semra Özcan þunlarý söyledi. “Kooperatifimiz Ýhsangazi Belediyesi öncülüðünde kurulmuþ olup, süreçte Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn SOGEP kapsamýnda verilmiþ olduðu destekle üretime baþlamýþ bulunuyoruz. Ýlk önce iþe gýda alanýnda küçük bir restoran ve kafe ile baþladýk. Daha sonra tekstil bölümünü proje kapsamýnda aldýðýmýz makinalarla aktifleþtirdik.
Eðitim alan kadýnlar üretime katýlýyor
Tekstil bölümünde ilk olarak bir aylýk süreçte 15 gün boyunca ilçedeki kadýnlara eðitim veriyoruz. Burada makinelerin kullanýmýyla ilgili temel bilgiler verildikten sonra onlarý üretime dâhil ediyoruz. Yani bir þekilde istihdam etmiþ oluyoruz.
“Hedefimiz, kooperatifte daha fazla kadýna iþ imkâný saðlamak”
Ýlk baþladýðýmýzda hayalimiz kendi ayaklarýmýzýn üzerinde durabilmekti. Tabi süreçte zorlandýk. Elbette bir aþama gerekti bizler de bunu baþardýk. Çok þükür 5- 6 aydýr kooperatif olarak arkadaþlarýmýzla birlikte ihtiyaçlarýmýzý kendimiz karþýlayabiliyoruz. Ham maddemizi alabiliyoruz. Ayaklarýmýzýn üzerinde durabiliyoruz. Hedefimiz daha da ileriye götürmek. 5, 10, 20 deðil daha çok kadýna iþ imkâný saðlamak istiyoruz. Bunu baþarabilirsek biz o kadar mutlu olacaðýz. Kooperatif olarak amacýmýz bu. Þu an kooperatifimizde toplamda 12 kiþi çalýþýyor. Ancak iþin durumuna göre sýkýþtýðýmýz zamanlarda ihtiyaca göre kadýn çalýþtýrabiliyoruz.
Kiþiye özel üretim yapýlýyor
Atölyemizde kiþiye özel üretimler de yapýyoruz. Konya ve Ýstanbul'a çok miktarda kiþiye özel dikim yapýp gönderdik. Ev tekstili konusunda yine Ýstanbul'a çok ürün gönderdik. Þu anda bir tasarýmcýnýn kýyafetlerini dikmek üzere görüþme aþamasýndayýz. Olumlu sonuçlanmasýný umuyoruz. Kooperatif olarak bu alanda büyüyerek devam etmeyi istiyoruz.
Çocuklarýmýz için de kalem çantalarý dikiyoruz. Biz bunlarý atýk tekstil ham maddelerinden üretiyoruz. Geri dönüþtürerek deðerlendiriyoruz. Çanta, ranýr bir de böyle kalem çantasý þeklinde ürünler üreterek deðerlendirmiþ olduk. Maliyeti de uygun, çocuklarýn eriþilebileceði duruma getirmiþ olduk. Ayrýca atölyemizde yöresel ürünler üretiyoruz. Bez üzerine taþ baskýyý burada yapýyoruz. Baðlarýný ise yine Ýhsangazi’deki hanýmlara evlere veriyoruz. Onlarýn da üretime katký da bulunmasýný saðlýyoruz. Evlerinde bu baðlarý baðlayýp bize getiriyorlar.
“Yöreye özgü hediye paketleri hazýrlýyoruz”
Atölyemizde hediye paketleri de hazýrlýyoruz. Ýlçeden hediye götürmek isteyen kurumlar ve insanlar için toplu bir þekilde hazýrlayabiliyoruz. Ýçinde Kuþburnu marmelatýmýz, Pancar pekmezimiz, Siyez eriþtemiz, Siyez unumuz ve tepsi örtümüz bulunuyor. Hediye paketimizi bu þekilde alabilecekleri gibi içeriðini kendileri de belirleyebilmektedirler. Bu þekilde ilçemizin de tanýtýmýný yapmýþ oluyoruz.”
“Atölye sayesinde meslek sahibi oldum”
Atölye sayesinde bir meslek sahibi olduðunu dile getiren atölye çalýþaný Arzu Buran da,
“Baþkanýmýzýn tavsiyesiyle buraya baþladým. Burada dikiþ dikmeyi ve ütüyü yapmayý öðrendim. Normalde vakitlerim boþ geçiyordu. Buranýn sayesinde bir meslek sahibi oldum. Yaklaþýk bir yýldýr burada çalýþmaktayým. Ücret alýyorum. Üretim yapýyoruz. Üretimini yaptýðýmýz ürünler, geri dönüþüm malzemeleridir. Geri dönüþüm malzemelerinden çantalar, ranýrlar ve çeþitli ürünler üretiyoruz. Bunlarýn hepsini geri dönüþümden yapýyoruz. Yani bir maliyet olmadan geri dönüþtürüyoruz” diye konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.