Ülkemizin siber güvenlik uzmaný ihtiyacýnýn karþýlanmasý amacýyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA) tarafýndan yürütülen Kalkýnma Ajanslarý Siber Vatan Programý, üniversitede öðrenim gören öðrencilerin dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanýnda farkýndalýklarýný artýrmak, potansiyel yetenekleri tespit edip eðitim ve yetenek geliþtirme faaliyetleri ile kariyer planlamalarýna destek saðlamayý amaçlýyor. Program, BAKKA, ANKARAKA, BAKA, KUZKA ve ZAFER Kalkýnma Ajansý, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Üniversiteler tarafýndan uygulanýyor.
84 kiþinin katýldýðý kampta 4 üncü oldu
Genç Ýstihdam temasý kapsamýnda, siber saldýrýlara ve tehditlere kalýcý ve yenilikçi çözümler üretmek, tersine mühendisliðin gerektirdiði konularda uzman yetiþtirilmesini saðlamak amacýyla KUZKA tarafýndan uygulanan programla siber güvenlik alanýnda 45 öðrenciye eðitim verildi. Eðitimlere katýlan öðrencilerin sergilediði baþarý programýn þimdiden hedefine ulaþtýðýný gösteriyor. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn lise öðrencilerine yönelik düzenlediði "Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu Programý’na da katýlan üniversite öðrencisi Þükrü Mutlu, toplam 84 öðrencinin çeþitli kategorilerde yarýþtýðý Siber Vatan programýnda 4 üncülük baþarýsý elde etti. Mutlu’ya ödülü Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi Baþkaný Ali Taha Koç tarafýndan teslim edildi.
Beyaz Þapkalý 9 hacker kampa katýldý
KUZKA ve Kastamonu Üniversitesi iþbirliði ile Siber Vatan Programý’na katýlan öðrencilere þimdiye kadar Beyaz Þapkalý Hacker (CTF), Sýzma Testi Eðitimi, Zararlý Yazýlýmlar ve Tersine Mühendislik Eðitimleri düzenlendi. Eðitimlerden Kastamonu Üniversitesi’nde farklý alanlarda eðitim alan öðrenciler yararlandý. Düzenlenen eðitimleri baþarýyla tamamlayan öðrencilere Siber Güvenlik Bootcamp için yarýþma sýnavý uygulandý. Sýnavda baþarýlý olan 9 öðrenci, Antalya’da düzenlenen Siber Güvenlik Kampýna katýlma hakký elde etti.
Kampa katýlan öðrenciler, zararlý yazýlým ve tersine mühendislik alanýnda dikey uzmanlaþma; kullanýlmasý gereken kodlama dilleri, zararlý yazýlým alanýnda kullanýlacak araçlar ve programlar hakkýnda eðitimler aldý. Eðitmenler ve sektör tecrübesi olan uzmanlar tarafýndan verilen eðitimlerde, geçmiþ dönemde kullanýlan zararlý yazýlýmlarýn da analizleri yapýlarak versiyonlarý hakkýnda öðrencilere bilgiler aktarýldý.
Belli senaryolar dâhilinde siber saldýrý tatbikatýnýn da düzenlendiði kampta, zararlý yazýlým ve tersine mühendislik alanýnda baþlangýç, orta ve ileri seviyede eðitimler verildi. Program dâhilinde öðrenciler, mobil platformlarda uygulamalý analizler, yazýlým analizleri ve teknik raporlama görevlerini yerine getirdi. Sonraki süreçte baþarý gösteren öðrenciler, zararlý yazýlýmlar ve web güvenliði takýmlarýna girerek eðitimlerine devam etti.
Programda sektör temsilcileri istihdam amaçlý görüþmeler yaptý
Sektör temsilcilerinin öðrencilerle istihdam amaçlý ikili ve takým görüþmeleri gerçekleþtirdiði programda, öðrenciler sektörün ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinin deneyimlerinden yararlanma imkâný elde etti. 10 gün süren eðitim sonunda öðrencilere program kapsamýnda sertifika verildi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.