Dünya Slow Food (Yavaþ Gýda) Birliði’nin önderliðinde dünya genelinde teþkilatlanan Slow Food aðýna, Türkiye'den Kastamonu’da katýldý. Türkiye'nin 4'üncüsü olarak Kastamonu’da açýlan “yeryüzü pazarý” iki haftada bir Cumhuriyet Meydaný'nda kurulacak. Kastamonu'nun yöresel temiz ve doðal ürünlerinin yer alacaðý Yeryüzü Pazarý’ndan þehri ziyaret edecek yerli ve yabancý turistler de yararlanacak.
Üreticiler ile tüketicileri bir araya getiriyor
Yiyecekleri mevsiminde tüketmek, yerli tohum kullanmak, insan saðlýðýna zararlý yan ürünlerin ve tarým ilaçlarýnýn kullanýmýndan kaçýnmak gibi kurallarýn olduðu “yeryüzü pazarý” Kastamonu Valisi Avni Çakýr, Belediye Baþkaný Rahmi Galip Vidinlioðlu, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ile diðer kurum ve kuruluþ temsilcilerinin yoðun katýlýmla açýldý. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn da destek saðladýðý “yeryüzü pazarý”nda 20 stantta yer alan yöresel ürünler, vatandaþlarýn yoðun ilgisiyle karþýlaþtý. Açýlýþta katýlýmcýlara Kastamonu'nun coðrafi iþaretli ürünleri olan eðþili pilav ile kara çorba ikram edildi.
Ýyi, temiz ve adil gýdaya adanmýþ dünyanýn en büyük gýda hareketi olarak nitelendirilen Slow Food, þu ana kadar 163 ülkede 100 binden fazla insaný kucaklamaktadýr. Bu hareketin prensipleri, iyi, temiz ve adil gýda olmak üzere üç kavramý esas almaktadýr. Slow Food bunlara eriþmek için yerelde biyoçeþitliliði korumak, yerel tohumlarý, ata tohumlarýný canlandýrýp korumak, yerel geleneklere uygun beslenmeyi sürdürmek gibi önemli görevler üstleniyor. Bunu da, tüketicilerin bu ürünleri bulabilecekleri pazarlar kurulmasýný teþvik ederek yapýyor. Slow Food'un kuruluþundan bu yana en önemli projelerinden biri olan yeryüzü pazarý kavramý da iþte burada ortaya çýkýyor.
Yeryüzü Pazarýnda 20 Kastamonulu üretici yer aldý
20 Kastamonulu üreticinin bulunduðunu yeryüzü pazarýnda, merkezden veya yakýn mesafedeki ilçe ve köylerden, kendi ürettikleri tarýmsal ürünleri veya bunlardan elde ettikleri iþlenmiþ ürünler pazarda tüketiciyle buluþturuluyor. Pazarda, özellikle ilaçsýz tarým açýsýndan yoðun denetim sonrasýnda uygun bulunan ürünler sadece giriþ yapabiliyor. Biyoçeþitliliðin, yerel tohumlarýn korunmasýnýn hedeflendiði pazarda, insanlara temiz, yerel mutfak gelenekleri ile üretilmiþ ürünlerin sunulmasý hedefleniyor. Pazar ticari amaçlardan daha çok bu alanda üreticilerin eðitimini esas alýyor. Çiftçilerin, köylülerin, tarýmla ve birinci elden gýda üretimi ile uðraþan insanlarýn temiz üretim yapma konusunda eðitilmesi ve onlarda farkýndalýk oluþturma amacýný güdüyor.
Kastamonu þehir merkezinde her 15 günde bir açýlacak yeryüzü pazarýnýn, ilin imajýna, tanýtýmýna ve ziyaretçi sayýsýna olum katký saðlamasý bekleniyor.
“Yeryüzü pazarý, gastronomi anlamýndaki kapasitemize ciddi katký saðlayacak”
Yeryüzü Pazarý’nýn açýlýþ konuþmasýný yapan Vali Avni Çakýr, “Türkiye'de yeryüzü pazarý anlamýnda dördüncü pazar, Kastamonu'da açýldý. Kastamonu demek doðallýk demek. Kültürel müthiþ bir zenginlik demek. Atadan gelen hem gelenek görenek anlamýnda hem gýda ve beslenme anlamýnda müthiþ bir zenginlik demek. Aslýnda bizim günübirlik çok ciddi turizm potansiyelimiz var. Dolayýsýyla þehrimize gelen insanlar, buna benzer yöresel ürünlerin olduðu böylesine bir pazar arýyordu. Bu anlamda büyük bir ihtiyacý karþýlayacaðýný düþünüyorum. Þu anda iki hafta da bir kuruluyor ama bence her hafta kurulmasý lazým hatta pazar günleri dahi kurulmasý gerekiyor. Bizim gastronomi anlamýndaki kapasitemize çok ciddi katký da sunacaktýr. Bu sayede özellikle yakýn bölgelerden çok ciddi turist çekeceðine inanýyorum” þeklinde konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.