TR82 Bölgesi’nde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) koordinasyonunda geliþtirilen toplam bütçesi 4 milyon 500 bin lira olan 2 proje baþarýlý bulunarak desteklenmeye hak kazandý. Program kapsamýnda projelere 3 milyon 200 bin lira tutarýnda hibe desteði saðlanacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü’nün yürüttüðü SOGEP ile dezavantajlý bölgelerin beþerî sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleþme sürecine destek saðlayarak bu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve iþsizlik gibi sorunlarýn ve deðiþen sosyal yapýnýn ortaya çýkardýðý ihtiyaçlarýn kýsa sürede karþýlanmasý hedefleniyor.
TR82 Bölgesi’ne 3,2 milyon lira hibe desteði
2023 yýlý baþýnda programa yönelik hazýrlýk çalýþmalarýna baþlayan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý paydaþlarla birlikte TR82 Bölgesi illerinde hazýrlanan 2’þer projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’na baþvuru yapmýþtý. Bakanlýk tarafýndan ilan edilen program sonuçlarýna göre TR82 Bölgesi’nden 2 proje baþarýlý bulunarak desteklenme hakký elde etti.
Program kapsamýnda toplam bütçeleri 3 milyon 200 bin lira olan Kastamonu’dan S.S. Kastamonu Köy Kalkýnma ve Diðer Tarýmsal Amaçlý Kooperatifler Birliði tarafýndan hazýrlanan “Mýsýr Kurutma Tesisi” projesi ile Sinop’tan Gerze Belediyesi tarafýndan hazýrlanan “Gerze Balýkçýlarý Kadýnlarýyla Dünyaya Açýlýyor” projesi mevcut bütçe koþullarý çerçevesinde desteklenecek.
Proje ürünlerin katma deðerini artýrýyor
S.S. Kastamonu Köy Kalkýnma ve Diðer Tarýmsal Amaçlý Kooperatifler Birliði‘nin baþvuru sahibi olduðu “Kastamonu Mýsýr Kurutma” projesi kapsamýnda Kastamonu’nun Taþköprü Ýlçesi’ne baðlý Çetmi Köyü’nde bir mýsýr kurutma tesisinin kurulmasý planlanýyor. Uygulanacak proje ile bölgede yeni istihdam alanlarý oluþturularak tarýmsal iþsizlik sorununun çözümüne katký saðlanmasý hedefleniyor. Kurutma tesisi, yoðunluklu olarak hayvansal yem üretiminde kullanýlmak üzere tüm tohum cinsi mýsýrlarýn kurutulmasý ile tarýmdan elde edilen katma deðerin yaný sýra mýsýr ekimi yapan çiftçilerin de gelirinin artmasýný saðlayacak. Proje sayesinde mýsýr üretimi yapan çiftçiler, mahsullerinin besin deðerlerini ve verimini kaybetmeden hem depolama hem de kurutma imkânýna kavuþacak.
Proje ile 50 kadýna istihdam saðlanacak
Gerze Belediyesi’nin baþvuru sahibi olduðu “Gerze Balýkçýlarý Kadýnlarýyla Dünyaya Açýlýyor” proje ile ise Sinop’un Gerze Ýlçesi’nde bulunan Su Ürünleri Kooperatifi ile Gerze Yöresel Ürünler Kadýn Giriþimi Üretim ve Ýþletme Kooperatifi ortaklýðýnda temiz enerji ile üretim yapan bir balýk iþleme tesisi kurulacak. Tesiste palamut, lakerda, balýk konserve, fileto, füme, her türlü þoklanmýþ balýk tabaðý ile somon füme, fileto, balýk pastýrmasý ürünlerinin üretilmesi ve markalaþarak ihracatý hedefleniyor. Katma deðerli balýk türevi ürünlerin de üretileceði iþletmede, 50 kadýnýn istihdam edilmesi planlanýyor. Saðlayacaðý istihdam ile yerelde önemli bir geçim kaynaðý olan balýkçýlýk üzerinden katma deðerli üretim yapýlarak, kadýnlarýn sosyoekonomik kalkýnmasýna ve ülke ekonomisine destek saðlanmasý amaçlanýyor.
Program kapsamýnda desteklenecek baþarýlý projeler ekli dosyadadýr.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.