TR82 Bölgesi’ne yönelik 41 milyon liralýk desteðinin saðlanacaðý programda Çankýrý ili projelerinin tanýtýmý Çankýrý Valisi Abdullah Ayaz baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi. Çankýrý Belediye Baþkaný Ýsmail Hakký Esen, Çankýrý Ýl Genel Meclisi Baþkaný Mustafa Çýbýk, Çankýrý Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Hayrettin Çelikten ile proje yararlanýcýsý kurum ve kuruluþlarýn temsilcilerinin katýldýðý toplantýda, Çankýrý’da BAKAP kapsamýnda uygulanacak 15 milyon 250 bin lira bütçeli 4 projenin kamuoyuna tanýtýmý yapýldý.
Projeler Tanýtýldý
Çankýrý Valiliði toplantý salonunda düzenlenen tanýtým toplantýsýnýn açýlýþýnda konuþan Vali Abdullah Ayaz, “Bizim bir þekilde tarýmsal üretimi sürdürülebilir kýlmamýz gerekiyor. Bunun için de kýrsal nüfusun artýrýlmasý gerekiyor. Bu aldýðýmýz makinalarýn ve ekipmanlarýn üretime katký saðlamasý için çalýþtýracak insanlara ihtiyaç var. Dolayýsýyla üretimi canlý tutmamýz için de bölgeyi cazibe merkezine dönüþtürmek durumundayýz. Tarýmla uðraþan insanýmýz ürettiðinden iyi para kazanabilmelidir. Böylelikle üretime yönelik daha modern, daha güzel tesisler kazandýrabiliriz. Hayata geçirilen projelerin örnek olacaðýný düþünüyorum. BAKAP kapsamýnda Çankýrý’da uygulanacak bu 4 projenin özellikle gençlerin üretime çekilmesi için teþvik edici olacaðýný düþünüyorum. Tarýma yönelik devlet tarafýndan büyük yatýrýmlar yapýlýyor. Tarýmsal sulama anlamýnda göletler yapýlýyor. Ayrýca üretimin üzerindeki enerji ile ilgili maliyet baskýsýný da ortadan kaldýracak bir projemiz var. Bu son dönemde yaþadýðýmýz enerjiyle ilgili süreç aslýnda istikametimizin doðru olduðunu da gösterdi.” dedi.
Konuþmalarýn ardýndan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç projelere iliþkin bir tanýtým sunumu gerçekleþtirdi. BAKAP kapsamýnda Çankýrý’da uygulanacak projelere ait detaylý bilgilerin paylaþýldýðý sunumda, tarým ve tarýmsal sanayinin geliþtirilmesi alanýnda 4 projeye, KUZKA tarafýndan 11 milyon 437 bin 500 lira destek saðlanýyor.
Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, “Batý Karadeniz Bölge Kalkýnma Programý'ný Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) ve Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA) olarak 2021 yýlýnda tasarlamaya baþladýk. Bu kapsamda öncelikle Batý Karadeniz’deki 6 ilin ortak sorunlarýný analiz etmeye çalýþtýk. Bölgenin belli alanlarda dezavantajlarýnýn olduðu gördük. Bu nedenle kýrsalda ekonomik ve sosyal tedbirlerin uygulanmasý gerektiði, sanayide illerimizin belirli bir altyapýsý olmakla beraber yapýsal dönüþüme ihtiyacý olduðunu tespit ettik. Turizmde ise özellikle kýrsal alanda potansiyeli var. Ancak belli alt ve üst yapýlarýn inþa edilmesi gerekiyor. Kýrsal nüfusu yoðun olmakla birlikte kýsýtlý tarýmsal ve kýrsal faaliyetler yürütülmektedir.” ifadelerini kullandý.
Kalkýnma ajanslarý için 2022 yýlýnda tahsis edilen ek bütçenin de Bölgede yatýrýma yönlendirildiðini vurgulayan Genel Sekreter Genç, “Ajans yönetim kurulumuzda aldýðýmýz kararla kamu kurum ve kuruluþlarý ile birlik ve kooperatifler için tarým ve kýrsal turizm temalarýnda güdümlü projeler tasarladýk. Ayrýca KOSGEB'le birlikte özel sektöre yönelik ortak finansman desteði programýný ilan ettik. Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerimizden oluþan Bölgemizde toplamda 15 tane güdümlü proje hazýrlandý. Burada önceliðimiz tarýmsal üretimi arttýrmak, tarým ürünlerini iþlemek yani tarýmsal sanayiyi geliþtirmek ve de kýrsal turizmi geliþtirmek. Çankýrý ilimizde 4 tane projemiz bu kapsamda desteklenmektedir. Diðer taraftan KOSGEB'le beraber yapmýþ olduðumuz ortak finansman desteði programýna da proje baþvurularý geçen hafta cuma günü itibariyle sona erdi. Programa bölgemizden 46 baþvuru geldi. Onlarýn da deðerlendirmelerini en geç Mayýs ayý içerisinde bitirip açýklamayý planlýyoruz. Böylece BAKAP kýsmýnýn ilk uygulamasýný yapmýþ olacaðýz. Tabii amacýmýz bu projelerden güzel sonuçlar elde etmek. Hýzlý sonuçlar almak ve bunlarý da karar alýcý otoritelere göstererek bunu her yýl uygulanan bir program haline getirmektir. Yani bu tek seferlik bir program olmasýn. Her yýl illerimiz bu önceliklerde proje yapabilsin istiyoruz” diye konuþtu.
Çankýrý’da tarýmsal projelere 15 milyon liralýk BAKAP desteði
Tarýmsal sanayinin geliþtirilmesi alanýnda Çankýrý Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanan 6 milyon lira bütçeli “Çankýrý Tarýmsal Makine Parkuru” projesi ile Çankýrý’da yem bitkileri üretiminin artýrýlmasý ve üretilen ürünlerin kaliteli bir þekilde muhafazasýnýn saðlanarak ildeki hayvancýlýðýn geliþimine katký saðlanmasý hedefleniyor. Bu amaçla KUZKA tarafýndan saðlanacak 4 milyon 500 bin lira destekle Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü bünyesinde yer alan makine parkurunun sayý ve çeþidinin artýrýlarak tarýmsal birlik ve kooperatifler aracýlýðýyla çiftçilerin hizmetine sunulmak üzere; dal ve aðaç parçalama, katý gübre daðýtýmý, mýsýr silajý, pnömatik mibzer, sýkmalý çayýr biçme ve silaj balyalama makinalarý ile drone alýmý yapýlacak.
Çankýrý’da uygulanacak bir diðer proje olan “Güneþ Enerjili Sulama Tesisi Projesi” 3 milyon bütçeye sahip. Çankýrý Ýl Özel Ýdaresi tarafýndan hazýrlanan proje ile Kýzýlýrmak ilçesinde tarýmsal sulama amaçlý kullanýlan su kuyularýna güneþ enerjisi kurulumu yapýlarak üretim maliyetlerinin azaltýlmasý ve sulamanýn yaygýnlaþtýrýlmasý planlanýyor. Bu amaçla Merkeze baðlý 4, Kýzýlýrmak ilçesine baðlý 1 köyde sulanabilir tarým arazilerini artýrmak üzere toplam kurulu gücü 231,95 Kw güneþ enerji paneli kurulumu gerçekleþtirilecek. Projeye KUZKA tarafýndan 2 milyon 250 bin lira destek saðlanacak.
Meyve ve sebze üretimiyle Çankýrý’da öne çýkan Eldivan ilçesinde uygulanacak “Eldivan Model Sera Kurulumu” projesi ile serada sebze üretiminin yapýlmasý amaçlanýyor. Bu amaçla Eldivan Belediyesi’nce hazýrlanan 4 milyon lira bütçeli proje kapsamýnda kurulacak sera ile ilçede çiftçilerin uygulamalý olarak ürün çeþitliliði, kontrollü tarým, yüksek verim ve yýlda 3 çeþit ürün alýnabileceði gösterilecek. KUZKA tarafýndan da 3 milyon lira destek saðlanacak projede, atýl tarým arazilerinin deðerlendirilmesi, üretici gelirlerinin artýrýlmasý ve ilçenin seracýlýkta ön plana çýkarýlmasý hedefleniyor.
BAKAP kapsamýnda desteklenecek 2 milyon 250 bin lira bütçeli dördüncü proje olan “Çankýrý Arý Ürünleri Ýþleme ve Paketleme Tesisi” projesi ile zengin bir floraya sahip Çankýrý’da balýn üretim miktarý ve kalitesinin artýrýlmasý ve marka haline getirilmesi amaçlanýyor. Bu amaçla KUZKA tarafýndan saðlanacak 1 milyon 687 bin 500 lira destekle bal eritme fýrýný, otomatik kavanoz etiketleme, bal dolum, bal süzme, arý keki üretme ve pudra þekeri öðütme makinesi temin edilerek Çankýrý’da arý ürünlerinin güvenilir ve saðlýklý bir þekilde üretilmesi saðlanacak.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.