Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) tarafýndan Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA), Orta Karadeniz Kalkýnma Ajansý (OKA) ile 10 Ýlin Ýl Milli Eðitim Müdürlükleri iþbirliðinde düzenlenen Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu sona erdi. KUZKA’nýn ev sahipliðinde düzenlenen Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu’na Kastamonu, Çankýrý, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartýn, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerinden 132 öðrenci ve öðretmenin yer aldýðý 22 takým katýldý. Takýmlara TR81, TR82 ve TR83 Bölgelerinden toplam 19 mentör de iþ fikri geliþtirme çalýþmalarýnda rehberlik etti.
Gençlik ve Spor Bakanlýðýna ait Yolkonak Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinliðin sonunda iþ fikri geliþtiren lise öðrencileri jüriye sunumlarýný yaptý. Yapýlan deðerlendirme sonucunda Çankýrý Þehit Erdem Öztürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden ‘Pijamalý Kýzlar’ýn oluþturduðu ‘Modüler Pijama’ isimli iþ fikri birinci geldi. Ýkincilik ise Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden ‘Zonguldak EML’li öðrencilerin oluþturduðu ‘Vrloskopi’ isimli iþ fikri oldu. Amasya Merzifon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden katýlan ‘Teknokafalar’ýn ‘Elektrikli Þarj Araç Ýstasyonu’ isimli projesi de üçüncü seçildi. Yarýþmanýn ardýndan kazanan okullara ödülleri verildi.
“Liseli öðrencilerimizin giriþimcilik fikirlerini yüreklendirmek için bu çalýþmayý yaptýk”
Bakanlýk olarak her yýl ortak sorun tespiti yapýp ve temalarýn etrafýnda çalýþmalar yürüttüklerini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Koordinasyon Dairesi Baþkaný Filiz Alsaç, “2019 yýlýndan itibaren “geleceðim mesleðim” sloganýyla mesleki eðitime destek vermeye baþladýk. Vocathlon programýmýz da mesleki eðitim temamýzýn çok güzel bir çýktýsý oldu diyebiliriz. Mesleki eðitim temasý çerçevesinde özellikle gençlerimize daha fazla mesleki eðitimlere yönlendirmek ve buradan kendi gelirlerini kazanabilen, kendi ayaklarý üzerinde durabilen bireyler olarak mezun olmalarýný saðlamak üzere biz, bazý çalýþmalar yürüttük. Mesleki eðitim kurumlarýmýzýn bazý ihtiyaçlarýný giderdik. Bugünde mesleki eðitimdeki gençlerimizin giriþimcilik ile ilgili fikirlerine yüreklendirmek, onlara cesaret vermek, ilk fikirlerine can suyu aþýlamak için bir yarýþma düzenledik. Bu yarýþmamýz son 4 yýldýr devam ediyor ama bu yýl katýlýmýmýz çok güçlüydü. Sadece KUZKA bölgesinden deðil, BAKKA ve OKA bölgesinden de öðrencilerimiz buraya geldi. Özellikle yarýþan öðrenci sayýmýz çok fazlaydý, 10 ilden gelen 22 takýmdan oluþan 110 öðrencimizin fikirlerini burada dinledik. Bu yýl ki yüksek katýlým bizleri daha da cesaretlendirdi. Önümüzdeki yýl biz, daha fazla bölgemizi ve þehrimizi bu çalýþmaya dâhil edeceðiz. Daha fazla meslek liseli öðrencimizi bu yarýþmada fikirleriyle bizlerle buluþmasýný ve onlarý cesaretlendirecek, onlarýn fikirlerini ticarileþtirecek çalýþmaya döndürmek üzere gayret edeceðiz” dedi.
“Ýcat çýkarmaya devam edin”
Gençlerin programda birbirinden güzel fikirlerle proje hazýrladýklarýnýn altýný çizen Milli Eðitim Bakanlýðý Mesleki ve Teknik Eðitim Genel Müdürlüðü Þube Müdürü Yaþar Baki Altunbaþ, “Birkaç gündür burada aranýzdayým. Burada aranýzda bulunmaktan gerçekten çok mutlu oldum. Çok güzel fikirler yarýþtý. Bizler de onlarý deðerlendirdik bir derecelendirme yapýlmýþ olsa da bizim gönlümüzde buraya katýlan tüm ekipler birincidir. Zaten birinci, üçüncü arasýnda da böyle çok afaki farklar yok. Sonuçta çok güzel bir yarýþma oldu. Çok güzel sunumlar gerçekleþtirildi. Çok güzel fikirleriniz vardý. Bizim gözümüzde hepsi birbirinden deðerli projeler. Sizler icat çýkarmaya devam edin diyorum” dedi.
“Öðrencilerimiz, fikirlerini ileriki süreçte daha da geliþtirebilirler”
Liseli öðrencilerin oluþturduðu iþ fikirlerini ileri ki süreçte daha da geliþtirebileceklerini söyleyen Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise, “Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu sona erdi. Etkinliðimiz Cuma günü baþladý, öncesinde 4 günlük bir online eðitim süreci gerçekleþtirildi. Eðitimlerini alan öðrencilerimiz çalýþmalarýna baþladý. Öncelikle beyin fýrtýnasý yapmayý öðrendiler. Buna iliþkin metotlar kendilerine öðretildi. Bu beyin fýrtýnasý sonucunda da bir iþ fikri oluþturdular. Bu iþ fikirlerini atölye çalýþmalarýyla geliþtirerek nihai hale getirdiler. Tabii ki bir iþ fikrinin oluþturulmasýndan bunun bir giriþime dönüþtürülmesi belli bir yol ve metot gerektiriyor. Gençlerimiz bu kýsýtlý zamanda aslýnda oldukça deðerli iþ fikirleri geliþtirdiler. Bugün 22 takýmýmýz tek tek çýkarak bu iþ fikirlerini jüriye sundular. Öðrencilerimizin takým halinde kürsüye çýkýp iþ fikirlerini sunmalarý oldukça kýymetli. Biz, bu programý yarýþmadan ziyade bir öðrenme programý olarak görüyoruz. Gerçekten bir iþ fikrini nasýl oluþturabilirler, bu fikri nasýl hayata geçirebilecekleri noktasýnda bir yöntem öðrendiler. Burada bir fikir ile yarýþtýlar ama ileride bu fikirlerini de geliþtirebilirler. Yeni fikirler de oluþturabilirler” diye konuþtu.
“Etkinliðe katýlan bütün takýmlarýmýz buradan kazanarak ayrýldý”
Ülkemizde gençlerin son dönemde bir þeyleri baþarabileceklerine inandýðýný ifade eden Genç, “Bu da aslýnda gençlerimize güveni aþýlayan bir program. Gerçekten özgüvenleri ve motivasyonlarý yükseliyor. Ülkemizdeki geliþmelerle birlikte onlar da gelecekte bir þey üretebileceklerini ve katma deðer oluþturabileceklerine inanýyorlar. Bugün eðitimden, saðlýða kadar, askeri teknolojiden orman yangýnlarýna kadar birçok konuda bizlere fikir sunuyorlar. Demek oluyor ki meslek liseli öðrencilerimiz iþin yazýlým kýsmýný da donaným kýsmýný da biliyor. Bu da bizim programýmýzýn neden mesleki ve teknik lisesinde öðrenim gören gençlere yönelik yaptýðýmýzý doðruluyor açýkçasý. Bugün üç tane takýmýmýz dereceye girdi, 22 takýmýmýz vardý. Biz, dereceye giren takýmlarýmýzý tebrik ediyoruz. Buraya gelen bütün takýmlarýmýz aslýnda buradan kazanarak ayrýldý. Bugün Türkiye’de 3 binin üzerinde mesleki ve teknik eðitim veren lise var. Bu takýmlarýmýz 22 içerisinde yer aldý ve bu programa katýldý. Bu bile oldukça bir baþarý göstergesi diye düþünüyoruz” diye konuþtu.
“Kazanan öðrencilerimizin iþ fikrini koruma altýn alýp yatýrýmcýlarla buluþturacaðýz”
Bu yýl ki programda Çankýrý’dan katýlan öðrencilerin modüler pijama isimli iþ fikrinin birinci olduðunu belirten Genç, “Onlarýn iþ fikri özellikle saðlýk alanýnda oldu. Bilindiði üzere hastanede kalan, tedavi gören yakýnlarýmýz ya da kendimiz, belli hareket kabiliyetlerimizde kýsýtlamalar oluyor. Buna baðlý olarak üzerimizdeki kýyafetleri deðiþtirebilme noktasýnda zorluklar çekiyoruz. Aslýnda onlarýn iþ fikri de bu hastalara yönelik çok rahat bir þekilde giyilip çýkarýlabilecek ve deðiþimi çok kolay yapýlabilecek kýyafet tasarýmýydý. Bu kýyafet tasarýmýnýn bizler ticarileþtirilebilecek bir ürün olduðunu deðerlendiriyoruz. Yarýþma sonrasýnda da onlara fikri mülkiyet haklarýnýn korunmasý noktasýnda destek vereceðiz. Öncelikle fikrimizi koruma altýna alacaðýz. Ardýndan ilgili yatýrýmcýlar ile ya da giriþimcilerle bir araya getirip hayata geçirilmesi noktasýnda destek vereceðiz” þeklinde konuþtu.
“Gençlerimizi finansal kaynaklar ile buluþturmamýz gerekiyor”
BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu da, þöyle konuþtu: “Kalkýnma ajanslarý olarak giriþimciliðin bölgelerimizde ve ülkemizde ne kadar etkili olduðunun farkýndayýz. Bu çerçevede bölgelerimizde eko sistem giriþimciliðini geliþtirmek için bir hayli çaba içerisindeyiz. Bunlarýn içerisinde en önemli unsur kuþkusuz yenilikçi, giriþimci iþ fikirlerine sahip gençleri yetiþtirmek. Bu projelerin içerisinde de gerçekten hayata geçirebilecek durumdaki giriþimci iþ fikirlerini de yatýrýmcýlar ya da iþ insanlarý gibi finansal kaynaklar ile buluþturarak gençlerimizi giriþimci olarak hazýrlamamýz gerekiyor. Kalkýnma ajanslarýmýzýn birçoðu buna yönelik faaliyetler yürütüyor. Biz, kendi bölgemizde siber güvenlik alanýnda benzer bir yarýþmayý geçtiðimiz aylarda düzenledik. Ýnþallah Ocak ayýnda da teknoloji giriþimciliðini üniversiteli gençlerimize yönelik olarak yapacaðýz. Liselere yönelik eðitimlerimiz bulunuyor. Burada da KUZKA tarafýndan daha önce baþlatýlan, bizim de geçen yýl misafir olarak katýldýðýmýz, bu yýl da ortak olarak katýldýðýmýz bu Vocathlon etkinliðine her ilden üçer tane olmak üzere 9 takým getirdik. Çocuklarýmýzý burada aðýrlamaktan, onlarýn öðrenme süreçlerini ve heyecanlarýný gördükçe bizler de mutlu oluyoruz. Buna benzer yenilikçi iþ fikirleriyle gençlerimizi geliþtirmeye devam edeceðiz. Bundan sonra da gençlerimize her türlü desteði saðlayacaðýz”
“Hem hasta hem de hasta yakýnlarý için modüler pijama tasarlamayý düþündük”
4 gündür Kastamonu’da olduklarýný belirten Çankýrý Þehit Erdem Öztürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öðrencisi Rümeysa Akbaþ ise, þunlarý kaydetti: “Projemizin adý “Modüler Pijama”. Projemiz aslýnda çok yönlü, hasta bakýmýna yöneliktir. Bilindiði üzere ülkemizde hasta mahremiyeti çok önemli. Biz bu mahremiyeti de göz önüne alarak geliþmiþ bir pijama yaptýk. Daha öncesinde diyaliz pijamasý vardý, fakat diyaliz pijamamýz çok geliþmemiþti. Biz de bunun patentlerine bakarak bu yýl daha da geliþtirdik. Geliþtirdikten sonra Vocathlon’a geldik. Mentörlerimizle beraber çalýþtýk. Modüler Pijama projesi hazýrladýk ve birinci olduk. Duygularým çok yoðun, gönülden isterdim ki herkes burada birinci olsun. Mutlaka bir kazananýn olmasý gerekiyordu. Vocathlon bana, ilk önce bir iþ kuracaksam ne yapmam gerektiðini öðretti. Ýþi kurduktan sonra nelere gitmemi, ne yapmamý ve nasýl baþvuru yapabileceðimi öðretti. Ardýndan insanlarla etkileþimi ve giriþkenliði öðretti”
Hastanelerde hastalarýn giysi konusunda sýkýntý yaþadýðýna dikkat çeken Akbaþ, “Bir kiþi yoðun bakým servisinden geldiði zaman serum veya diðer kalibratörlerden dolayý hastanýn üzeri deðiþtirilirken çok zorluk yaþanýyor. Hastanýn yakýnlarý korkuyor, hasta ile birlikte panik yaþýyorlar. Ne yapacaklarý konusunda þaþýrýyorlar. Bizler de yarýþma için iþ fikri araþtýrmasý yaparken diyaliz pijamasýný gördük ve bunu geliþtirilebileceðimizi düþündük. Bu sayede modüler pijamamýzý ortaya çýkarttý. Biz bununla hem hasta refakatçilerinin iþini kolaylaþtýrmak hem da evde olanlar da dâhil hasta bakým hizmetlerini geliþtirmiþ bulunmaktayýz. Bizler bunun proje aþamasýnda kalmasýný istemiyoruz çünkü insanlarýn buna gerçekten çok fazla ihtiyacý var. Yarýn bir gün bizlerin de baþýna ne geleceði belli deðil. Bu yüzden modüler pijama herkese lazým olabilir. Biz, hem hastanýn hem de yakýnlarýnýn hayatýný kolaylaþtýrmak için bu projeyi hazýrladýk. Bu bize iyi gelecek diye düþünüyorum”
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.
Kaynak: ÝHA