Kastamonu UNESCO Masasý ve Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) koordinasyonunda kamu, özel sektör ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliði (TÜRSAB) Gastronomi Ýhtisas Baþkanlýðý iþ birliðinde düzenlenen “Kastamonu Gastronomi Tanýþtýrma Turu” na TÜRSAB’a baðlý seyahat acente temsilcileri katýldý. Kastamonu kent merkezi ile turizm potansiyeli yüksek ilçeleri kapsayan üç günlük tanýþtýrma turu çerçevesinde, acentelere Kastamonu’nun zengin mutfak kültürü, doðallýðýyla öne çýkan yöresel ürünleri ve doða harikasý turizm destinasyonlarý tanýtýldý.
Programýn ilk gününde Kastamonu kent merkezinde gastronomi odaklý ziyaretlerini gerçekleþtiren seyahat acentesi temsilcileri daha sonra ünlü þefler tarafýndan tarihi bir konakta gerçekleþtirilen Kastamonu mutfak gösterilerine katýldýlar. Acente temsilcileri, burada þeflerin Kastamonu’ya ait yöresel yemeklerden olan Ýnebolu Güveci, Mantarlý Konak Mantýsý ve Banduma’nýn yapýlýþýna eþlik ederek tadým yaptýlar. Þeflerin mutfak gösterileri katýlýmcýlardan ilgi görürken, ortaya çýkartýlan lezzetler de katýlýmcýlarýn büyük beðenisini kazandý. Etkinliðin öðleden sonraki kýsmýnda ise Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü Uygulama Mutfaðýnda gerçekleþtirilen ürün geliþtirme atölyesinde, Kastamonu'nun yöresel lezzetlerinden olan Siyez ve Üryani Eriði kullanýlarak geliþtirilen Kremalý Siyezli Mantarlý Çorba, Üryani Soslu Bonfile ve Appmelba Tatlýsý'nýn seyahat acentelerine tanýtýmý ve tadýmý yapýldý. Tarihi kent merkezinde ise Kastamonu yöresel lezzetlerinden olan Tirit ve Çekme Helva yapýmýný izleyen acente temsilcileri yöresel yemek sunan restoranlarý ziyaret ederek tadýmlar yaptý.
Program kapsamýnda turizm potansiyeli yüksek ilçeleri de ziyaret eden acente temsilcileri, Taþköprü ilçesinde coðrafi iþaretli Kuyu Kebabýnýn yapýlýþ ve kuyudan çýkarýlma sürecine eþlik etti. Yaylalarda beslenen süt kuzularýndan seçilerek yapýlan kuyu kebabýný kuyudan çýkarýlmasýný izleyen acente temsilcileri sonrasýnda ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Taþköprü Pompeipolis Antik Kenti’nde incelemelerde bulunan acenteler, son olarak Dünyaca ünlü coðrafi iþaretli Taþköprü Sarýmsaðý’nýn yetiþtirildiði tarlalarý ziyaret etti. Sarýmsak tarlasýnda çalýþan kadýnlardan sarýmsaðýn üretim süreçleri, lezzeti, tadý, kokusu ve özellikleri hakkýnda bilgi alan acente temsilcileri, sonrasýnda at ve doðal yaþam çiftçilikleriyle öne çýkan Daday ilçesinde bulanan önemli turizm noktalarýna ziyaretler gerçekleþtirdiler. Daday’da sergilenen kahvaltýlýk yöresel ürünleri inceleyen, turþu kurma atölyesine katýlan konuklar, ardýndan ilçenin meþhur et ekmeðinin yapým sürecine eþlik ederek tadýmýný yaptý.
Turun son günü Azdavay ilçesine geçen temsilciler, ilk olarak 450 metre yükseklikte yapýlan cam terasý gezdi. Çatak Kanyonu üzerine kurulan cam teras ziyaretinin ardýndan Azdavay Atlý Turizm Merkezi’nde bir inceleme ziyareti gerçekleþtirildi. Burada sunulan yöresel yemeklerin tadýmýný yapan heyet, son olarak Pýnarbaþý Ýlçesi’ndeki Horma Kanyonu’nda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý desteðiyle turizme kazandýrýlan tesislerde incelemelerde bulundu. Burada kayalar üzerine çelik çiviler kullanýlarak inþa edilen 3 kilometre uzunluðundaki ahþap parkur üzerinden Ilýca Þelalesi’ne yürüyen acente temsilcileri, daha sonra ilçe merkezinde coðrafi iþaretli yöresel yemeklerden Kara Çorba ve Banduma’nýn da sunulduðu tadýma katýldý.
“Kastamonu, ülkemiz turizminde istediði noktaya gelecektir”
Kastamonu’nun ülke turizminde hedeflenen noktaya getirilmesi için çalýþmalar yaptýklarýný söyleyen KUZKA Þehir Tanýtýmý ve Markalaþma Birimi Baþkaný Serkan Doðru, “Kastamonu Valiliði himayelerinde ve Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý koordinatörlüðünde sektör paydaþlarý ile birlikte 2022 yýlýnda bir dizi etkinlikler planlamýþtýk. Gerçekleþtirdiðimiz Kastamonu Gastronomi Tanýþtýrma Turu da Kastamonu destinasyonunu tanýtma ve geliþtirme odaklý bu faaliyetlerden bir tanesi. TÜRSAB Gastronomi Ýhtisas Baþkanlýðý iþ birliðiyle 3 gün boyunca gastronomi odaklý faaliyet gösteren seyahat acentelerini bölgemizde aðýrlýyoruz. Bu çerçevede misafirlerimize Kastamonu tarihini, doðal güzelliklerini, kültürel çeþitliliðini ve destinasyonundaki ürün çeþitliliðini göstermeye çalýþtýk. Bu çerçevede ilk olarak Kastamonu kent merkezindeki programýmýzý üniversitemiz iþ birliðinde, ürün geliþtirme atölye çalýþmalarý ile özel sektörümüzün katkýlarýyla gastronomi unsularýnýn tadýmý gibi birçok etkinliði yapmýþ olduk. Kent merkezinin yanýnda rotasal hareketliliðe uygun Taþköprü, Daday, Azdavay ve Pýnarbaþý ilçelerimizin turizm unsurlarýnýn tanýtýmýný yapmýþ olduk. Bu çalýþmalarýmýz yýl boyunca diðer destinasyonlarýmýzýn tanýtýmlarýyla devam edecek. Kastamonu destinasyonunu ülke turizminde hedeflediðimiz noktaya getirmeye çalýþacaðýz” dedi.
“Kastamonu’yu doða temelli sayýlý turizm noktalarýndan biri haline getirmeye çalýþýyoruz”
Acente temsilcileriyle birlikte Pýnarbaþý’nda Horma Kanyonu içinde 3 kilometrelik ahþap yürüyüþ platformuyla Ilýca Þelalesi’ne kadar yürüdüklerini belirten Doðru, “Etkinlikte acente temsilcilerimizi, gastronomi unsurlarýný destekleyici niteliðe sahip olan ve Bölgemiz turizmine de katký saðlayacak özellikle doða temelli çekim noktalarýyla da buluþturduk. Bu çerçevede Azdavay’da Çatak Kanyonu’nda cam terasý gezdik. Pýnarbaþý’ndaki Horma Kanyonu’nda yürüyüþ platformunda yürüyerek Ilýca Þelalesi’ni ziyaret etme fýrsatý bulduk. Bu bölgeler Kastamonu’nun zengin turizm çeþitliliði içerisinde öne çýkan ve ulusal düzeyde rekabetçi olabilecek en özel çekim noktalarýmýz. Kastamonu’yu doða temelli sayýlý turizm noktalarýndan biri haline getirmeye çalýþýyoruz” diye konuþtu.
“Turizm amaçlý gelen ziyaretçilerimize doðal ürünleri sunuyoruz”
Etkinliðin Azdavay bölümünde acente temsilcilerine eþlik eden Belediye Baþkaný Osman Nuri Civelek ise “Azdavay’ýmýzýn 600 yýllýk coðrafi iþaretli yöresel kýyafetleri ve yemekleri en büyük deðerleridir. Bunlarýn baþýnda sadece Azdavay ve Pýnarbaþý’na ait olan bu bölgede bilinen Kara Çorba vazgeçilmez bir ürünümüzdür, adeta þifa kaynaðýdýr. Ayný zamanda Bölgemizde banduma, siyez unundan çeþitli ürünler yapýlmaktadýr. Ispýt, Sirke Otu ve Isýrgan Otu Kavurmasý gibi özellikle doðal otlardan yapýlan kavurmalar yöresel yemeklerimiz arasýndadýr. Bunun yanýnda Bölgemizde özellikle endemik bitkilerden elde edilen birçok ürünü vardýr. Elma ve armuttan yapýlan eðþinin yanýnda ayva ve viþne suyu da yapýlmaktadýr. Bunlar birçok yerde var ama bölgemiz ilaçlanmayan bir havza olduðundan burada yetiþen bütün meyveler tam bir organik þifa deposudur. Bunlardan yapmýþ olduðumuz eðþileri güzel bir konsantre yaparak doðal içecek olarak sunumunu yapmaktayýz. Azdavay’a turizm amaçlý gelen ziyaretçilerimiz bu bölgede yüzde 90 market ürünü olmayan, yöresel ürün olan içeceklerden ve yiyeceklerden çorbasýna kadar el ürünleriyle yeme içme ihtiyaçlarýný karþýlayacaklardýr” diye konuþtu.
“Pýnarbaþý doðasýyla, kültürüyle, gastronomisiyle ziyaret etmek isteyenleri bekliyor”
Pýnarbaþý’nýn doðasýyla, kültürüyle, gastronomisiyle ziyaret etmek isteyenleri beklediðini ifade eden Pýnarbaþý Belediye Baþkaný Þenol Yaþar ise, “Pýnarbaþý denilince sadece doða turizmimi hayýr yine kültürel anlamda yaklaþýk 600 yýllýk yöresel kýyafeti üzerine taþýyan hanýmlarýmýzý görürsünüz. Yine gastronomi anlamýnda Kastamonu kendisini gösterir hale geldi. 800’ün üzerine bir yemek çeþitliliðine sahip Kastamonu’da coðrafi iþaretli ürünlerden bir tanesi de ilçemize aittir. Bu da Kara Çorba’dýr. Doðada doðal ortamda kendi halinde yetiþmekte olan kýzamýk bitkisinin yaklaþýk 14-15 saat kaynatýlmasý suretiyle köy hindisi ve köy tavuðuyla harmanlanarak ortaya çýkarýlan bir lezzettir. Þu ana kadar tadýp beðenmeyeni görmedim. Yine banak dediðimiz birçok yerde banduma olarak bilinen tavuk eti, hindi eti ve cevizle harmanlanarak yapýlan bir lezzetimiz var. Baþka bir lezzetimiz Ballý Börek’tir. Buda muhteþem bir tat. Bunun yaný sýra doðada yetiþen otlardan olan ýspýt saplarýndan kavurmasý, yapraðýndan dolmasý ve yine doðada yetiþen mantarýyla ortaya çýkarýlan lezzetler gastronomi anlamda Pýnarbaþý’ný öne çýkarmaktadýr. Pýnarbaþý doðasýyla kültürüyle gastronomisiyle ziyaret etmek isteyenleri bekliyor” þeklinde konuþtu.
“Temmuz ayýndan önce Taþköprü Sarýmsaðý diye sarýmsak almayýn”
Kastamonu’ya daha önce geldiðini fakat hiç gezmediðini ifade eden Hacer Þahin de, þöyle konuþtu: “Þunu öðrendik ki Kastamonu gerçekten çok güzel yöresel lezzetlerinin olduðu bir kent. Sarýmsak tarlasýna geldiðimizde gördüm ki Taþköprü Sarýmsaðý’ný daha fazla tanýtmamýz gerekiyormuþ. Topraða ekilmesinden ve sökülmesine kadar o zamaný biz insanlara, bütün dünyaya anlatmamýz gerektiðine inanýyorum. Buraya da geldiðim için çok mutluyum. Þu da bir gerçek ki yemeklerde kullandýðýmýz, diðer pazarlardan aldýðýmýz sarýmsaðýn Taþköprü Sarýmsaðý ile çok farklý olduðunu gördük. Kesinlikle Taþköprü Sarýmsaðý’nýn ne tadý, ne kalitesi ne de lezzeti tartýþýlmaz diye düþünüyorum. Buradan þunu da öðrendik Temmuz’dan önce aldýðýmýz hiçbir sarýmsak, Taþköprü Sarýmsaðý deðil. Bu da çok güzel bir bilgi, bunu herkese söylememiz gerekiyor. Taþköprü sarýmsaðýný kesinlikle sofralarýmýzdan eksik etmiyoruz”
“Geleneksel yöntemle yapýlan kuyu kebabý eþsiz lezzet sunuyor”
TÜRSAB Gastronomi Ýhtisas Baþkan Yardýmcýsý Didem Kaçmaz ise, “Kastamonu’da yerel lezzetleri tanýmak üzere bulunuyoruz. Çok güzel hazýrlanmýþ tanýþtýrma turu programý boyunca Kastamonu destinasyonunun bilmediðimiz birçok yönünü tanýma fýrsatý bulduk. Taþköprü’de bulunduðumuz süre içinde ilçenin yerel lezzetlerini deneyimlemek istiyorduk ve ilk olarak meþhur kuyu kebabýný test etmek istedik. Geleneksel bir yöntemle yapýldýðýný gördük. Kuyu kebabýnýn tadýný oldukça lezzetli buldum. Geleneksel olan bu yöntemin ve bu tadýn devam ettirilmesini diliyorum. Taþköprü’ye ait bu lezzetin herkes tarafýndan bilinirliðinin artmasý gerektiðini düþünüyorum. Bu yüzden güzel bir deneyim yaþadýk” dedi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.