Kastamonu’nun Ýhsangazi ilçesinde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) 2020 Yýlý Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) kapsamýnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’nýn saðladýðý destekle ekim alaný daralan ata tohumu siyez buðdayý için hazýrlanan “Tohumdan Geleceðe” projesi tamamlanarak uygulamaya geçti. Ýhsangazi Belediyesi tarafýndan hazýrlanan projeye, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) tarafýndan 1 milyon 100 bin lira tutarýnda destek saðlandý.
Ýhsangazi ilçesinde uygulanan proje 18 ayda tamamlandý. Projeden Kastamonu’nun Ýhsangazi ilçesinde siyez tarýmýyla uðraþan yaklaþýk 750 çiftçinin yaný sýra siyez unu, siyez bulguru ve siyez ürünleri paketleme tesisleri ile siyez kooperatifi iþletmesi, siyez unundan simit ve poðaça gibi unlu mamullerin üretimini yapan tesisler yararlanýyor.
Uygulamasý tamamlanan projeye inceleme ziyareti gerçekleþtiren KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, tesislerin bulunduðu alanlarda incelemelerde bulundu. Ýhsangazi Belediye Baþkaný Hayati Saðlýk’ýn eþliðinde projenin uygulandýðý alaný gezen Dr. Serkan Genç, proje kapsamýnda üretimin yapýlacaðý binada incelemelerde bulunarak görevlilerden bilgi aldý.
“Siyez buðdayýnýn iþlenip un ve bulgur halinde paketlenerek satýþýna yönelik bir tesis kuruldu”
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan yürütülen ve yerelde de uygulamasý kalkýnma ajanslarýnca gerçekleþtirilen Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) ile dezavantajlý kesimlerin ekonomik hayata katýlýmýnýn arttýrýlmasý ile yerele özgü ürünlerin de katma deðerinin arttýrýlmasý amaçlanmaktadýr” dedi.
Ýhsangazi Belediyesi tarafýndan yürütülen “Ýhsangazi Tohumdan Geleceðe” projesinin de SOGEP kapsamýnda desteklendiðini söyleyen Dr. Genç, “Projenin uygulamasý tamamlandý. Genetiði deðiþtirilmeden 10 bin yýldan bu tarafa günümüze gelen coðrafi iþaretli Kastamonu Siyez Buðdayýnýn iþlenip un ve bulgur haline getirilmesi ve paketlenerek satýþýna yönelik bir tesis kurulumu gerçekleþtirilmiþ oldu. Ayný zamanda ilçe merkezinde oluþturulan kafeteryada da siyez ürünlerinin satýþý yapýlacak. Kadýn kooperatifimiz proje kapsamýnda kurulan kafeterya ve restoran kýsmýný iþletecekler. Projedeki amacýmýzda üretim aþamalarýnýn çeþitli kýsýmlarýnda kadýnlarýn istihdam edilmeleri, kadýnlarýn istihdamýnýn artýrýlmasýnýn yaný sýra siyez buðdayýný üreten çiftçilerimizin de gelir düzeyini yükseltmektir” diye konuþtu.
“Tohumdan Geleceðe’ projesindeki gayemiz siyezi doðal bir þekilde geleceðe aktarmak”
Siyez Buðdayýnýn insanlarýn yerleþik hayata geçtikten sonra tarýmýný yaptýklarý ilk buðday çeþidi olduðunu belirten Ýhsangazi Belediye Baþkaný Hayati Saðlýk ise, þöyle konuþtu: “Ýlçemizde yýlda yaklaþýk 20 bin dönüm kadar alanda siyez buðdayý ekmekteyiz. Ýlçede bu tesisi kurmakla halkýmýzýn þöyle bir kazancý olacak. Üretilen siyez buðdayýnýn pazarlanmasýnda piyasadaki belirsizlik mevcuttu. Burada üretim yapan çiftçilerin desteklenmesi hem de ürettikleri ürünlerin bir muhatap tarafýndan alýnýyor olmasý siyez buðdayý üretiminin sürdürülebilirliði noktasýnda çok önemli bir kazaným oldu. Burada Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansýmýz ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnca desteklenen “Tohumdan Geleceðe” projesindeki amacýmýz Ýhsangazi’de sosyal geliþimi destekleme noktasýnda Siyez Buðdayýnýn hammadde olarak sadece satýlmasýndan ziyade katma deðerli mamul üretimi ile ek bir istihdam oluþturmaktýr. Bu doðrultuda Ýhsangazi Belediyesi olarak gerekli hazýrlýklarýmýzý yaptýk. Ýlçemizde bir kadýn kooperatifi kurduk. Burada elde edilen gerek siyez bulgurumuzdan gerek siyez buðdayýmýzdan bu kooperatifimiz sayesinde de çeþitli ürünler üreterek gerek iç gerekse dýþ piyasaya ürünler satmayý hedefliyoruz”
Siyez buðdayýnýn iþlenmeden satýldýðýnda elde edilen kazancýn çok düþük kaldýðýný da ifade eden Saðlýk, “Ýhsangazi’de siyezden üretilecek çeþitli mamuller kadýnlarýmýza da çok ciddi ilave ek gelir ve istihdam oluþturacak. Kooperatifimize belediyemize ait bir alaný tahsis ettik. Burada bir mutfak oluþturduk, mutfaðýn bitiþiðinde ürünlerin pazarlanmasý için de bir kafe oluþturduk. Yine küçükte bir taþ fýrýnýmýz var. Burada siyezin daha katma deðerli ürünler haline getirilerek satýlmasýný hedefliyoruz” dedi.
“Siyez bulgurunu mutfaðýmýzda mamul haline getirip internetten satýþýný yapýyoruz”
Ýhsangazi Üreten Ýþleyen Eller Siyez Üretim Ýþletme Kooperatifi’nin Ýhsangazi Belediyesi ile Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn iþ birliðinde “Tohumdan Geleceðe” projesi kapsamýnda kurulduðunu belirten baþkan Semra Özcan da “7 üye ile bu yola çýktýk. Öncelikle üreticiden aldýðýmýz siyezi kurulan tesisimizde bulgur ve un haline dönüþtürüyoruz. Daha sonra tesiste paketlenen ürünler Türkiye’nin çeþitli yerlerine gönderiliyor. Tesisten gelen un ile de mutfaðýmýzda mamul haline dönüþtürüyoruz. Bu yaptýðýmýz ürünleri de internetten pazarlýyoruz. Bu þekilde kýrsaldaki hanýmlarýn ekonomik durumlarýný daha da güçlendirmeye çalýþýyoruz. Mutfaðýmýzda siyez unundan yapýlmýþ eriþte, mantý, þekerpare, kek, siyez ekmeði gibi ürünler yapýyoruz ve bunlarý da pazarlýyoruz. Ürünlerimizi katký maddesi kullanmadan yapýyoruz. Yine coðrafi iþaretini aldýðýmýz eðþili pilavý da Siyezden yapýyoruz. Bu yaptýðýmýz ürünleri de ayrýca kafemizde ya da restoranýmýzda ilçeye gelen ziyaretçilere tattýrma imkanýmýzda oluyor” diye konuþtu.
“Siyezin hasadýný yaptýktan sonra satýyorduk, þimdi mamul haline getirip daha çok kazanç saðlýyoruz”
Siyez üreticisi Fatma Hoþafçý ise, þunlarý kaydetti: “Biz siyez ekiyoruz. Siyezi de hasadýný yaptýktan sonra satýyorduk. Þimdi ise artýk siyezin bulgurunu yapýyoruz, unundan çeþitli mamuller yapýyoruz. Bize de ek gelir oluyor. Mutfaklarýmýzda siyezden her türlü ürün yapýyoruz. Siyez bulgurunu mutfaðýmýzda her þeyiyle deðerlendiriyoruz. Bu yaptýðýmýz ürünleri de internet üzerinden satýyoruz. Alanlarda çok memnun, beðeniyorlar. Bu sayede bizler de para kazanýyoruz”