Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý 2021 Yýlý Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý Teknik Destek Programý kapsamýnda akü üretimi yapan AKO Akü Fabrikasýna Enerji Verimliliði Saha Etüt Danýþmanlýðý ve Yenilenebilir Enerji (GES) Danýþmanlýðý hizmeti verildi.
Söz konusu danýþmanlýk faaliyetleriyle iþletmenin üretim yaptýðý fabrikada bir Güneþ Enerjisi Santrali (GES) ve Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi- (Supervisory Control And Data Acquisition) (SCADA) kurulabilmesi için gerekli teknik rapor altyapýsý oluþturuldu.
KUZKA tarafýndan saðlanan teknik destek sonucunda projeleri yatýrým programýna alan firma, projeyi kendi öz kaynaklarýyla finanse ederek yatýrým süreçlerini tamamladý. Bu kapsamda faaliyete geçirilen 3,750 kilowatt kurulu gücündeki Güneþ Enerjisi Santralinin (GES) fabrikanýn enerji tüketiminin yüzde 19’unu karþýlayacak. Ürettiði enerjiyle iþletmeye yýllýk 7 milyon lira katký saðlayacak güneþ enerji santrali yatýrýmýnýn geri dönüþ süresi ise 3,5 yýl olarak hesaplanýyor.
Fabrikada faaliyete geçirilen SCADA sistemiyle de üretim tesisinden, akým, gerilim, güç, sýcaklýk, enerji vb. analitik verilerin toplanmasý, yönetilmesi, raporlanmasý, sanallaþtýrýlmasý, kontrol edilmesi ile cihazlarýn arýzalarýnýn tespiti, çalýþma ve verimlilik seviyelerinin anlýk olarak uzaktan takip edilebilmesi mümkün hale getirildi. Enerji kalite analizörlerinden ve enerjiyi kontrol eden diðer ekipmanlardan enerji kalitesi verileri alýnarak bir veri tabaný içerisinde saklanmasý saðlandý.
“Firmaya vermiþ olduðumuz danýþmanlýk desteðiyle GES sistemi kuruldu”
Firmaya saðlanan destek konusunda bilgi veren KUZKA Çankýrý Yatýrým Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taþcý, kaynak verimliliði temasý kapsamýnda firmaya saðlanan danýþmanlýk desteðiyle, fabrikada güneþ enerjisi santrali kurulumu ve makinelerin uzaktan kontrolünün saðlanmasý amacýyla SCADA Sistemi kurulmasýna yönelik altyapý oluþturulmasý ve raporlamalarýn hazýrlanmasýna teknik destek saðladýðýný söyledi.
Taþcý, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan Türkiye genelinde 2020 ve 2021 yýllarýný kaynak verimliliði temasý olarak belirlenmiþti. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý olarak bu çerçevede 2020 ve 2021 yýllarý içerisinde bir dizi faaliyet gerçekleþtirdik. 2021 yýlýnda özel sektörün kaynak verimliliði konusunda farkýndalýðýný artýrmak ve katma deðerli sonuçlar elde etmeyi hedefledik. Bu amaçla Ajansýmýz hem özel sektöre hem de kamu kurumlarýna yönelik teknik destek programlarý tasarladý. Bu çerçevede Ajans olarak þu anda bulunduðumuz fabrikada güneþ enerjisi santrali kurulumu ve makinelerin uzaktan kontrolünün saðlanmasý amacýyla SCADA Sistemi kurulmasýna yönelik altyapý oluþturulmasý ve raporlamalarýn hazýrlanmasýna teknik destek saðladýk.
Verdiðimiz teknik destekle kurulacak olan GES sisteminde “hangi teknolojinin kullanýlmasý gerektiði, nasýl bir alt yapý oluþturulmasý gerektiði, kurulumun yaklaþýk maliyeti, çatýlara kurulacak panellerin hangi açýyla yerleþtirilmesi gerektiði” gibi teknik konularda saðlanan danýþmanlýk sonrasýnda iþletmemiz hem güneþ enerji santrali kurulumunu hem de fabrika içerisindeki makinelerin uzaktan kontrol edilmesini saðlayacak bir sistem geliþtirmiþtir. Þu an için fabrikamýzda 3,750 kilowaat bir güneþ enerjisi sistemi kurulumu gerçekleþtirilmiþ olup bu da fabrika enerji ihtiyacýnýn yaklaþýk yüzde 20’sini karþýlayacak þekilde fiziksel altyapý geliþtirilmesine katký saðlanmýþtýr”
“Kurduðumuz güneþ enerjisi paneliyle fabrikamýzýn yüzde 20’lik elektrik ihtiyacý karþýlanacak”
Kurduklarý güneþ enerjisi panelleriyle fabrikanýn yaklaþýk yüzde 20 elektrik ihtiyacýný karþýlayacaklarýný söyleyen AKO Akü Mühendislik ve AR-GE Müdürü Makine Mühendisi Yýldýrým Eydemir, “AKO Akü firmamýz, yatýrýmlarý sürekli ve hýzlý büyüme ekseninde yapan bir firmadýr. Bu çerçevede artan enerji maliyetlerinden dolayý güneþ enerjisi üzerine de verimli enerji çalýþmamýz vardý. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn vermiþ olduðu bilgi doðrultusunda, projemizi daha da hýzlandýrmak üzere bize danýþmanlýk desteðinden bahsedildi. Biz de bu projeyi hayata geçirmek üzere görüþtük ve projemizi baþlattýk. Proje sürecinde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn teknik desteði kapsamýnda güneþ enerjisi ve enerji verimliliði projemizde þu an itibarýyla yatýrýmý tamamlamýþ durumdayýz. Öncelikle danýþmanlýk hizmeti için KUZKA’ya teþekkür ederiz. Danýþmanlýk kapsamýnda þirketimizde güneþ enerjisi yatýrýmýnýn baþlatýlmasý için danýþmanlýk hizmeti satýn alýndý. Bu danýþmanlýk çerçevesinde fabrikanýn bütün enerji kaynaklarý incelendi, enerji verimlilikleri üzerine çalýþmalar yapýldý ve bir yazýlým geliþtirildi. Güneþ enerjisi santralinin kurulumu için gerekli kriterlerin raporu çýkarýldý ve ihaleye çýkýldý. Ýhale çerçevesinde de 3,750 kilowaat ve 3,100 kilowaat gücünde bir güneþ enerjisi santrali kurulmasý planlandý. Fabrikamýzda 1,7 milyon dolar civarýnda bir yatýrýmla bu yatýrýmý tamamlamýþ durumdayýz. Güneþ enerjisi santralimiz 1 ay önce çalýþmaya baþladý. Þu an itibarýyla güneþ enerjisi santralimiz fabrikanýn yaklaþýk yüzde 19-20’lik enerji yükünü karþýlamaktadýr. Bu yatýrýmýn da yaklaþýk 3 yýl çerçevesinde geri döneceðini hesap ediyoruz” dedi.
“Fabrikamýzýn yýllýk kapasitesini 3,5 milyon aküden 5 milyon aküye çýkartýyoruz”
Firma olarak 86 farklý ülkeye ihracat yaptýklarýný belirten Eydemir, “Þu anda üretimimizin yaklaþýk yüzde 70’ini ihraç etmekteyiz. Hedefimiz yüzde 90 civarýnda ihracat yapan bir firma haline gelmek. Bu þekilde de çalýþmalarýmýza devam etmekteyiz. Bu çerçevede büyüyen pazar ve hedeflerimiz doðrultusunda þu an yeni yatýrýmla fabrikamýzýn kapasitesini artýrýyoruz. Bu sene itibarýyla yýllýk üretim kapasitemizi 3,5 milyondan, yaklaþýk 5 milyona çýkarmýþ olacaðýz. Fabrikada makine kurulumlarý da temmuz ve aðustos aylarý itibarýyla tamamlandýktan sonra, fabrikamýzýn son çeyrekte yýllýk üretim kapasitesi 5 milyon kapasiteye çýkmýþ olacaktýr” diye konuþtu.
Savunma sanayisinde kullanýlacak aküler Çankýrý’da üretilecek
Türkiye’nin savunma sanayisinde kullanýlacak olan akülerin Çankýrý’da üretileceðine dikkat çeken Eydemir, “AR-GE birimimiz yeni ürünler için çalýþmalarýna devam ediyor. Öncelikle Nautilus aküsü D-7 tipi diye tabir ettiðimiz savunma sanayisinde kullanýlacak olan araçlar üzerinde çalýþmalarýmýz var. Bunlar, Türkiye’de savuma sistemlerinde, zýrhlý araçlarda ve dünyadaki diðer ordularýn kullanýldýðý akülerdir. Þu an için akülerin prototip aþamasý bitmiþ ve seri üretime baþlama sürecindeyiz. Bu sene itibarýyla seri üretime baþlayacaðýz. Önceliðimiz, Türkiye savunma sanayisine ve Türk ordusuna bu aküleri saðlamaktýr. Daha sonra yurt dýþýndaki diðer ülkeler ve ordular için de bu akülerimizi pazara sunmak hedefimizdir” þeklinde konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.