2021 yýlý Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý Teknik Destek Programý kapsamýnda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) tarafýndan Safir Tuz A.Þ’ye Enerji Verimliliði ve British Retail Consortium (BRC) Kalite Yönetim Sistemi Kurulumu danýþmanlýðý desteði verildi.
Söz konusu danýþmanlýk faaliyetleriyle iþletmenin tuz üretimi yaptýðý fabrikada ýsý, hava, buhar ve yað kaçaklarý tespit edilerek kaçaklarýn önlenmesi amacýyla hazýrlanan rapor kapsamýnda gerekli tedbirler alýndý. Fabrikada yapýlan verimliliði artýrýcý çalýþmalar sonrasýnda birim üründeki enerji tüketimi yüzde 10, kömür tüketim miktarý da yüzde 20 oranýnda azaltýldý. Ayrýca, fabrikada üretim sýrasýnda açýða çýkan karbon emisyon oraný azaldý.
Danýþmanlýk faaliyeti sonucu elde edilen proje çýktýlarý kullanýlarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý’nýn Verimlilik Arttýrýcý Proje (VAP) Destekleri Programýna “Tuz Kristalizasyon Sisteminde Evaporasyon Kademe Sayýsýnýn Arttýrýlmasý ile Verimliliðin Artýrýlmasý Projesi” baþvurusu gerçekleþtirildi. Sunulan projenin tutarý 3 milyon 900 bin TL olup, kabul edilmesi durumunda iþletme 1 milyon 170 bin TL’ye kadar destek saðlanacak.
KUZKA tarafýndan firmaya saðlanan bir diðer danýþmanlýk hizmeti de “BRC Kalite Yönetim Sistemi Kurulumu” oldu. Söz konusu danýþmanlýk faaliyeti ile firmanýn Birleþik Krallýk pazarýna ihracat yapabilmesi için gerekli olan British Retail Consortium (BRC) sertifikasýnýn alýnmasýna yönelik yapýlmasý gereken çalýþmalar ve giderilmesi gereken eksiklikler tespit edildi. Söz konusu danýþmanlýk hizmetleri kapsamýnda fabrika çalýþanlarýna Gýda Taklit ve Taðþiþ Eðitimi, Gýda Savunmasý Eðitimi, Gýda Güvenliði Temel Bilgilendirme Eðitimi, ISO 50001 Ýç Tetkikçi Eðitimi ve ISO 50001 Yetkinlik Eðitimleri verildi.
“Ajansýmýz danýþmanlýk desteðiyle iþletmemiz hem hibe hem de Avrupa pazarý için BRC sertifikasý alacak”
KUZKA Çankýrý Yatýrým Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taþçý, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan belirlenen 2020 ve 2021 yýlý Kaynak Verimliliði temasý kapsamýnda geçtiðimiz yýl teknik destek programýna çýkmýþtýk. Önceliðimiz TR82 Bölgesi’ndeki (Kastamonu, Çankýrý ve Sinop) iþletmelerin kaynak verimliliði ve yönetim danýþmanlýðý noktasýnda destek almalarýný saðlamaktý. Bu kapsamda saðlamýþ olduðumuz bu teknik destek ile iþletmemiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý’na verimlilik arttýrýcý bir proje sunmuþ oldu. Ajans olarak 90 bin TL civarýnda saðladýðýmýz teknik destek ile iþletmemizi daha büyük bir kaynaða ulaþtýrmýþ olduk. Ýþletmemiz böylelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý tarafýndan saðlanacak üst limiti 5 milyon lira olan ve yüzde 30’u hibe olarak kullandýrýlabilecek VAP (Verimlilik Artýrýcý Proje) programýna Ajansýmýz aracýlýðýyla baþvuruda bulunmuþ oldu. Ayný zamanda ihracatýný arttýrmayý planlayan bir iþletme. Dolayýsýyla ihracatýn temelini teþkil eden sertifikalandýrma noktasýnda da iþletmemize Avrupa pazarýna ihracat yapmasý için BRC sertifikasý etüdü danýþmanlýðý saðlamýþ olduk. BRC sertifikasý özellikle Ýngiltere ve Avrupa pazarýna girmek isteyen iþletmeler için önemli bir sertifika. Sertifikalandýrma süreci devam etmektedir. Ajans olarak saðladýðýmýz teknik destek danýþmanlýk hizmetiyle iþletmenin sertifika almasý için gerekli dokümantasyon altyapýsý hazýr hale getirilmiþ oldu. Sertifika baþvurusu yapýldýktan sonra iþletme 1-1,5 ay içerisinde de sertifikayý alabilecek duruma getirilmiþtir.” dedi.
“Enerji verimliliðinde tasarruf ederek daha rekabetçi bir role kavuþtuk”
Safir Tuz’un 1992 yýlýndan itibaren faaliyet gösterdiðini belirten Safir Tuz A.Þ. Yatýrým Koordinatörü ve Fabrika Müdürü Demirhan Demir, “Enerji maliyetlerindeki yükselmeden dolayý bir arayýþa girdik. Bu arayýþ sonucunda Çankýrý’da da faaliyet gösteren KUZKA Çankýrý Yatýrým Destek Ofisi tarafýndan bizlere sertifikalandýrma ve enerji etüdüyle ilgili desteklerden bahsedildi. Bunun üzerine profesyonel bir firmaya fabrikamýzda çalýþan tüm makineler ve ekipmanlarla ilgili olarak bir enerji etüdü yaptýrdýk. Burada gördük ki bazý bölümlerimizde ciddi tasarruf edebileceðimiz enerji kaynaklarýmýz var. Buralardaki açýða yönelik iki ayrý proje ile kayýp enerjimizi geri kazandýrmak ve tasarruf etmek üzere yatýrýmlar yaptýk. Geçen yýl tamamladýðýmýz bu yatýrýmlar sonucunda kömür sarfiyatýmýzda yüzde 20’lere varan, elektrikte yüzde 10’lara varan bir tasarruf saðladýk. Fabrikamýzda kademeli buharlaþtýrma sistemini kullanýyoruz. Yatýrým öncesinde buharlaþtýrma sistemini üç kademe olarak gerçekleþtiriyorduk ve son kademede açýða çýkan çürük buharý soðutma kulelerine göndererek ýsýyý boþaltmýþ oluyorduk ama bu enerji etüdünden sonra bizlere önerilen programa göre üretim kademesini dörde çýkartarak sistemde geri kullandýðýmýz kademe sayýsýný üçe çýkardýk ve böylece daha az ýsýyý boþa atma suretiyle enerjide tasarruf saðlamýþ olduk. Sistemde kullanmýþ olduðumuz kömürde son 6 ay içerisinde ciddi fiyat artýþlarý oldu. Bu artýþlardan etkilenmemek için yatýrýma öncelik verdik. Kademe sayýsýný arttýrdýðýmýz içinde buhar tüketimimiz azaldý. Dolayýsýyla da kömür sarfiyatýmýz azalmýþ oldu. Yine ayný proje kapsamýnda elektrik ile ilgili bazý yatýrýmlarýmýz oldu. Daha verimli makineler ve daha verimli motorlar kullanarak enerji tüketimimizde de yüzde 10 gibi bir enerji kullanýmýný azalttýk. Þu anda geldiðimiz noktada artýk enerji maliyetlerini yapmýþ olduðumuz bu tasarruflarla piyasada daha rekabetçi bir role ulaþtýk” þeklinde konuþtu.
“Aylýk 60 bin lira elektrikten, yýllýk 650 tonda kömürden tasarruf ettik”
Çankýrý’daki fabrikada aylýk olarak yaklaþýk 660 bin kilowatt elektrik kullanýldýðýna iþaret eden Demir, “Yatýrýmýn öncesinde tüketimimiz 660 bin iken yüzde 10 tasarruf ile 600 bin kilowatt seviyesine geldi. Bunun ekonomik deðeri de aylýk 60 bin lira civarýnda elektrikten tasarruf ettiðimiz anlamýna geliyor. Diðer yandan kömürde de ayný þekilde yüzde 20 tasarruf ile aylýk 40 ila 50 ton civarýnda yýllýkta 650 ton civarýnda kömürden tasarruf etmiþ bulunmaktayýz” ifadelerini kullandý.
“KUZKA’nýn desteðiyle ihracattaki eksikliklerimizi de gideriyoruz”
KUZKA’nýn desteðiyle ihracattaki eksikliklerini de gidermeye baþladýklarýný söyleyen Demir, þöyle konuþtu: “Bunlarýn dýþýnda ihracat ürünlerinde özellikle Ýngiltere bölgesine gönderdiðimiz ürünlerde bizden istenilen BRC kalite yönetim sertifikasý bulunuyor. Bu belge ile ilgili yine sertifikasyon sürecinde bu belgenin gereklerini yerine getirmek üzere KUZKA’nýn desteðiyle bir danýþmanlýk firmasýyla çalýþýyoruz. Bu eksikliklerimizi de giderdik. Ýhracat noktasýnda da eksikliklerimizi tamamlamýþ olduk”
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.