UNESCO Gastronomi Yaratýcý Þehirler Aðýna yönelik adaylýk çalýþmalarýný sürdüren Kastamonu, yöresel lezzetlerini tanýtmaya devam ediyor. Kastamonu Valiliði himayelerinde yürütülen Gastronomi Eylem Planý (2021-2023) kapsamýnda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) koordinasyonunda Kastamonu’ya gelen TÜRSAB Gastronomi Ýhtisas Komitesi Baþkanlýðý üyeleri, Kastamonu Üniversitesi Yücebýyýklar Konaðý’nda il protokolü ile bir toplantý yaptý.
Vali Avni Çakýr’ýn ev sahipliðinde gerçekleþtirilen toplantýya TÜRSAB Gastronomi Ýhtisas Baþkaný Ömer Kartýn ve Baþkan Yardýmcýsý Diðdem Kaçmaz, Kastamonu Belediye Baþkaný Rahmi Galip Vidinlioðlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Oðuz Fýndýkoðlu, Kastamonu Esnaf ve Sanatlar Odalarý Birliði Baþkaný Dursun Ergin, Kastamonu Ticaret Borsasý Baþkaný Sedat Ýþeri ile özel sektör temsilcileri katýldý.
Doðal ve Eþsiz Lezzetler Kastamonu’yu, Gastronomi Turizminde Öne Çýkarýyor
Toplantýda konuþan Kastamonu Valisi Avni Çakýr, “Ýlimizin sahip olduðu zenginliklerini gösterme kapsamýnda misafirlerimizle birlikteyiz. TÜRSAB Gastronomi Ýhtisas Baþkaný Ömer Bey hafta sonunda ilimize geldiler. Ýlimizin özellikle gastronomi konusundaki deðerleriyle alakalý ve bunlarýn yanýnda tabii ki, Kastamonu’nun muhteþem tarihi ve doðasýyla alakalý kýsa bir gezinti yapma imkâný buldular. Kastamonu sadece inanç turizminde, doða turizminde, kýþ turizminde, deniz turizminde deðil, bunlarýn yaný sýra 800’den fazla lezzeti bünyesinde barýndýran eþsiz gastronomisiyle de yemek kültürüyle de çok önde bir þehirdir. Bunun yaný sýra þu an itibariyle 27’ye ulaþan inþallah bu yýlsonunda 30’u geçecek olan Coðrafi Ýþaretli ürünlere de sahibiz. Bunlarýn hepsi bizi turizmde, özellikle doðallýkta ön plana çýkartýyor. Tabii bunlarý göstermemiz lazým, tanýtmamýz lazým. Kastamonu’da bu konudaki eksikliðimizi inþallah bu tür faaliyetlerle gidermeye çalýþýyoruz. Tabii turizm denilince ilk önce akla deniz turizmi geliyordu, artýk bunun yanýnda doða eklendi. Yakýn zamanda da gastronomi turizm belki de bunlarýn önüne geçecek. Gastronomi turizmi þu an tüm dünyada da ülkemizde de çok ciddi bir potansiyele ulaþtý. Kastamonu hem Ankara’ya hem Ýstanbul’a yakýnlýðý hem doðal lezzetleri konusunda sahip olduðu eþsiz birikimiyle inþallah Türkiye’de gastronomi denilince akla gelen illerden biri olacak. Biz deðerli Ömer baþkanýmýzý ve arkadaþlarýmýzý aðýrlamaktan çok mutluyuz. Kendileri ile konuþtuk. Ýnþallah ilerleyen süreçte bu konuda çok daha fazla acentenin katýlýmýyla ilimizde deðiþik etkinlikler yapýlacak. Bu anlamda Kastamonu lezzetlerini inþallah ülke ve dünya turizmiyle buluþturacaðýz. Kastamonu’yu lezzet turunda da üst seviyelere hep birlikte çýkartacaðýz” dedi.
Turizm Konusunda Tüm Þehir Birlikte Çalýþýyor
Turizm alanýnda ilin tüm birleþenlerinin bir ve beraber olmasýnýn baþarýyý getirdiðini söyleyen Vali Çakýr, “Bugün burada çok güzel bir tablo sergilediðimizi düþünüyorum. Üniversitemiz, Belediyemiz, Turizm Ýl Müdürlüðümüz, Ticaret Odamýz, Borsamýz, Esnaf Odamýz, Kalkýnma Ajansýmýz, Turizm Fakültemizle beraber bütün turizm faaliyetlerini beraber planlýyoruz ve hayata geçirmeye çalýþýyoruz. Bunun yanýnda özel sektördeki arkadaþlarýnda destekleri çok önemli. Neticede il olarak biz bu konuda kenetlendik. Ýnþallah bu baþarýya da yansýyacaktýr” ifadelerini kullandý.
Kastamonu, Gastronomi ’de Kýymetli Bir Mücevher Gibi
TÜRSAB Gastronomi Ýhtisas Baþkaný Ömer Kartýn ise, bütün kenti bir arada görmekten mutluluk duyduðunu ifade ederek, “Kentimizin ileri gelenleri bir araya geldik. Neler yapabiliriz konusunda çalýþma ziyaretlerimiz tamamladýk. Ýnþallah acentelerimizi getireceðiz. Düzenli bir þekilde getireceðiz. Burayý tanýtacaðýz. Kastamonu gastronomi konusuna Türkiye’nin kýymetli bir mücevheri. Kastamonu’yu layýk olduðu yere getireceðiz” ifadelerini kullandý.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da üniversitenin tabiat turizmi ve ormancýlýk alanýnda ihtisaslaþan bir üniversite olduðunu hatýrlatarak, “Bizler de Yaratýcý Þehirler Aðý’na dahil olabilme yönünde üniversite olarak elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Kastamonu’nun turizm deðerlerinin baþýnda gelen gastronomi konusunda TÜRSAB ile iþ birliði yapmaktan büyük bir mutluluk duyacaðýmýzý kendilerine ifade ettik. Üzerimize ne düþüyor ise kendileri ile iþ birliði yapmak için bütün gayretimizi göstereceðiz” diye konuþtu.
Türkiye’de ilk olacak; 450 yýllýk Acem Haný Gastronomi merkezi oluyor
TÜRSAB yetkililerini Kastamonu’da görmekten büyük mutluluk duyduðunu söyleyen Kastamonu Belediye Baþkaný Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioðlu, “Kastamonu 812 çeþit ürünüyle gastronomide iddialý þehirlerden bir tanesi. Çünkü Kastamonu Ilgaz’dan sahil þeridine kadar, çok geniþ bir coðrafyaya sahip. Doðal güzellikleri bünyesinde barýndýrýyor. Kanyonlar bölgemiz var. Kayak, deniz ve doða turizmi için uygun imkanlara sahibiz. Bir yere gittiðimizde ‘Nereyi görürüm, nerede kalabilirim ve ne yiyebilirim?’ sorularýný hepimiz soruyoruz. Dolasýyla Kastamonu bu üçüne de günden bugüne artan konforlu cevaplarýný verebilecek düzeye geliyor. Þehrin birleþenleri de þehrin geleceðinin turizmde olduðunda hem fikir. Hem Ömer Bey’e hem de Diðdem Haným’a bu noktada hem teþekkür ediyoruz. Bundan sonra bizimle yürümeleri için ne gerekiyorsa yapacaðýz” diye konuþtu.
Gastronomi Merkezi Projesi hakkýnda da bilgi veren Baþkan Vidinlioðlu, “450 yýllýk bir Acem Hanýmýz var. Acem Hanýmýzý bir Gastronomi Merkezi haline getiriyoruz. Türkiye’de de bir ilk olacak. Burasýn Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý iþ birliðiyle yapýyoruz. Startý havalarýn ýsýnmasýyla veriyoruz. En kýsa sürede de hayata geçireceðiz” dedi.