Kastamonu’nun yurt içi ve yurt dýþý ziyaretçi sayýsýný artýrmak amacýyla 2022 yýlýnda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) tarafýndan seyahat acentelerine yönelik planlanan Kastamonu Tanýþtýrma Turlarý’nýn ilkine Türkiye Seyahat Acentalarý Birliði’ne (TÜRSAB) baðlý 20 seyahat acentesi katýldý. Etkinlikte Kastamonu’nun Daday Ýlçesi’nde atlý turizm merkezleri ile bazý tarihi ve turistik yerlere inceleme gezileri yapýldý.
Yurt içi ve yurt dýþý tur düzenleyen Ankara ve Batý Karadeniz merkezli seyahat acentelerinin katýldýðý iki günlük programda, Ilgaz Daðý Milli Parký ve Yurduntepe Kayak Merkezi’nin yaný sýra Daday Atlý Terapi Merkezi, bölgedeki at ve doðal yaþam çiftlikleri, Kasaba Köyü Mahmutbey Camii ile kent merkezinde bulunan turizm unsurlarý tanýtýldý. Bu kapsamda Daday At ve Doðal Yaþam Çiftlikleri Bölgesi’ni ziyaret eden acente temsilcileri, Daday ilçesinde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý desteðiyle turizme kazandýrýlan Daday Atlý Terapi ve Model Binicilik Merkezi’nde incelemelerde bulundu.
Kastamonu baþta olmak üzere Bartýn, Çankýrý, Çorum, Karabük, Sinop ve Zonguldak illerini kapsayacak þekilde engellilerin, özel eðitim öðrencilerinin, þiddete maruz býrakýlan bireylerin ve gazilerin tam donanýmlý hizmet alabildiði atlý terapi merkezini gezen TÜRSAB üyesi seyahat acente temsilcileri, gezi ve incelemeleri sýrasýnda ilgililer tarafýndan turizm sektörüne yönelik faaliyetler anlatýldý. Ardýndan at biniciliði deneyimi kapsamýnda Daday’daki sektör temsilcileri ile buluþan acente temsilcileri, Dünya miras listesine aday olan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’ni de ziyaret etti. Acente temsilcileri Kastamonu tanýþtýrma turunu, þehir merkezinde Nasrullah Meydaný ve Camii, Münire Sultan Medresesi, Saat Kulesi ve Vedat Tek Kültür Merkezi ile Þapka Müzesi ile tamamlayarak þehirden ayrýldý.
“Otistik, duyma ve görme engelli bireylerde atlý terapi ile ciddi ilerlemeler kaydettik”
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn finansman desteðiyle Kastamonu’ya kazandýrýlan Daday Atlý Terapi ve Model Binicilik Merkezi’nin Antrenörü Heymen Kurþunmaden, “Biz burada tesislerimizde atlý terapi ve modern binicilik faaliyetleri yürütüyoruz. Plan ve programýmýz bu þekilde. Atlý terapi ile ilgili pilot öðrencilerimiz de vardý. Bu öðrencilerimizle yaptýðýmýz çalýþmalarda özellikle otistik, duyma ve görme engelli bireylerde çok olumlu sonuçlar aldýk. Özel eðitim öðretmenlerimizle birlikte, konuþamayan çocuklarýmýza belirli kelimeleri söyleyebilme yetisi kazandýrdýk. Modern binicilik kýsmýnda ise mesela görme engelli bir bireyimiz, atçýlýðýn kademeleri olan belli baþlý, süratli dörtnal dediðimiz atýn biraz daha hýzlý olan kýsýmlarýna ulaþtýk. Tamamen görme engelli bir bireyimiz süratli dörtnal dediðimiz atýn biraz daha hýzlý olan kýsýmlarýna ulaþtý ve dörtnala geçti. Bu þekilde çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Çoðu Avrupa’dan olmak üzere farklý ýrklardan sekiz atýmýz var. Biri kapalý diðeri açýk olmak üzere iki manejimiz ve bir de ziyaretçilerimize hizmet veren restoranýmýz var. Restoranlarýmýz manejlerimizin hepsini görecek þekilde yapýlmýþtýr. Alanýmýz 10 at kapasitesine sahiptir” dedi.
“Atlarla birlikte olmak bana inanýlmaz mutluluk verdi”
Doðal yaþam çiftlikleri hakkýnda gözlemlerini anlatan seyahat yazarý Yaprak Gürdal ise “Kastamonu’ya daha önce gelmiþtim burada olmak çok güzel. Þimdi Daday’dayýz, at çiftliklerini geziyoruz. Burasý gerçekten inanýlmaz enerjisi olan bir yer. Atlar ile terapi yapýldýðýný, atlarýn insanlarý ne kadar etkilediðini anlattýlar. Böyle bir yerde yaþamak da çok mutluluk verici. Tur organizatörü, tur acentesi arkadaþlarýmýn da buraya tur organize edeceðine inanýyorum. Burasý gerçekten gelenleri etkileyen bir yer, burada bulunmak çok güzel” diye konuþtu.
Þehir olarak Kastamonu’yu çok sevdiðini de dile getiren yazar Gürdal, “Açýkçasý daha önce Daday’a gelmemiþtim. Burada atlarla birlikte olmak bana inanýlmaz mutluluk veriyor. Burada atlarla 5 dakika tur atabilmek beni çok mutlu etti, eminim ki buraya terapiye gelmek çok daha farklý olacaktýr. Bu yüzden burayý herkese tavsiye ediyorum” þeklinde konuþtu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.
Kaynak: ÝHA