Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda faaliyetlerini yürütmekte olan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) ve Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA) ile Tarým ve Orman Bakanlýðý Doða Koruma ve Milli Parklar X. Bölge Müdürlüðü iþ birliðinde Küre Daðlarý'ný tanýtmak, uluslararasý marka deðerini yükselterek yerel ve ulusal kalkýnmaya katký sunmak amacýyla ortak çalýþma baþlatýldý.
Bartýn'ýn Ulus ilçesinde Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý’nýn ev sahipliðinde düzenlenen toplantýya Kastamonu Valisi Avni Çakýr, Bartýn Valisi Sinan Güner, Bartýn Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ile Tarým ve Orman Bakanlýðý Doða Koruma Milli Parklar X. Bölge Müdürü Orhan Çatalçam ile kamu kurumlarý ve üniversitelerden paydaþlar katýldý.
Küre Daðlarý Milli Parký Prestij Kataloðu lansmanýnýn yapýldýðý toplantýda, katýlýmcýlardan Küre Daðlarý’nýn tanýtým ve markalaþmasýna yönelik öneri ve görüþler alýndý. Ardýndan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) Doða Bilimleri Ýhtisas Komitesi Baþkaný Prof. Dr. Nizamettin Kazancý, Küre Daðlarý’nýn UNESCO programlarýna entegrasyonuna iliþkin “Küre Daðlarý Milli Parký ve UNESCO Biyosfer Aðý” konulu bir sunum gerçekleþtirdi.
GÜNER: Bölgenin Markalaþmasýna Yönelik Ýmkânlar Deðerlendiriliyor
Küre Daðlarý’nýn tanýtým ve markalaþmasýna yönelik düzenlenen toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný yapan Bartýn Valisi Sinan Güner, büyüklük bakýmýndan Türkiye’nin en büyük 6. milli parký olan Küre Daðlarý’na yapýlan yatýrýmlarla önemli bir kazaným saðlandýðýný belirterek, bölgenin ulusal ve uluslararasý çevrelerde tanýnýrlýðýnýn daha da artýrýlmasý için bölgeye UNESCO Biyosfer rezervi gibi kritik uluslararasý yeni bir markanýn kazandýrýlmasý gerektiðini söyledi.
Vali Güner, “Bölgenin, bu minvalde markalaþmasýnýn imkân ve ihtimallerini görüþeceðimiz bu toplantýda; Bölgenin keþfine ve tanýtýmýna önemli katký saðlayacak Küre Daðlarý Milli Parký Prestij Kataloðu’nu tamamlayarak kamuoyu ile paylaþýyoruz. Bir taraftan da kamp ve karavan altyapýsýnýn, bisiklet rotalarý, konaklama ve tesisleþme projelerinin geliþtirilmesi gibi diðer çalýþmalarýmýz da eþ zamanlý olarak yürütülmektedir. Tüm bu çalýþmalarýmýz tamamlandýðýnda Küre Daðlarý’nýn uluslararasý boyutta önemli bir destinasyon olarak deðiþtiðini, sýnýf atladýðýný ve artýk ekoturizm açýsýndan yenilikçi iyi uygulama örnekleri arasýnda adýndan sýkça söz ettirdiði günleri görmeyi umut ediyoruz” dedi.
Markalaþma Çalýþmalarýný Ýstiþare Ediyoruz
Küre Daðlarý’nýn ulusal ve uluslararasý markalaþma yolunda nelerin yapýlabileceði konusunda istiþare yaptýklarýný belirten Kastamonu Valisi Avni Çakýr, konuþmasýnda þunlarý söyledi; “Küre Daðlarý Milli Parký’nýn içinde ve tampon bölgesinde son dönemdeki çok ciddi kamu ve özel sektör yatýrýmlarýmýz mevcut. Horma Kanyonu’ndan 3 km.’lik bir yürüyüþ platformu ile Ilýca Þelalesine geçilen eþsiz bir deneyim vadediyoruz. Valla, Çatak Kanyonlarýmýz, Maðaralarýmýz, Daday’da At Çiftliklerimiz ile yeni destinasyonlar oluþturma çabalarýmýzda hayli yol aldýk. Birkaç ay önce Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparký’ný 11 ilçemizi kapsayacak þekilde kurarak, UNESCO Jeopark Aðý’na dahil olma çabalarýmýzýn startýný vermiþ olduk. Tüm bu yatýrýmlarý, Amasra ve Safranbolu gibi tecrübeli ve bilinen destinasyonlarýmýza da katký saðlayacak yatýrýmlar olarak görüyoruz. Bu vesile ile ev sahipliðinden dolayý baþta Bartýn Valimize, Ulus Kaymakamýmýza, toplantýnýn organizasyonunda ve kataloðun hayata geçmesinde katkýlarý olan BAKKA ve KUZKA’ya, Doða Koruma Milli Parklar X. Bölge Müdürlüðümüze, içerik saðlayan deðerli paydaþlarýmýza teþekkür ediyorum”
Kastamonu, Amasra ve Safranbolu Lider Destinasyon Olma Yolunda
Küre Daðlarý’na yönelik iki ajansýn ortaklýðýnda baþlatýlan çalýþma ile Küre Daðlarý’nýn turistik ve doðal yaþam unsurlarý bakýmýndan ülke ve bölge deðerinin korunarak geleceðe taþýnmasýnýn amaçlandýðýný vurgulayan BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, “Batý Karadeniz Bölgesi’nin taþýdýðý turizm deðerini ve potansiyelini, yürüttüðümüz çalýþmalarla ortaya koymaya çalýþmaktayýz. Bu bakýmdan sahip olduðu kaynak deðerleri, doðal yaþama ev sahipliði, yaþattýðý kültürleri ile komple bir varýþ noktasý olarak nitelendirilebilecek Küre Daðlarý Milli Parký'nýn çevresindeki olgun ve yoðun talep gören varýþ noktalarý (Safranbolu, Amasra, Kastamonu vb.) da dikkate alýndýðýnda Batý Karadeniz’deki lider destinasyon olma yolunda hýzla ilerlediði söylenebilir. Parkýn ve çevresindeki turistik deðerlerin, deðiþen tüketici davranýþlarýna baðlý olarak, pandemi sonrasýnda daha az yoðunluklu alanlarda, butik olarak gerçekleþtirilecek seyahatler için deðerli bir destinasyon olacaðýndan þüphe duymuyoruz. Bununla birlikte, þunun da altýný çizmekte fayda görüyorum; ancak ve ancak bizler üzerimize düþen görevleri kurumlar arasý iþ birliði ile sistematik olarak gerçekleþtirirsek krizi fýrsata çevirebiliriz. Bu kapsamda da KUZKA ve diðer yerel paydaþlarla ortak hareket etmekteyiz” diye konuþtu.
Küre Daðlarý Turizmin Cazibe Merkezidir
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç de konuþmasýnda Küre Daðlarý’nýn hem milli park içinde hem de çevresinde deðerleri ile en önemli cazibe merkezi olarak en öncelikli çekim noktasý olarak öne çýktýðýný söyledi. Genel Sekreter Genç, “Bartýn ilimiz ile ortak deðerimiz olarak deðerlendirdiðimiz bu bölge, turizmde adeta idari sýnýrlarýn olmadýðýný gösterir niteliktedir. Bu çerçevede yalnýzca Batý Karadeniz Bölgemizin deðil, ülkemizin en bilinen turizm destinasyonlarý arasýnda yer alan Amasra, Safranbolu gibi deðerlerimizi çok deðerli tamamlayýcý unsurlar olarak deðerlendiriyoruz. Bununla birlikte, bu destinasyonlarýn ömrünü uzatacak, onlara katký saðlayacak yeni destinasyonlar oluþturma noktasýnda bu tarafta ciddi bir çalýþma içindeyiz. Küre Daðlarý Milli Parký ve çevresinde Horma Kanyonu Sýcak Nokta ve Yürüyüþ Platformu olmak üzere, Azdavay Suðla Yaylasý, Çatak Kanyonu, Daday Atlý Terapi Merkezi gibi kilit noktalara deðer katan müdahalelerde bulunduk. Bugün de Küre Daðlarý Milli Parkýmýz özelinde kurumlar arasý iþ birliðinin güzel örneklerinden bir tanesinin mutluluðunu yaþýyoruz. Bu kapsamda Küre Daðlarý’nýn uluslararasý markalaþma çabalarýmýzda iþ birliklerimizin artarak devam etmesini umuyorum” dedi.
Kastamonu ile Bartýn illerinin sýnýrlarý içinde yer alan Küre Daðlarý Milli Parký, Batý Karadeniz Bölgesi’nde Þenpazar, Azdavay, Pýnarbaþý, Cide, Bartýn Merkez, Ulus, Kurucaþile ve Amasra’dan oluþan 8 ilçe ve 123 köyü kapsýyor.
Toplantý Küre Daðlarý’nýn uluslararasý bir markaya dönüþtürülmesi amacýyla planlanan faaliyetleri görüþülmesi, sorumlu kuruluþlarýn belirlenmesi ve çalýþmalara iliþkin kararlarýn alýnmasýyla sona erdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.