TR82 ve TR81 Bölgeleri Ýl Milli Eðitim Müdürlükleri iþ birliðiyle gerçekleþtirilen "Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu" 2021 yýlý programý takýmlarýn jüri sunumlarýnýn ardýndan düzenlenen kapanýþ töreniyle sona erdi. Vocathlon kapsamýnda meslek lisesi öðrencilerinin hazýrladýðý 3 proje ise yapýlan deðerlendirme sonunda baþarýlý bulundu. 14 takýmýn katýldýðý programda hazýrlanan projelerden Sinop Boyabat ilçesinden Boyabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Parlayan Yýldýzlar takýmýnýn hazýrladýðý “Bebek Arabasý Otomatik Fren Kiti” projesi birinci olurken, Çankýrý Þehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Teknik Tarým takýmýnýn hazýrladýðý “Çok Amaçlý Çapa Motoru” projesi ikinci oldu. Yapýlan deðerlendirme sonunda üçüncülüðe ise Sinop Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Beyaz Melekler takýmýnýn “Hasta Destek Sistemi (HDS)” projesi layýk görüldü.
3 – 5 Aralýk 2021 tarihlerinde Ilgaz daðýnda gerçekleþtirilen "Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu kapsamýnda düzenlenen atölye çalýþmalarýnýn tamamlanmasýyla takýmlar hazýrladýklarý projelerin sunumunu jüri karþýsýnda yaptý. Sunumlar sonrasýnda jüri tarafýndan yapýlan deðerlendirmede en baþarýlý projeler belirlenerek ilan edildi. Törende baþarýlý bulunan ilk üç takýma madalya ve plaketler takdim edilerek çeþitli hediyeler verildi. Ayrýca baþarýlý projelere Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerindeki üniversitelerin Teknoloji Geliþtirme Merkezlerindeki kuluçka merkezlerinde proje geliþtirme ile Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan ulusal çapta çalýþmalarýyla öne çýkan kurumlara tecrübe ziyaretleri ve ulusal projelere katýlým desteði saðlanacak.
Vocathlon’a 70 öðrenci ile 14 öðretmen katýldý
Programla ilgili açýklamalarda bulunan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu’nun Türkiye’de ilk defa meslek liselerine yönelik düzenlenen tek giriþimcilik programý olduðunu söyledi.
Genel Sekreter Genç, “2019 yýlýnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan kalkýnma ajanslarý için mesleki eðitim tema olarak seçilmiþti. Bu anlamda kalkýnma ajanslarý bölgelerinde mesleki eðitimin güçlendirilmesine yönelik bir dizi faaliyetler yürüttü. Biz de Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý olarak Bölgemizde ‘Vocathlon’ ismini verdiðimiz Mesleki Giriþim Maratonu’nu baþlatmýþ olduk. 2019 yýlýnda Kastamonu’da pilot olarak baþlattýðýmýz programda 5 tane takýmýmýz vardý. 2020 yýlýnda Çankýrý ve Sinop illerimizin de dahil edilmesiyle 10 takým yarýþtý. Bu yýl da bölgemizi geniþleterek Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý’mýz ile Bartýn, Karabük ve Zonguldak illerimizi dahil ettik. Böylece 6 ilden 14 takým yarýþtý. Her takýmda 5 öðrenci olmak üzere toplam 70 öðrenci ve onlarla birlikte 14 öðretmen programa katýldý. 10 mentörümüz, sürekli onlara mentorluk hizmeti saðladý” dedi.
Vocathlon programý Türkiye’nin Ýlk Mesleki Giriþim Maratonu
Öðrencilerin program sayesinde kendi meslek disiplinlerini kullanarak çözüm önerisi getiren projeler ürettiklerini de kaydeden Genel Sekreter Genç, “Takýmlarýmýzýn sunumlarýndan da gördük ki genellikle iþ fikirleri, çevrelerinde gördükleri sorunlarýn çözümü üzerineydi. Bu program mesleki eðitimdeki öðrencilere yönelik bir giriþimcilik öðrenme programý. Hem mesleki eðitimi hem de giriþimciliði bir araya getiriyor. Onlar kendi meslek disiplinlerini de kullanarak sorunlara çözüm üretiyorlar. Teknolojiyi de dikkate alarak bu iþ fikirlerini geliþtirmeye gayret ettiler. Güzel iþ fikirleri olduðunu gördük. Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu, Türkiye’de ilk defa meslek liselerine yönelik düzenlenen tek giriþimcilik programý. Biz önümüzdeki yýllarda bu programý ve bölgemizi geniþleterek yaygýnlaþtýrma hedefi içinde olacaðýz. Burada sunumlarýný yapan takýmlarýmýz arasýndan seçilen takýmlarýn da fikirlerini baþarýlý bir giriþime dönüþtürebilmeleri için takibini yapacaðýz. Yatýrýmcýlarla buluþturup kurum ve kuruluþlardan destek alacaðýz. Bundan sonraki süreçte de devam edecek. Biz bu programý bir maraton olarak düþünüyoruz. Programýmýz bir baþlangýç. Bundan sonra gençlerimiz giriþim serüvenine baþlamýþ olacaklar. Biz inanýyoruz ki burada atýlan temeller, ileride daha büyük azimle onlarýn giriþim yapmalarýna yardýmcý olacaktýr” ifadelerini kullandý.
Vocathlon’u Diðer Bölgelerimize de Yaymak Ýstiyoruz
Program hakkýnda konuþan Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü Kalkýnma Ajanslarý Koordinasyon Dairesi Baþkaný Filiz Alsaç ise “Bu proje, bizim 3 yýldýr gerçekleþtirdiðimiz bir çalýþma. Çok güzel sonuçlar elde ediyoruz. Mesleki eðitimdeki gençlerimizi, giriþimcilik yolculuklarýnda desteklemek amacýyla çalýþmamýzý baþlattýk. Mesleki eðitim, geçtiðimiz yýllarda yýl temamýzdý. Yani, mesleki eðitimde gençlerimizi desteklemek için Bakanlýðýmýz ve Millî Eðitim Bakanlýðý iþ birliðinde çok kýymetli çalýþmalar yürüttük. Bu çalýþmalarýn devamý olarak mesleki eðitimdeki gençlerimizin daha fazla sorgulayarak, ihtiyaçlarý analiz ederek ve bunlara çözüm üretmesi ile bunlarý ekonomik olarak hayata geçirebilmesi için çeþitli destekler saðlýyoruz. Bu yarýþmamýz bunun çok güzel bir örneði. Daha önce bu bölgemizde yaptýðýmýz bu çalýþmayý, Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansýný ekleyerek geniþlettik. Diliyoruz ki bu çalýþmanýn örneðini, diðer bölgelerimizde önümüzdeki yýl geniþleteceðiz” dedi.
Ilgaz Daðý’nda düzenlenen kamp programý kapanýþ törenine Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Kasým Yenigün, Çankýrý Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Mehmet Erdem, Sinop Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Kâmil Demirci, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü Kalkýnma Ajanslarý Koordinasyon Dairesi Baþkaný Filiz Alsaç, Kastamonu Ýl Milli Eðitim Müdürü Cengiz Bahçacýoðlu, Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý Planlama Birimi Baþkaný Mehmet Çetinkaya, mentörler ile T82 ve TR81 Bölgesi illerinin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öðrencileri ve öðretmenleri katýldý.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.