Antalya Ticaret Borsasý ve Antalya Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü tarafýndan organize edilen "Sizin Oralarýn Nesi Meþhur?" canlý yayýnýnda Kastamonu tanýtýmý yapýldý. Gazeteci Gürsel Cingöz’ün moderatörlüðünü yaptýðý canlý yayýna Kastamonu’yu temsilen Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu Ýl Tarým ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Kastamonu Ticaret Borsasý Baþkaný Sedat Ýþeri ve Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Oðuz Fýndýkoðlu katýldý.
Kastamonu’nun Yöresel Ürünleri Coðrafi Ýþaretle Tescilleniyor
Canlý yayýnda Kastamonu’nun yöresel ürünleri hakkýnda bilgi veren Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Ajans olarak Kastamonu’nun yöresel ürünlerinin tanýtýmý noktasýnda çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Önceki yýllarda olduðu gibi bu yýlda Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odamýz ile 11. Yörex’i organize ettik. Diðer kurumlarýmýzýn da desteðiyle yerel firmalarýmýzdan yoðun katýlým bekliyoruz. Yöresel ürünlerle ilgili paydaþlarýmýzla birlikte çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz. Þu an Kastamonu’da 25 tane coðrafi iþaretli ürünümüz mevcut. Bunlardan 7’si baþvuru aþamasýnda. Toplam 32 tane coðrafi iþaretli ürünümüz bulunmakta. 25 tane coðrafi iþaretli ürünümüzün 17’si gastronomi, 8’i ise yöresel ürünler alanýndadýr. Baþvuru aþamasýnda olan 7 ürünümüzün ise 5’i yine gastronomi alanýndadýr. Coðrafi iþaretli yöresel ürünlerimizden Taþköprü Sarýmsaðý ayný zamanda AB’den coðrafi iþaret tescili almýþ durumdadýr. Bununla birlikte AB’den coðrafi iþaretli Türkiye’de 7 ürün bulunmaktadýr. Bunlardan bir tanesi de Taþköprü Sarýmsaðýdýr.” dedi.
Kastamonu’nun 12 Büyükþehirde Algý Ýmaj Araþtýrmasý Yapýldý
Ajansýn Kastamonu’ya yönelik þehir tanýtýmý ve markalaþma çalýþmalarýný da anlatan Genel Sekreter Genç konuþmasýnda þunlarý kaydetti; “Kastamonu’nun potansiyeli oldukça yüksek. Kastamonu sadece gastronomi alanýnda deðil inanç, doða, kýþ, kamp-karavan, yaz turizmi gibi birçok baþlýkta büyük potansiyele sahip. Konumuz yöresel ürünler olduðu için gastronomi noktasýnda birtakým bilgiler paylaþmak istiyorum. Kastamonu olarak bizler gastronomimize sahip çýkýyoruz. 812 çeþit yöresel yemek ürünümüz bulunuyor. Türkiye’de bu alanda ilk beþe rahatlýkla girebilecek potansiyele sahibiz. 2019 yýlýnda ülke genelinde 12 büyükþehirde bir algý imaj araþtýrmasý gerçekleþtirdik. Burada bizim dýþýmýzda diðer illerde yaþayanlara Kastamonu hakkýnda neler düþündüklerini sorduk. Gastronomi alanýnda illeri sorduk ve bu ankette Kastamonu 18. sýrada geldi. Kastamonu denince ilk akla gelen sorusuna karþýlýk aldýðýmýz cevaplarda ise birinci Taþköprü Sarýmsaðý, ikinci olarak yöresel yemekleri ve üçüncü sýrada doðasý cevaplarýný aldýk. Burada sarýmsaðýn ve yöresel yemeklerin ülke çapýnda bilinir olduðunu görmüþ olduk. Turistik unsurlarýn bilinirliðine baktýðýmýzda yöresel yemekleri bilenlerin oranýnýn yüzde 49, Kastamonu’ya gelenlere göz attýðýmýzda ise yüzde 70’i yöresel yemekleri tattýðýný görmekteyiz.”
Þehirlerimizin Tanýtým ve Markalaþmasýna Yönelik Projeler Yürütüyoruz
“Kalkýnma ajansý olarak 2015 yýlýnda Bütünleþik Turizm Projesi adýný verdiðimiz proje ile Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinin tanýtýmýna yönelik ayrý ayrý çalýþmalara baþladýk. Bu çalýþmalar kapsamýnda illere ait çeþitli tanýtým videolarý ve görselleri oluþturuldu. Bunlar illerin tanýtýmýnda kullanýlmaktadýr. Bu çalýþmalar kapsamýnda www.kastamonu.travel uzantýlý bir platform oluþturduk. Turizm unsurlarýna ait videolar ve görseller eþliðinde detaylý bilgiler sunulmaktadýr. 2018 yýlýnda ise Þehir Tanýtýmý ve Markalaþma Tanýtýmý adý altýnda sonuç odaklý programý uygulamaya baþladýk. Bu program ile kent cazibesinin ve marka deðerinin artýrýlmasýný amaçlýyoruz. Bu noktada yaptýðýmýz çalýþmalar ve proje desteklerimizle yöresel ürünlerimizi de markalaþmanýn bir süreci olarak görüyoruz. Bu noktalara da aðýrlýk vermekteyiz. Yine tanýtým noktasýnda kentin bilinirliðini arttýrmak üzere ulusal ve uluslararasý aðlara katýlýmý önemsiyoruz. 812 çeþit zengin yöresel mutfaðýmýzla Unesco’nun yaratýcý þehirler aðýna dahil olmak üzere çalýþmalar yürütüyoruz. Hazýrladýðýmýz eylem planý ile bu çalýþmamýzý 7 baþlýk altýnda sürdürmekteyiz. Projeler noktasýnda da hizmet sektörünün geliþtirilmesi amacýyla ürün standardý ve kalitenin birçok yerde benzer standartlarda sunulmasý noktasýnda projelerimiz devam ediyor. Pazarlama ve tanýtým noktasýnda çalýþmalarýmýz mevcut. Mekanlar özelinde ise Kastamonu Belediyesi ile bir gastronomi merkezi çalýþmasý yürütüyoruz. Kastamonu’nun tarihi öneme sahip Acem Haný’nýn gastronomi merkezine dönüþtürülmesi için çalýþmalarýmýz devam ediyor.”
Yöresel Ürünlere Tanýtým, Markalaþma ve Pazarlama Desteði
“Ajansýmýz turizm dallarýnda birçok proje yürütmedir. Kalkýnma ajansý olarak karavan turizmi konusunda Türkiye’de diðer ajanslara koordinatörlük yapýyoruz. Kastamonu’da karavan turizmi de artmýþ durumdadýr. Karavancýlarýn eðilimlerine baktýðýmýzda yöresel ürünlere odaklandýklarýný, çevreye duyarlý ve doðal ürünleri tercih ettiklerini görmekteyiz. Bu anlamda yöresel ürünlerin satýþlarýna yer verecek mekanlarý da kurguluyoruz. Teknik destek programlarýmýz var. Bu programlarýmýz ile özellikle coðrafi iþaret almýþ ürünlerin desteklenmesi üzerine kýsýtlar koyarak bunlarýn tanýtým, markalaþma, pazarlanma gibi süreçlerinde danýþmanlýk ve eðitim faaliyetlerine destek saðlýyoruz. Bu kapsamda 2020 yýlýnda Kastamonu’da iki kadýn kooperatifimize taþ baskýlý yöresel ürünlerin markalaþma ve ürün ambalaj tasarýmý noktasýnda danýþmanlýk desteði saðladýk. Yöresel ürünlere odaklanan 5 kadýn kooperatifine özel bir sonuç odaklý program hazýrladýk. Program kapsamýnda kadýn kooperatifi üyelerinden oluþan bir “Gücüm Emeðim Platformu”nu hayata geçirdik. Programýn uygulama süreci de yakýnda baþlayacak. Ayrýca yöresel ürünlerimizden Siyez Buðdayýna yönelik bir kadýn kooperatifimize destek saðladýk. Bu projemizde yakýn zamanda tamamlanmýþ olacak.”
Programda konuþan Kastamonu Ticaret Borsasý Baþkaný Sedat Ýþeri ve Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Oðuz Fýndýkoðlu, Kastamonu yöresel ürünlerinin özellikleri, üretim süreçleri ile tarihi ve kültürel detaylarýna iliþkin bilgileri paylaþýrken, Kastamonu Ýl Tarým ve Orman Müdürü Fatih Önlem ise yöresel ürünlerin korunmasýna yönelik baþlatýlan proje hakkýnda bilgiler verdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.