Sinop Valisi Erol Karaömeroðlu baþkanlýðýnda gerçekleþtirilen toplantýda Sinop Su Ürünleri Ýþleme Þoklama ve Depolama Tesisi’nin ortaklýk yapýsý, gerçekleþtirilecek faaliyetler ve gelecekte sürdürülebilirliðine iliþkin yapýlacak çalýþmalar ele alýndý. Toplantýya Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’ný temsilen Uzman Semih Vardar, Avrupa Birliði Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Mustafa Akan Fazlýoðlu, proje ortaklarý Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi, Sinop Ýl Özel Ýdaresi, Sinop Ticaret ve Sanayi Odasý ile S.S. Abalý Köyü Su Ürünleri Kooperatifi temsilcileri katýldý.
Projeyle Sinop’un Su Ürünlerinde Cazibe Merkezi Olmasýný Amaçlýyoruz
Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtiren Sinop Valisi Erol Karaömeroðlu, "Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliðinin Artýrýlmasý Projesi" Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti mali iþ birliði çerçevesinde finanse edilmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý'nýn Rekabetçi Sektörler Programý kapsamýnda desteklenen ve Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan yürütülen projemizin yönlendirme komitesi toplantýsý için toplanmýþ bulunmaktayýz. Su ürünlerinden elde edilen gelirin artýrýlmasý, su ürünleri ekosisteminin geliþtirilmesi ve bölge özelinde Sinop’un bir cazibe merkezi haline dönüþtürülmesi amacýyla 2012 yýlýnda kurumlarýmýz KUZKA öncülüðünde çalýþmalara baþladý. Hazýrlanan proje 2014 yýlýnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’na sunulmuþ ve destek almaya hak kazanmýþtýr. 2018 yýlýnda Proje Tanýmlama Dokümanýnýn onaylanmasýna müteakip ihale hazýrlýk çalýþmalarýna geçilmiþtir. 2020 yýlýnda müþavirlik ve inþaat ihaleleri tamamlanmýþ olup 2021 yýlý baþlarýnda su ürünleri iþleme, þoklama ve depolama tesisi yapýmý baþlamýþtýr. 2022 yýlýnda ise projenin teknik yardým ve mal alýmý bileþenleri ihalelerinin tamamlanmasý planlanmaktadýr. Proje kapsamýnda ilk aþamada Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaþýk 20 dönüm alanda 3 bin ton/yýl kapasiteli su ürünlerinin iþleme, þoklama ve depolama tesisi yapýlacak, ikinci olarak Yatýrým Destek Ofisimizde KOBÝ Destek Merkezi kurulacak, son aþamada ise TR82 Bölgesi’nde (Kastamonu, Çankýrý, Sinop) turizm sektörünün rekabetçiliðin artýrýlmasý amacý ile TR82 Bölgesi turizm master planý, destinasyon tanýtým stratejisi ve kümelenme yol haritasý hazýrlanacak.” dedi.
Su Ürünleri Ýþleme Tesisi Projesi Bölgemiz Ýçin Oldukça Önemli
Toplantýda projenin teknik detaylarý hakkýnda bilgi veren Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç de konuþmasýnda, “Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliðinin Artýrýlmasý Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýmýzýn Rekabetçi Sektörler Programý kapsamýnda Ajansýmýz tarafýndan yürütülmektedir. Proje süreçleri içinde inþaat ve müþavirlik ihaleleri yapýlmýþ olup, tesisin temel atma töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanýmýz Mustafa Varank’ýn katýlýmýyla gerçekleþtirildi. Proje kapsamýnda ayrýca, bölgenin bir diðer ekonomik deðeri olan turizm sektörünün canlandýrýlmasý için turizm tanýtým stratejisi hazýrlanacak ve KOBÝ destek merkezi kurulacak. Teknik yardým ihalesini bakanlýðýmýz baþlatmýþtý. Önümüzdeki günlerde de teknik yardým ihalesinin deðerlendirmesi yapýlýyor olacak. 2022 yýlýnýn ilk 3-4 ayýnda da tamamlamayý ön görüyoruz. Bunun dýþýnda sadece bir mal alýmý ihalesi yapýlacak. Birleþmiþ Milletlerin sürdürülebilir kalkýnma hedefleri ile AB’nin yeþil mutabakat çerçevesinde belirlediði kriterlere dayanarak ihale bütçesinden artan kýsmýyla tesisin elektrik ihtiyacýný karþýlayacak bir güneþ enerji santrali kurulmasý noktasýnda talepte bulunacaðýz.” ifadelerine yer verdi.
Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliðinin Artýrýlmasý Projesi Yönlendirme Komitesi Toplantýsý toplantý gündem maddelerinin görüþülerek karara baðlanmasý ile sona erdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.