Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) ve Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinin ticaret ve sanayi odalarý iþ birliðinde Macaristan ile ticari iliþkilerin geliþtirilmesi, uzun vadeli ticari iþ birlikleri ile fýrsatlarýn deðerlendirilmesini amaçlayan toplantý çevrimiçi ortamda gerçekleþtirildi.
Macaristan’ýn diplomatik, ekonomik misyon ve temsilcilerinin yer aldýðý toplantýya üç ilden çok sayýda kamu ve özel sektör temsilcisi yoðun ilgi gösterdi. Toplantýya Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’ný temsilen Genel Sekreter Dr. Serkan Genç ile Kastamonu, Çankýrý ve Sinop Yatýrým Destek Ofisi koordinatörleri katýldý.
Çalýþmalarýmýzla Bölgeye Katma Deðer Saðlýyoruz
Toplantýnýn açýlýþýnda katýlýmcýlara seslenen Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Ajansýmýz on yýlý aþkýn süredir Bölgede faaliyet gösteriyor. Ajans olarak birçok çalýþmayý gerçekleþtirdik. Bölgemize katma deðer saðlamak amacýyla gerek projelere destek saðladýk gerekse planlama ve analiz çalýþmalarýyla yönlendirmeye çalýþtýk. Özel sektör anlamýnda þu an Bölgemize yeni yatýrýmlarý çekmek amacýyla yatýrým promosyon çalýþmalarý yapýyoruz. Özellikle Bölgemizde öne çýkan sektörlerden ormancýlýk, su ürünleri, turizm ve madencilik gibi alanlarda ön fizibilite çalýþmalarý yürüterek bunlarý yatýrýmcýya hazýr bir þekilde sunma gayreti içindeyiz. Diðer taraftan mevcut iþletmelerimizin rekabet gücünü geliþtirmek üzere çalýþmalarýmýz devam ediyor. Geçmiþ dönemlerde özel sektöre yönelik yeni ve mevcut yatýrýmlarýnýn geliþtirilmesine yönelik proje destekleri saðladýk. Ayrýca özel sektöre yönelik potansiyel alanlarý da tespit ederek yönlendirmeler yapýyoruz. Yönetim danýþmanlýðý baþlýðýnda çalýþmalarýmýz kapsamýnda ise özel sektöre yönelik bu yýl destek programlarýyla ihracat, dijital pazarlama ve þirket anayasasý gibi konularda ihtiyaçlarýna yoðunlaþtýk. Dönemsel olarak da özel sektöre yönelik çeþitli çalýþmalar yürütmekteyiz.” dedi.
TR82 Bölgesi Yatýrým Ýçin Büyük Avantajlar Sunuyor
Toplantýnýn ikinci kýsmýnda Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinin yatýrým ortamýna iliþkin bir tanýtým sunum gerçekleþtirildi. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Kastamonu Yatýrým Destek Ofisi Koordinatörü Özgür Yücel Yakar tarafýndan gerçekleþtirilen sunumda, TR82 Bölgesi’nin sahip olduðu doðal kaynaklar, potansiyel sektörler, ulaþým olanaklarý, alt yapý, üretim kapasitesi, ihracat ve ithalat istatistikleri ile demografik yapýsý ve sosyal olanaklarýna iliþkin bilgiler paylaþýldý. Sunumunda bölgenin ormancýlýk, su ürünleri, imalat sektörü, turizm ve madencilik alanlarýnda yüksek potansiyele sahip olduðuna dikkat çeken Yakar, “Macar yatýrýmcýlar Kastamonu’da orman ürünleri, ahþap oyuncak, ahþap panel, masif ahþap, mermer, bakýr, defne yapraðý iþleme tesisi, salep, kestane, turizm alanlarýnda, Çankýrý’da çorap, medikal ürünler, tuz madeni, elektrikli ev aletleri, seramik ve tarým ürünlerinde, Sinop’ta ise ormana dayalý aðaç ürünleri, týbbi aromatik bitkiler, turizm, rüzgar ve bio enerji alanlarýnda yatýrým yapabilirler. Bölgemiz yatýrýmcýya sunduðu ulaþým ve alt yapý olanaklarý, devlet destekleri ve hammadde gibi avantajlar ile yatýrýma en uygun yerlerden birisidir.” ifadelerini kullandý.
Ticarette Hedef 6 Milyar Dolar
Macaristan ve Türkiye arasýndaki ticari iliþkileri deðerlendiren Macaristan’ýn Ankara Ticari Ataþesi Peter Kovacsi-Olah, “Ýki ülke arasýnda mevcut ticaret hacmi 3 milyar dolar civarýnda bunu 6 milyar dolara çýkarmak istiyoruz. Amacýmýz bu ortak hedefe katkýda bulunmaktýr. Türkiye, Macaristan için Asya ve Ortadoðu’ya açýlan kapý niteliði taþýmaktadýr. Macaristan ise Türkiye için Avrupa ve Schengen Bölgesi’ne açýlan kapýsýdýr. Bu nedenle Türk yatýrýmcýlar Macaristan’a, Macar yatýrýmcýlarda Türkiye’ye yatýrým yapabilirler. Her iki devlette bu konuda destek saðlamaktadýr.” diye konuþtu.
Türk ve Macar Ýþ Adamlarý Üçüncü Ülkelere Ortak Ticaret Yapabilir
Macaristan’ýn ihracat desteklerine iliþkin bir sunum yapan Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay, yatýrým ve ihracat finansmanýna iliþkin teknik detaylar hakkýnda bilgiler verdi. Tugay, Türk ve Macar iþ adamlarýnýn üçüncü ülkelerde birlikte ticaret yapmalarý halinde finansman desteðinden faydalanma imkâný sunduklarýný açýkladý.
Ýki Ülke Arasýndaki Ticaretin Geliþmesi Ýçin Çalýþýyoruz
Programýn son bölümünde ise HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaþ, kurumun dünya üzerinde yapýlanmasý, çalýþmalarý, sunduðu hizmetler ve faaliyet alanlarý hakkýnda detaylý bilgiler paylaþtý. Aktaþ, HEPA Türkiye’nin Macar ihracatçýlar için pazar araþtýrmalarý, Türk ithalatçýlara yönelik tedarikçi bulunmasý gibi ülke ve sektör araþtýrmalarý yaptýðýný kaydetti. Amaçlarýnýn Türkiye ve Macaristan arasýndaki ticareti geliþtirmek olduðunu da hatýrlatan Aktaþ, bu amaçla ticari ürünlerin pazarda tanýtýmýný yaptýklarýný söyledi.
Macar Temsilciler TR82 Bölgesi’ne Ziyaret Gerçekleþtirecek
Toplantý sonunda yoðun ilgiden memnuniyet duyan Macar temsilciler, Türkiye ve Macaristan arasýndaki ticarete katký saðlamak amacýyla TR82 Bölgesi’ndeki iþ adamlarýný ziyaret etme kararý aldý. Bölgeye yönelik yeni ticari fýrsatlara kapý aralayan toplantý sayesinde Türk ve Macar iþ adamlarý arasýnda bir ticari iþ birliðinin geliþtirilmesi bekleniyor.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.