Hazýrladýklarý projeleriyle Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu ve GençBizz Lise Giriþimcilik Programlarýna katýlým saðlayan Çankýrý Þehit Mehmet Ata MTAL (Tarým Meslek Lisesi) öðrencileri, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn Bursa’ya düzenlediði deneyim odaklý teknik gezi ve ziyaretlere katýldý.
Öðrenciler Teknik Gezi Kapsamýnda Profesyonellerle Buluþtu
Ziyaretlere katýlan giriþimci adayý öðrencilerin beþi Vocathlon: Mesleki Giriþim Maratonu, altýsý ise GençBizz Giriþimcilik Programýna katýlým saðlamalarý nedeniyle bu teknik ziyarete katýlma hakký elde etmiþ oldu. Tarým ve hayvancýlýk alanlarýndan toplam 11 öðrenci ve 2 öðretmenin katýldýðý teknik gezi 23-26 Eylül tarihlerinde gerçekleþtirildi. Öðrenciler program kapsamýnda Bursa Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karakaþ Fidecilik, EVKE Zeytinyaðý Fabrikasý, Feyz Çiftliði, Ada Agro, Erçat Gýda Hayvancýlýk ile Þahdem Tarým ve Hayvancýlýk firmalarýna inceleme ziyaretleri gerçekleþtirdi. Program çerçevesinde Tarým ve Kýrsal Kalkýnmayý Destekleme Kurumu iþ birliðinde kurumdan destek alan dört iþletmeyi de ziyaret eden öðrenciler, tarým alanýnda iþ dünyasý profesyonelleriyle buluþarak onlarýn deneyim ve tecrübelerinden yararlanma imkâný elde etti. Öðrenciler programýn son gününde ise Bursa Uluslararasý Küçükbaþ Hayvancýlýk Tanýtým Festivaline katýldý.
Gezi Sayesinde Yeni Fikirler Edindik
Gezi sayesinde tarým alanýnda yeni teknoloji ve sistemleri yakýndan görme imkâný elde ettiklerini dile getiren öðrenciler þöyle konuþtu;
“Fide yetiþtirme seralarýnda düzenekler çok hoþuma gitti. Ýnsan gücü azaltýlmýþ, maliyetten, zamandan oldukça tasarruf edilmiþ gayet güzel bir iþletmeydi.”
“Ýþ olanaðý ile ilgili yeni fikirler aldýk. Fidecilik iþletmesinde doðayla baþ baþa ve kolay fide yetiþtiriciliði benim çok hoþuma gitti. Zeytinyaðý fabrikasýnda ise hoþuma giden þey aðaçlarýn arasýnda doðanýn tam ortasýnda çok güzel mevkiye sahip bir fabrikaydý.”
“Fide yetiþtirme seralarý için; tarýmýn en kolay þekilde en hýzlý nasýl yapýlacaðýný gördüm. Yetkililerden aldýðýmýz bilgiler sonucunda tarýmýn önümüzdeki 50 yýl boyunca çok güçlü olacaðý bilgisini aldýk. Makineleþme ile hem zamandan hem iþten kazanýlacaðýný gördüm. Zeytin yaðý üretim tesisi için; Fabrika daha makineleþme olmadýðý için görsel olarak tam bilgi alamadým. Ama anlatýlanlardan çýkardýðým sonuç doðru makineleþme ile yüksek verim elde edilebilir.”
“Feyz Çiftliði: Bir çiftlik olarak çok iyi bir þekilde yapýlanmýþ geliþmiþ oldukça teknolojik bir yapýya sahip bugün gezdiðimiz yerlerden en beðendiðim yer burasý oldu; Ada Agro Hayvan Çiftliði: iþ güvenliði hayvan bakýmý açýþýndan güzel bir yer ayný zamanda hijyen ortamý da saðlanmýþ.”
Öðrencilerimiz Üretim Konusunda Deneyim Kazandý
Program kapsamýnda öðrencilere eþlik eden öðretmenler ise konuþmalarýnda þu ifadelere yer verdi;
“Fide üretim iþletmesinde biyo-güvenlik önlemleri uygulamasý benim için yeni bir deneyim oldu. Fidelerin el deðmeden üretimi hijyenik açýdan önemli. Otomasyon uygulamalarý el deðmeden ekim iþaretleme sulama ve hasat iþlemlerinin bitki saðlýðýnýn korunmasý, ürün kalitesi ve rekoltenin artýrýlmasý yönünden elzem olduðunu öðrendik.”
“Karacabey Feyz Çiftliði gördüðüm en mükemmel süt iþletmesiydi. Hayvan takibi güzel, kendi yemlerini yapmalarý, merkezi kontrol sistemi olmasý, hayvanýn günlük süt verimini ve günlük yem tüketimi sistematik takip etmeleri güzeldi. Verim süper, tarým ve hayvancýlýk olarak iþ istihdamý bakýmýndan mükemmel bir iþletme diyebilirim.”
“Zeytincilik iþletmesinin henüz faaliyete geçmemiþ olmasýnýn biraz talihsizliðimize denk geldiðini düþünüyorum ancak cihazlarýn çalýþma prensiplerinin ve atýk yönetiminin detaylý anlatýlmasý bu durumu telafi etti. Zeytinyaðýnýn en saðlýklý yað ürünü olmasý nedeniyle ilgimi çeken noktalar zeytin hasadýnda üreticilerin hangi noktalara dikkat ettiðini ve zeytinin yaðýnýn çýkarýlmasýnda hangi üretim proseslerinden geçtiðini yerinde incelemiþ olduk. Böylelikle tarým alaný öðrencilerinin Çankýrý bölgesinde iklimsel þartlar nedeniyle yetiþtirilmeyen bir ürünün nasýl elde edildiðiyle ilgili önemli deneyim kazandýklarýný düþünüyorum.”
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan tarým meslek lisesi öðrencilerine yönelik düzenlenen deneyim odaklý teknik gezi ve ziyaretle Bölgede tarým temalý tek okul olan Þehit Mehmet Ata MTAL öðrencilerinin mesleki geliþimlerinin saðlanmasý, meslekleriyle ilgili farkýndalýk oluþturulmasý ve iyi uygulamalarý yerinde görmeleri amaçlanýyor.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.