Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý Bilgilendirme Seminerleri serisinin yedincisini gerçekleþtiren KUZKA, bu kez Kastamonu, Çankýrý ve Sinop’ta faaliyet gösteren özel sektör kurumlarý, organize sanayi bölgeleri, ticaret sanayi odalarý ve il ve ilçe belediyeleri tarafýndan uygulanmasý planlanan potansiyel kaynak verimliliði ile yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnýn özellikleri ve yatýrýmlarýn finansmaný konularýnda katýlýmcýlarý bilgilendirdi.
KUZKA ve Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programý (TurSEFF) iþ birliðinde gerçekleþtirilen seminere Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, TurSEFF Finans Kurumlarý Ýliþkileri Müdürü Seyran Hatipoðlu, Anlaþmalý Finans Kurumu Temsilcileri, Proje Mühendisleri Meriç Bulak, Elif Karaman ile Bölge illerinde faaliyet gösteren çok sayýda özel ve kamu kurum kuruluþu temsilcisi katýldý.
Yenilenebilir enerjinin her geçen gün önemi artýyor
Seminerin açýlýþýnda konuþan Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, “Bu seminerimiz Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý baþlýðý altýnda gerçekleþtirdiðimiz yedinci seminer. Bir öncekinde ise “Kolay Ýhracat Semineri” ni gerçekleþtirmiþtik. Seminerlerle amacýmýz paydaþlarýmýzý kaynak verimliliði konularýnda bilgilendirmek ve farkýndalýk yaratmaktýr. Bu semineri de TurSEFF ve ilgili finans kuruluþlarý iþ birliðinde gerçekleþtiriyoruz. Bölgemiz açýsýndan seminerimizin verimli olmasýný temenni ediyorum. Yenilenebilir enerjinin her geçen gün önemi artýyor. Avrupa Birliði ve Birleþmiþ Milletlerin belirlemiþ olduðu sürdürülebilir kalkýnma hedefleri çerçevesinde iklim deðiþikliði baþlýðýnda yenilenebilir enerji konusu önemseniyor. Bu anlamda finans kuruluþlarý da yenilenebilir enerji teknolojisine dayalý projeleri destekleme noktasýnda geçiþ saðlýyorlar. Bu geliþmeleri dikkate aldýðýmýzda bu seminerin bölge ve ülke açýsýndan önemli olduðunu ifade etmek istiyorum.” dedi.
"Türkiye’de yeþil projelerle pazarýn dönüþümünü hedefliyoruz"
TurSEFF Finans Kurumlarý Ýliþkileri Müdürü Seyran Hatipoðlu tarafýndan verilen seminerin ilk bölümünde, “Proje’nin kýsa tanýtýmý, bugüne kadar elde edilen sonuçlar, TurSEFF Finansman Çözümleri ve Teknik Destek Hizmetleri, TurSEFF ESCO finansmaný” hakkýnda bilgiler paylaþýldý.
Sunumunda TurSEFF’in amacýnýn Türkiye’de yeþil, doða ile uyumlu projelerin önünün açýlmasý ve baþarýlý örneklerin hayata geçirilmesini saðlayarak iþletmelerin dönüþümünü gerçekleþtirmek olduðuna dikkat çeken Hatipoðlu, “Yeþil projelerin hayata geçirilmesi için iki önemli ihtiyaç olan finansman ve teknik bilginin birlikte sunulduðu çözümlerle kamu ve özel sektöre destek saðlamaktayýz. Bunun yanýnda iklim deðiþikliðinin ülkemize yönelik olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi veya azaltýlmasý da temel amaçlarýmýzdandýr. Kalkýnma ve iklim konularý aslýnda içi içe girmiþ kavramlar olduðunu görmekteyiz. Ýklim dengeleri ve temiz enerji kavramlarýný yokmuþ gibi ya da alt sýralara attýðýmýzda kalkýnma hedeflerimize ulaþmada metodolojilerde büyük sapmalar olduðunu görüyoruz. Bu konularda ciddi önlemler alýnmadýðý durumda birçok yerin yaþanamaz duruma geleceði ve bundan ötürü 30 milyon nüfusun yer deðiþtireceði öngörüleri var. 2019 yýlý dünya ekonomik formu raporunda reel sektörün zarar görebileceði 10 risk sýralandýðýnda ilk altýsýnýn iklim þartlarýyla ilgili olduðu tespit edilmektedir. Bizler de tüm bu bahsettiðimiz konulara karþýn çalýþmalarýný yürütmekte olan bir programýz.” ifadelerini kullandý.
‘Enerji, su, hammadde verimliliði, atýk yönetimi ve yenilebilir enerji projelerine finansman saðlýyoruz’
TurSEFF’in finansman saðladýðý projeleri de anlatan Hatipoðlu, “Enerji, su, hammadde verimliliði, atýk yönetimi ve yenilenebilir enerji projeleri çevresel ve ekonomik faydalarýyla TurSEFF kapsamýnda finanse edilen bileþenler arasýndadýr. Enerji verimliliði kapsamýnda enerji tüketimini azaltarak karbon salýnýmý ve enerji maliyetlerini düþüren ve þirketin rekabet gücünü artýran, ithal enerji kaynaklarýna baðýmlýlýðý azaltan projelere destek saðlanmaktadýr. Su verimliliðinde, stratejik bir kaynak haline gelen su israfýnýn azaltýlmasý, su, enerji ve hammadde verimliliðini saðlayacak, rekabet gücünü artýracak ve su kaynaklarýnýn korunmasýna katký saðlayan projeler desteklenmektedir. Hammadde verimliliðinde, doðrudan ve dolaylý tasarruflarla maliyetleri düþüren, þirketin rekabet gücünü artýran, israftan kaynaklanan atýk ve kirlilik sorununu azaltarak çevreye fayda saðlayan projelere destek saðlanmaktadýr. Atýk yönetiminde, üretim sürecinde atýklarýn yeniden deðerlendirilerek ekonomiye ve çevreye fayda saðlayan, yarattýðý maliyet avantajý ve þirketin rekabet gücüne katký saðlayan projelere destek saðlanmaktadýr. Yenilenebilir enerji kapsamýnda ise kurumlarýn ve ülkenin enerji tedarikçilerine baðýmlýlýðýný azaltan, fosil yakýtlarýn tüketimini düþürerek karbon salýnýmýný azaltan ve çevreye fayda saðlayan projeler desteklenmektedir. Proje desteklerinden özel sektör kurumlarýndan sanayi, tarým, üretici ve ticari iþletmeler, ekipman satýcý ve bayileri, baðýmsýz yenilenebilir enerji yatýrýmcýlarý ile ESCO ve ESCO Müþterileri yararlanabilir. Kamudan ise bu desteklerden belediyeler, belediye iþtirakleri, belediyelere hizmet saðlayan firmalar, diðer kamu kurum ve kuruluþlarý yararlanabilirler.” dedi.
Seminerin Modül 1 ve Modül 2 kýsýmlarýnda ise proje mühendislerince “Kaynak verimliliðinin tanýtýmý, Kaynak verimliliði potansiyelleri ve Yenilenebilir Enerji yatýrýmlarý” na iliþkin genel ve teknik bilgiler paylaþýldý. Seminer, katýlýmcýlarýn kaynak verimliliði ve yenilenebilir enerji konularýna iliþkin sorularýnýn cevaplandýrýlmasýyla sona erdi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.