Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü tarafýndan karavan turizmi alanýnda koordinatör olarak belirlenen Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) öncülüðünde baþlatýlan çalýþmalar kapsamýnda ülke genelinde toplam 249 potansiyel karavan alaný tespit edildi.
Ýlk olarak karavan alanlarý tespit çalýþmalarý Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý ile Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA) ve Ulusal Kamp ve Karavan Federasyon (UKKF) iþ birliðinde TR82 ve TR81 Bölgelerinde gerçekleþtirildi. Ardýndan kalkýnma ajanslarýnýn ve bölge kalkýnma idarelerinin kendi bölgelerinde yaptýðý karavan alanlarý saha tespit çalýþmalarý ile ülke geneline yayýlmýþ oldu. Yaklaþýk 2 ay süren çalýþmalar sonrasýnda belirlenen potansiyel alanlar, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan harita üzerine iþlenerek rapor haline dönüþtürüldü.
249 Potansiyel Kamp Alaný Tespit Edildi
Potansiyel kamp alanlarýnýn belirlenmesi çalýþmalarý, mülkiyet sahibi motivasyonu, çevredeki turizm unsurlarýnýn özgünlüðü, arazinin uygunluðu, iklim uygunluðu, ulaþým kolaylýðý ve alanlarýn turizm unsurlarýna yakýn olmasý gibi kriterler referans alýnarak yapýldý. Karavan saha tespit çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan tüm veriler harita üzerine iþlenerek ulusal kamp alanlarý ortaya çýkarýldý. Bu amaçla harita üzerine “P” harfiyle iþaretlenen yerler karavan park alanlarý, “Motokaravan” simgesiyle iþaretlenen yerler ise karavan kamp alanlarý olarak belirlendi.
Kalkýnma ajanslarý ve kalkýnma idareleri tarafýndan belirlenen “doða konsepti”, “kültür konsepti”, “deniz konsepti” ve “saðlýk konsepti” alanlarý ise harita üzerinde farklý renk kodlarýyla iþaretlendi. Buna göre yeþil renkle iþaretlenen noktalar “doða konsepti” ni, turuncu renkle iþaretlenen noktalar “kültür konsepti” ni, mavi renkle iþaretlenen noktalar “deniz konsepti” ni ve lacivert renkle iþaretlenen noktalar ise “saðlýk konsepti” ni ifade edecek þekilde belirlendi. Tespit edilen bu alanlara baktýðýmýzda 217 doða konseptli kamp alaný sayýsal üstünlüðü ile dikkat çekiyor. Diðer kamp alanlarý ise 20’si kültür, 10’u deniz ve 2’si de saðlýk konseptli alan olarak belirlenmiþtir.
Karavan alanlarý saha tespit çalýþmasý kapsamýnda hazýrlanan “Türkiye Potansiyel Karavan Alanlarý Saha Tespit Çalýþma Raporu” ile ilgili deðerlendirmelerde bulunan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, çalýþmanýn amacýnýn Türkiye’de karavan turizminin geliþtirilmesine katký saðlamak olduðunu açýkladý.
Turizm Trendleri Deðiþti, Turistler Deneyim Odaklý Turizme Yöneldi
Turistlerin seyahat etme alýþkanlýklarýnýn deðiþtiðine dikkat çeken Genel Sekreter Genç, “Dünya genelinde yaþanan turizm trendlerindeki deðiþimler nedeniyle turizm amaçlý seyahat alýþkanlýklarý zaman içinde deðiþmektedir. Süreç içinde salgýnýn da etkisiyle turistler artýk deniz, kum ve güneþ konseptini terk ederek, deneyim odaklý faaliyetlere yönelmektedir. Bunlar çadýr kampçýlýðý, doða yürüyüþleri, hafif zorlu veya zorlu macera faaliyetleri, gastronomi ve kültürel turlar olarak sýralanabilir.” dedi.
Ülkemizin Turizm Potansiyeli Avrupa’ya Göre Çok Yüksek
Genç konuþmasýna þöyle devam etti; “Ülkemizde kamp ve karavan faaliyetlerinde çatý sivil toplum kuruluþu olarak faaliyet gösteren Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu (UKKF)’na göre, Avrupa ülkeleri ile kýyaslandýðýnda ülkemiz turizm deðerlerinin önemli potansiyele sahip. Bu potansiyelden yeterince faydalanabilmek için fiziki ve hizmet altyapýsýnýn geliþtirilmesi gerekiyor. Altyapýnýn geliþmesi durumunda Türkiye’nin Avrupalý karavan kullanýcýlarý tarafýndan tercih edildiðini göreceðiz. Kamp ve karavan alanlarý altyapýsýnýn geliþmiþ olduðu Avrupa’daki alanlar incelendiðinde bir karavan kullanýcýsýnýn tüm ihtiyaçlarýný giderebildiði ve kaliteli zaman geçirebildiði görülmektedir. Biz de kamp alanlarýmýzýn zaman içinde ayný kalitede hizmet verebilecek düzeye gelmesini hedefliyoruz.”
Raporun Amacý, Kamp Turizminin Geliþtirilmesi Saðlamak
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda tüm kalkýnma ajanslarý ve bölge kalkýnma idarelerinin katýlýmý ile Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý koordinatörlüðünde yürütülen potansiyel kamp alanlarýnýn belirlenmesi çalýþmasý tüm kurumlarýn iþ birliðiyle Türkiye’de karavan turizminin geliþtirilebilmesini amaçlýyor. Bu kapsamda hazýrlanan rapor, kamp turizmine yönelik gerekli altyapýnýn tesisi, kaynaklarýn etkin kullanýmý ve ulusal/uluslararasý tanýtým yapýlabilmesi birçok kurum ve kuruluþun iþ birliði içerisinde hareket etmesi ile gerçekleþebileceðini ortaya koyuyor.
“TR82 Bölgesi Karavan Turizmi Saha Tespit Raporu’na www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr adresinden eriþilebilir.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.