Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda faaliyet gösteren Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý fizibilite desteði kapsamýnda Kastamonu þehir merkezinde bulunan Acem Haný’nýnda kurulmasý planlanan gastronomi merkezi için yatýrým fizibilite çalýþmasý yapýldý. Kastamonu Belediyesi tarafýndan hazýrlanan projeyle kurulacak olan “Kastamonu Acem Haný Gastronomi Merkezi” faaliyete geçtiðinde Türkiye’nin ilk gastronomi haný olacak.
Çalýþmalarýn sürdürüldüðü Acem Haný Gastronomi Merkezi’nin restorasyon projesi Anýtlar Kurulu tarafýndan onaylanýrken, tarihi Acem Haný Gastronomi Merkezi için yürütülen fizibilite çalýþmalarý da tamamlandý. KUZKA Fizibilite Desteði kapsamýnda hazýrlanan fizibilite raporuna göre yaklaþýk 12 milyon liraya mal olmasý beklenen tarihi Acem Haný’nýn Gastronomi Merkezine dönüþtürülmesiyle birlikte Kastamonu’nun UNESCO Yaratýcý Þehirler Aðý -Gastronomi hedefine yönelik büyük bir adým atýlmýþ olacak.
Fizibilite çalýþmasý tamamlanan Kastamonu Acem Haný Gastronomi Merkezi” projesi kapsamýnda gastronomi turizmine hizmet edecek han, ana ve yardýmcý birimlerden oluþacak. Ana birimler içinde eðitim, ürün geliþtirme birimleri ile kent hafýzasý birimlerine baðlý gastronomi müzesi ve gastronomi kütüphanesi yer alacak. Yardýmcý birimlerde ise yerel organik ürünler ve hediyelik eþya satýþ noktalarý ile yeme-içme alanlarýna baðlý ana restoran, Kastamonu evi ve locanýn yer almasý planlanýyor.
Handa oluþturulacak eðitim biriminde, gastronomiye yönelik sertifika, uzmanlýk, sosyal sorumluluk ve hobi eðitimleri ile seminerler, atölye etkinlikleri ve ulusal ve uluslararasý akreditasyonlar gerçekleþtirilecek. Kent hafýzasý biriminde ise mutfak müzesi ve gastronomi kütüphanesi alanlarýnýn yaný sýra sergi ve dijital deneyim alanlarý yer alacak. Ürün geliþtirme çalýþmalarýnýn yapýlacaðý birimde de katma deðerli ürünler, standart reçetelerin oluþturulmasý, tüketici testleri, duyusal analizler ve gastronomi temalý hediyelik eþya tasarýmlarý yapýlacak. Akreditasyon biriminde turistik noktalarda standart hizmetin garanti altýna alýnmasý, minimum personel ve iþletme yeterliliklerinin denetlenmesi, “Orijinal ürün” logosu ve yetkisinin verilmesi ve denetlenmesi çalýþmalarý gerçekleþtirilecek.
Yöresel Kastamonu mutfaðýnýn tanýtýlacaðý yardýmcý birimlerde bulunan restoran bölümünde, yöresel yiyecek ve içecek sunumu ile ürün geliþtirme birimi çýktýlarýnýn tadým testleri ve destekleyici Türk mutfaðý ürünlerinin sunumu yapýlacak.
Türkiye’nin ilk gastronomi haný olacak
Fizibilite çalýþmalarý tamamlanan Acem Haný Gastronomi Merkezi’nin eþ zamanlý olarak restorasyon projesinin de baþlatýlmasý planlanýyor. Tarihi Acem Haný’nda gastronomi merkezi kurulmasýna iliþkin KUZKA ve Kastamonu Belediyesi tarafýndan baþlatýlan çalýþmanýn, Kastamonu’da yöresel mutfak alt yapýsýnýn oluþturulmasýnýn yanýnda, gastronomi turizminin de canlanmasýna öncülük etmesi hedefleniyor. Türkiye’nin ilk gastronomi haný olacak projenin, sadece Kastamonu’ya deðil, bölgeye ve ülkeye de deðer katmasý bekleniyor.
“Kastamonu, turizm alanýnda potansiyelini göstermeye baþladý”
KUZKA tarafýndan hazýrlanan fizibilite raporunun tamamlanmasýyla ilgili kapanýþ toplantýsý düzenlendi. Toplantýda konuþan Vali Avni Çakýr, “Kastamonu, turizm alanýnda potansiyelini baþta ülkemiz olmak üzere, güçlü bir þekilde tüm dünyaya gösteriyor. Ýnþallah kýsa sürede bunun güçlü yansýmalarýný hep beraber göreceðiz. Öte yandan Kastamonu eþsiz tarihi, kültürü ve gastronomi alanýnda engin bir zenginliðe sahip. Bu konuda 850’ye yakýn kayýt altýna alýnmýþ oldukça zengin bir yöresel mutfaðý da var. Yalnýz gastronomi kültürümüzün bilimsel, teknik, akademik çalýþmalarla çok daha geniþ kitlelere tanýtýlmasý için de böyle bir tesise þiddetle ihtiyaç vardý. Kastamonu olarak öncelikli hedeflerimizden bir diðeri de UNESCO’nun ‘Yaratýcý Þehirler’ aðýna gastronomi alanýnda dahil olmak. Bu anlamda tüm kurum ve kuruluþlarýmýzýn katkýsýyla bu çalýþmalarýmýza da baþlamýþ bulunuyoruz. Ýnþallah baþvuruyla alakalý gerekli iþlemlerimizi de planlarýmýz içerisinde tamamlayarak baþvurumuzu gerçekleþtireceðiz.” dedi.
“Tarihi Acem Haný, unutulmuþ yöresel lezzetleri günümüze taþýyacak”
Türkiye’de UNESCO’nun ‘Yaratýcý Þehirler’ aðýna dahil olan 3 tane þehrin olduðunu söyleyen Kastamonu Belediye Baþkaný Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioðlu ise, “Kastamonu, eski bir sancak beyliði olduðu için yemek çeþidi noktasýnda çok zengin. Bizim de geçmiþten geleceðe bunu taþýmamýz gerekiyor. Bunun için diðer kurumlarýmýza birlikte hareket ederek bu çalýþmayý yürütüyoruz. Kastamonu, yöresel ürünler bakýmýndan en zengin illerimizin baþýnda geliyor. Bu noktada Coðrafi Ýþaretli ürün sayýmýzda 22’ye yükseldi. Türkiye’de ilk üç il içerisindeyiz. En büyük eksikliðimiz bu anlamda unutulmaya yüz tutmuþ yemeklerimizin açýða çýkarýlmasýydý. Ýnþallah bunlarýnda ortaya çýkmasýna öncülük edeceðiz. Burada yemek atölyeleri, yöresel ürünler ve yöresel yemeklerin sunulduðu restoranlar olacak. Böyle bir mekân civarýmýzda yok. Ýnþallah hayata geçirildiðinde çok güzel bir yer olacak. Acem Haný’nýn varlýðý da Kastamonu’ya ayrý bir güzellik katacak.” diye konuþtu.
Çalýþmalarýmýzýn hedefi “UNESCO Yaratýcý Þehirler Aðý”
KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç de “Acem Haný Gastronomi Merkezi, Kastamonu için oldukça önemli. Aslýnda ilimizin temel bir yapý taþýný oluþturacak. Kastamonu’nun hedefi UNESCO Yaratýcý Þehirler Aðý’na dahil olmak. Yaratýcý Þehirler Aðý’na dahil olmak için birçok kurum ve kuruluþun senkronize bir þekilde çalýþmasý ve birlikte hareket etmesiyle baþarýlabiliyor. Þu anda Türkiye’de üç tane Gastronomi þehri bulunmaktadýr. Dünya genelinde ise Gastronomi alanýnda 36 þehir bulunuyor. Bu yüzden zorlu bir hedefimiz var. Bunda da baþarýlý olabilmek için bir eylem planý hazýrlandý. Bu eylem planýnda 93 tane eylemimiz mevcut ve 20 kriteri de UNESCO Yaratýcý Þehirler Aðý rehberine göre planlamasýný yaptýk. Burada toplamda 7 tane baþlýk bulunmakta. Gastronominin boyutu, etkinlikler, kurumlarýn rolü, mekân, sivil toplum iþ birliði ve projeler olmak üzere 7 tane baþlýk var. 25’ten fazla kurumun iþ birliðiyle bu eylem planýný gerçekleþtiriyoruz. Ýnþallah önümüzdeki dönemde de Kastamonu Belediyemiz ile Gastronomi Merkezini hayata geçirmek üzere çalýþmalarýmýza devam edeceðiz” þeklinde konuþtu.
Konuþmalarýn ardýndan uzman ekipler tarafýndan fizibilite raporu hakkýnda katýlýmcýlara bir sunum gerçekleþtirildi. Programa Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Oðuz Fýndýkoðlu, Ýl Genel Meclisi Baþkaný Güray Parçal ile ilgili kurum temsilcileri katýldý.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.