Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan saðlanan destekle Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) 2019 Yýlý Sosyal Destek Programý kapsamýnda, Çankýrý Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü ve baðlý kuruluþlardaki engelli bireylerin üretime katýlmalarýný amaçlayan “Katýl, Üret, Paylaþ, Hayatla Kaynaþ Projesi” nin hizmete girmesi için çalýþmalarda son aþamaya gelindi.
Proje kapsamýnda KUZKA tarafýndan saðlanan 1 milyon 200 bin lira destekle, Çankýrý Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðüne baðlý Þabanözü Bakým ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüðünün atýl durumda olan toplam da bin 200 metrekarelik bina yenilenerek 3 iþ uðraþý atölyesi, 1 galoþ üretim atölyesi, 1 eðitim atölyesi, 1 sera, 1 spor salonu, 1 uygulama mutfaðý ve kafe hizmete sunulacak.
Proje ile engelli bireylerin alacaklarý eðitimlerle istihdama hazýrlanmalarý amacýyla en az 100 engelli bireye Millî Eðitim Bakanlýðý (MEB) onaylý eðitim sertifikasý ile iþ uðraþý atölyeleri etkinliklerine katýlan 450 engelli bireye katýlým belgesi verilmesi saðlanacak. Engelli bireylerin proje çalýþanlarýyla birlikte uygulama mutfaðýnda hazýrlayacaklarý yiyecek ve içecekler, galoþ atölyesinde ürettikleri galoþlar, iþ uðraþý atölyelerinde ürettikleri dekoratif ürünler ve hediyelik eþyalar çevre halkýna, ziyaretçilere ve özel þirketlere satýlacak. Projenin sürdürülebilirliðini saðlamak amacýyla da ilçede faaliyet gösteren özel firmalar ve kamu kurumlarý üretilen ürünleri satýn alma teminatý vererek engelli bireylerin giriþimcilik ruhuna destek saðlayacak.
Projenin hayata geçmesiyle ilgili olarak tadilat çalýþmalarý tamamlanan binada Çankýrý Valisi Abdullah Ayaz ve KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç incelemelerde bulundu. Proje kapsamýnda son çalýþmalarýn yapýldýðý atölyelerde satýn alma iþlemlerinin de tamamlanmasýyla birlikte Eylül ayýnda engelli bireylerin çalýþmaya baþlamasý hedefleniyor.
“Projede son aþama gelmek üzereyiz”
Projede son aþamaya geldiklerini söyleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Çankýrý Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü tarafýndan engelli bireylerin üretime katýlmalarýný amaçlayan “Katýl, Üret, Paylaþ, Hayatla Kaynaþ Projesi” Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan yürütülen Sosyal Geliþmeyi Destekleme Programý (SOGEP) kapsamýnda desteklenmektedir. Çankýrý’da engelli bireyler ve aileleri ile yapýlan görüþmelerde engellilerin sadece tüketen bireyler olmak istemedikleri, daha çok üretimin içerisinde yer almak ve sosyalleþmek istedikleri ön plana çýkmýþtý. Sorunu çözebilmek için bu amaçla projeyi tasarladýk. Projemiz, Çankýrý Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü ve ajansýmýz arasýnda imzalanan sözleþme ile yürütülüyor ve son aþamasýna gelmek üzereyiz” dedi.
“Engelli bireyler proje sayesinde üretime kazandýrýlmýþ olacak”
KUZKA olarak projeye 1 milyon 200 bin lira finansal destek saðladýklarýný belirten Dr. Genç, “Proje kapsamýnda öncelikle atýl vaziyetteki binanýn restorasyon çalýþmasý tamamlandý. Bu bina yaklaþýk bin 200 metrekarelik bir alana sahip. Yine bahçeleriyle birlikte burada atölyeler kurularak aktif olarak hizmet verecek. Ýçeride yer alacak atölyelerimizde öncelikle iþ uðraþ atölyesi oluþturulacak. Bunlar seramik, örgü ve boyama atölyeleri olacak. Burada engelli bireyler el becerilerine göre bu atölyelerde görev alacaklar. Yine burada bir galoþ üretim merkezi olacak. Galoþ üretiminde istihdamda saðlanmýþ olacak. Kapalý spor salonumuz var, bu salonda da engelli bireyler spor faaliyetlerini ve sosyalleþmelerini gerçekleþtirebiliyor olacaklar. Diðer taraftan projenin içerisinde mutfak ve kafe kýsmý da olacak. Burada engelli bireylerin yapmýþ olduklarý gýda ürünleri hizmete sunulacak. Dýþarýdan gelen ziyaretçiler bu kafeterya da üretilen ürünlere eriþebilecek. Projemizde genel itibariyle bu atölyeler yer alýyor olacak. Yine proje kapsamýnda özel sektör ya da kamu kuruluþlarýyla da anlaþmalar gerçekleþtirildi. Burada yapýlan üretimler, ürünler de bu kurum ve kuruluþlara iletiliyor olacak. Çevre halkýna da bireysel olarak hizmet veriyor olacaklar” diye konuþtu.
“100 engelli bireye sertifika verilecek”
Proje kapsamýnda 100 tane engelli bireye Millî Eðitim Bakanlýðý onaylý sertifika verileceðini anlatan Dr. Genç, “450 bireye de normal katýlým belgesi düzenlenecek. Bu projeden sadece Þabanözü deðil yakýnýnda yer alan Eldivan, Çankýrý merkez ve Korgun ilçelerindeki kamu ve özel rehabilitasyon merkezlerinde bulanan engelli bireyler bu tesislerden faydalanacaklar.” þeklinde konuþtu.
Genç, konuþmasýna þöyle devam etti; “Projemiz kapsamýnda kurulacak atölyelerde engelli bireyler üretime katýlmýþ olacaklar. Üretime katýlmalarýnýn yaný sýra sosyalleþerek kendilerini iyi hissetmelerini saðlayacak rehabilitasyon süreçlerine de katký saðlamýþ olacaðýz. Ayrýca bu atölyelerde de iki tane engelli birey tam zamanlý olarak istihdam edilecek.”
“Proje sayesinde engelli bireylerimizi üretici konuma getireceðiz”
Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü olarak projeyi yazarken çok büyük heyecan duyduklarýný aktaran Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdür Yardýmcýsý Bedriye Karakoç ise, “KUZKA’nýn SOGEP kapsamýnda bir proje çaðrýsý oldu. Bunu duyar duymaz Þabanözü’nde atýl vaziyette bulunan bir binamýz vardý. Bu binada biz hayallerimizi gerçekleþtirebiliriz diye düþündük ve proje yazmaya bu þekilde baþladýk. Amacýmýz Çankýrý’daki tüm engelli bireyleri tüketicilikten üreticiliðe geçirmek. Þabanözü’nde hizmet alan yaklaþýk 170 zihinsel engelli bireyimiz, Eldivan Rehabilitasyon Merkezimizdeki 74 engelli bireyimiz, Millî Eðitim Bakanlýðý’na baðlý özel sýnýflarda eðitim alan engelli kardeþlerimiz, Çankýrý Bedensel Engelliler Derneði’ne kaydý bulunan bedensel engelli bireylerimizin bu projeden hizmet almasýný hedefledik. Asýl amacýmýz, devletin zihinsel engelli bireylere saðladýðý üst noktadaki öz bakým hizmetlerinin yanýnda eksikliðini hissettiðimiz çocuklarýmýzýn üretici bireyler olmasýný saðlamaktýr.” dedi.
“Kurulacak atölyelerde engelli bireylere yeteneklerine göre eðitimler verilecek”
Karakoç, þöyle devam etti: “Bu yüzden burada örgü atölyesi açacaðýz. Boyama atölyemiz olacak, seramik atölyemiz, okuma yazma atölyemiz, galoþ üretim atölyemiz ve mutfaðýmýz olacak. Burada bireylerimize önce kurslar verilecek. Bu kurslarda yaklaþýk 100 engelli bireyimiz sertifika alacak. Sertifika alan bireylerimizle deneme üretimlerine geçeceðiz. Deneme üretimlerinde seramik boyayacaðýz, ahþap boyayacaðýz. Galoþ atölyemizde yüksek miktarda galoþ üretimine geçeceðiz. Ürettiðimiz malzemeleri de hem Çankýrý’da hem de bazý fuarlarda satýþa sunacaðýz. Projemizin ismi “Katýl Üret Paylaþ, Hayatla Kaynaþ” týr. Projenin de amaçladýðý þekilde bizim zihinsel engelli bireylerimiz bu projeye katýlarak, üretecekler ve satýþ yaparak bunu paylaþmýþ olacaklar”
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.