Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý (UNDP) iþ birliðinde uygulanan ve Japon hükümetince finanse edilen COVID-19 Krizine Yanýt ve Dayanýklýlýk Projesi kapsamýnda çevrimiçi ortamda düzenlenen toplantýya Bakan Mustafa Varank, JICA Türkiye Ofisi Baþkaný Nobuhiro Ikuro, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Prof. Dr. Andres Rodriquez Pose ile makine, tekstil ve lojistik sektöründen temsilciler katýldý.
Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, çevrim içi olarak gerçekleþtirilen "COVID-19’un Kýrýlgan Sektöre Etkileri Raporlarý Tanýtým Toplantýsý"nýn açýlýþ konuþmasýnda, salgýnýn hayatýn her alanýný etkilediðini belirterek sorunun çözümü için küresel bakýþa ve iþ birliðine ihtiyaç duyulduðunu söyledi.
Proje Uluslararasý Ýþ Birliðine Örnek
Projeyi salgýnla mücadelede uluslararasý iþ birliðinde örnek olarak gösteren Varank, "Projede salgýndan etkilenen kýrýlgan sektörlerin toparlanmasýna katký saðlayacak çok detaylý bölgesel analizler yapýldý. Ýlk olarak bölgelerdeki kýrýlgan sektörlerin COVID-19 krizi sonrasý durumlarýný analiz ettik, yeniden toparlanma stratejilerini deðerlendirdik. Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gýda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklý kýrýlgan sektörler analiz raporu hazýrladýk. Bunlarýn yabancý dilde olanlarý da mevcut. Bu da özellikle iþ ve tedarik kesintilerini önlemek için yol haritalarýnda bize yardýmcý oldu. Buna dönük raporlarý hazýrlarken de bunlardan faydalandýk. Politika yapým süreçlerimizde geliþtirilen bölge ve sektör bazlý bu analizler bize önemli kolaylýklar saðlayacak." diye konuþtu.
Ýþletmelerin ihracat potansiyelini artýrmak için "Yeni Pazar Analizi" ve "Ürün Uzayý Analizi" raporlarý hazýrladýðýný da anlatan Varank, “Kýrýlgan sektörlerde faaliyet gösteren KOBÝ'lerimizin teknik kapasitelerini geliþtirmek için de birçok eðitim ve danýþmanlýk faaliyetleri yürüttük. 500'e yakýn iþletmemiz, dijitalleþme, finansal analiz, finansmana eriþim, stratejik planlama ve yenilik gibi konularda eðitim ve danýþmanlýk hizmeti aldý. Proje tamamlandýðýnda bu sayý 1000'e ulaþacak. Ayrýca gençlerin dijital becerilerini geliþtirmek üzere e-ticaret, dýþ ticaret, sosyal medya pazarlamasý gibi konularda düzenlenen eðitimlerden 3 binden fazla gencin faydalanmasýný saðladýk.” dedi.
Salgýn Sürecinde Sektörlere Destekler Devam Ediyor
Salgýndan en çok turizm ve hizmet gibi sektörlerin olumsuz etkilendiðini ve bu etkileri hafifletmek için kapsamlý destekler saðladýklarýný anýmsatan Varank, salgýn sürecinde 14 milyon kiþiye hibe desteði saðlandýðýný açýkladý. Desteklerden 400 bin firmanýn yararlandýðýný vurgulayan Varank, “Bu süreçte 415 milyon TL tutarýnda kredi desteði saðladýk. 206 milyar tutarýnda borç ertelendi. 1 milyon 385 bin esnafýn yararlanabileceði bir de hibe destek programýný sunmuþ olduk. Burada iyileþtirmeler yaparak daha fazla iþletmenin faydalanmasýnýn önünü açmak için çalýþýyoruz. Kalkýnma ajanslarýmýzýn kriz ve doðal afet sonrasý yönetim yetkinliklerinin güçlendirilmesi için kapasite geliþtirme faaliyetleri yürüttük. Bu kapsamda kalkýnma ajanslarý personeline 8 modülde dayanýklýlýk eðitimi düzenledik." ifadelerini kullandý
Türkiye ile Ýþ Birliðine Önem Veriyoruz
JICA Türkiye Ofisi Baþkaný Nobuhiro Ikuro da Türkiye'ye projede destek vermekten memnuniyet duyduklarýný belirterek, COVID-19 salgýnýna yanýt vermek amacýyla geçen ay Dünya Bankasý aracýlýðýyla KOBÝ'lere KOSBEG iþ birliðiyle hýzlý destek projesi yapmaya karar verdiklerini ve KOBÝ'lere finansal destek saðlayacaklarýný söyledi.
Salgýn sürecinde KOBÝ’lere ayakta kalmalarý için destek saðlama amacýnda olduklarýný da vurgulayan Ikuro, “JICA Türkiye Ofisi olarak söz konusu desteklerin yanýnda teknik destekler de saðlayacaðýz. KOBÝ’lerin ne tür desteklere ihtiyaç duyduklarýný analiz ederek hangi alanlarda destek saðlayacaðýmýza karar vereceðiz. KOBÝ'ler için aðustosta 3 farklý program kapsamýnda seminerler gerçekleþtirmeyi planlýyoruz. Bunlar iþ devamlýlýðý, iþin büyütülmesi ve iþlerin geliþtirilip inovasyon çalýþmalarýnýn gerçekleþtirilmesi olacak.” diye konuþtu.
Türkiye Salgýn Sürecinde Ekonomik Olarak Büyüyecek
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton konuþmasýnda gerçekleþtirilen projenin Türkiye ile uzun süreli iþ birliði çalýþmalarýn bir sonucu olduðunu söyledi. Özel sektöre ve kýrýlgan sektörlere destek olmaya çalýþtýklarýný vurgulayan Vinton, “Salgýn sürecinde dünyada birçok sektörde iþ kayýplarý ve sektörel kapanmalar yaþandý ancak bizler insana odaklanmalýyýz. Türkiye’nin salgýn sürecinde saðlýk çalýþmalarýnýn üst düzeyde olduðunu görüyoruz. Salgýnla mücadele kapsamýnda yürüttüðü çalýþmalarý takdire þayandýr. Türkiye Uluslararasý Para Fonu (IMF)’na göre salgýn sürecinde ekonomik büyüme kaydeden sayýlý ülkelerden biri olarak görülüyor.” dedi.
Toplantýnýn panel kýsmýnda ise ilk olarak Prof. Dr. Andres Rodriquez Pose tarafýndan “COVID-19 Sonrasýna Yönelik Toparlanma Strateji Belgesi”nin sunumu yapýldý. Ardýndan makine, tekstil ve lojistik sektöründen temsilciler, pandemi döneminde yaþanan zorluklar ve bu zorluklarýn aþýlmasýna yönelik çözüm önerilerini ve beklentilerini dile getirdiler.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.