Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý Bilgilendirme Seminerleri serisi kapsamýnda Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinde faaliyet gösteren iþletme yöneticileri “Kolay Ýhracat Platformu 2.0” semineri ile buluþtu. KUZKA tarafýndan düzenlenen serinin altýncý seminerinde Ticaret Bakanlýðý tarafýndan uygulamaya konulan “Kolay Ýhracat Platformu 2.0” ýn iþletmelere tanýtýmý yapýldý.
Üç ilin iþletme temsilcilerinin yoðun ilgi gösterdiði çevrim içi ortamdaki seminerde Ticaret Bakanlýðý Ýhracat Gene Uzmaný Burcu Banu Baþal, platform üzerinden ihracatçýlara sunulan “ihracat kokpiti, akýllý ihracat robotu, pazara giriþ haritasý, sektörler, ülkeler, eðitim, dýþ ticaret mevzuatý ve bilgi havuzu” hizmetleri hakkýnda bilgiler paylaþtý.
Ýþletmelerimiz daha kolay ihracat yapacak
Seminer hakkýnda katýlýmcýlara bilgi veren KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Bu seminerimiz Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý baþlýðý altýnda gerçekleþtirdiðimiz altýncý seminerimiz. Daha önceden “Yalýn Üretim, Aile Þirketi Anayasasý, Enerji Verimliliði ve Ýhracat gibi baþlýklarda seminerlerimizi gerçekleþtirdik. Ayrýca Orta Anadolu Ýhracatçýlar Birliði ile de bir ihracat bilgilendirme semineri yaptýk. Þimdi de Ticaret Bakanlýðýmýzýn “Kolay Ýhracat Platformu 2.0” ýn tanýtýmýný gerçekleþtiriyoruz. Ýhracatçýlarýmýzýn yakýndan tanýdýðý platform aslýnda 22 Mart tarihinde Ticaret Bakanýmýzýn tanýtýmý ile hizmete sunulmuþtu. Böylece platformun daha önceki versiyonu yapay zekâ destekli hale getirilerek 2.0 versiyonuna geçilmiþ oldu. Bu platform yapay zekâ desteði sayesinde ihracatçýlarýn ihracat konusunda bilinçlenmelerini ve bu alanda ihtiyaçlarýný karþýlayacak hizmetler sunuyor. Bu anlamda Ticaret Bakanlýðýmýz ihracat yapmak isteyenlerin iþini son derece kolaylaþtýran bir platformu sektörümüzün hizmetine sunmuþ oldu.” dedi.
Platformu ihracatçýlar kullandýkça geliþtirilecek
Seminerde “Kolay Ýhracat Platformu 2.0” ý ihracatçýlara tanýtan Ticaret Bakanlýðý Uzmaný Burcu Banu Baþal da yapay zekâ desteði sayesinde ihracatçýlarýn birçok hizmeti alabildiði platformda yer alan “Ýhracat kokpiti, akýllý ihracat robotu, pazara giriþ haritasý, sektörler, ülkeler, eðitim, dýþ ticaret mevzuatý ve bilgi havuzu” hakkýnda bilgiler verdi. Baþal platformun sürekli geliþtiðine dikkat çekerek “Amacýmýz tüm ihracatçýlarýn bu platformu kullanmalarýdýr. Platform bu anlamda kullanýldýkça yapay zekâ desteði sayesinde daha da geliþiyor. Platformun ikinci faz çalýþmalarý kapsamýnda yani 2.0 versiyonunda yeni birçok modül eklendi. Bu platformun amacý Türkiye’de 90 bin ihracatçýya ve ihracat yapmak isteyenlere ihtiyacý olan bütün hizmetlere tek bir noktadan ulaþmalarýný saðlamaktýr. Bu amaca yönelik olarak da ulusal ve uluslararasý veri kaynaklarýndan sürekli güncellenmektedir. Bu anlamda platformu online ücretsiz bir ihracat danýþmaný olarak da düþünebilirsiniz. Dünya üzerindeki örnekleri ile kýyaslandýðýnda ise bizim platformumuz güncel veri kalitesi ve kullanýcý dostu ara yüzü sayesinde öne çýkmaktadýr. Bu anlamda yurt dýþý örneklerinin çok daha ilerisinde olduðunu söyleyebiliriz.” diye konuþtu.
Platform ulusal ve uluslararasý veri tabanlarýyla entegre çalýþýyor
Baþal sözlerini þöyle sürdürdü: “Platform 190 ülke için 25 farklý veri kaynaðýndan, 10’un üzerinde ulusal ve uluslararasý veri tabanýyla entegre çalýþan bir sistemdir. Bu anlamda kullanýmý kolaylaþtýran bir entegrasyonu var. Örnek olarak MERSÝS ile entegre çalýþýyor. Bu sayede kurumsal ve bireysel giriþ imkâný saðlýyor. Kurumsal kullaným için MERSÝS’te kayýtlý firma yetkilisi bilgilerini kullanarak platforma giriþ yapabiliyorsunuz. Böylece kullanýcý adý, þifresi ve platforma ayrýca bir üyelik yapmadan Türkiye Cumhuriyeti E-Devlet þifresi ile giriþ saðlanabiliyor. Yine devlet destekleri platformu ile entegre çalýþýyor. Teknik engelle entegre edilmiþ durumdadýr. Ürününüzle ilgili teknik bir engel var ise buradan görebiliyorsunuz. Yine ihracat yapmak isteyen ihracatçýlarýmýza kolaylýk saðlýyor. GTIP kodu bilmeyen yeni ihracatçýlarýmýza ürün adýný girdiklerinde sistem ürün kodunu getiriyor. Platform ulusal ve uluslararasý sistemler ile entegre çalýþtýðý için ihracatçýlarýmýza en güncel ve en doðru bilgilerin de aktarýlmasý saðlanmýþ oluyor. Bu sayede de ihracatçýlarýmýzýn doðru pazarlarý bulmalarý için sistem tarafýndan öneriler yapýlýyor. Baþlangýçta oluþturulan 6 modül daha sonra ikinci faz kapsamýnda geliþtirildi. Bunlara akýllý ihracat modülü, pazara giriþ haritasý modülü, ülke sayfasý, sektör sayfasý, ihracat kokpiti ve mevzuat modülü eklendi. Bunlarýn hepsi ihracatçýlarýmýz gerçekten iþini kolaylaþtýran modüller. Ýhracatçýmýz platformu kullandýkça sistemin faydasýný daha çok hissedecekler diye düþünüyoruz.”
Çevrim içi seminer yapýlan tanýtým sunumunun ardýndan katýlýmcýlarýn platforma iliþkin sorularýnýn cevaplanmasýyla sona erdi. Platformun kullanýmý ile ilgili bilgi almak isteyen ihracatçýlara yönelik olarak da https://www.kolayihracat.gov.tr/ uzantýlý platformda yer alan eðitici tanýtým videolarýndan yararlanma imkâný sunulmaktadýr.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.