Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) tarafýndan yürütülen Kadýnlarýn ve Gençlerin Ýþgücü Potansiyelinin Geliþtirilmesi Sonuç Odaklý Programý kapsamýnda kadýnlarý sosyo-ekonomik olarak desteklemek, kadýn emeði ve giriþimini geliþtirmek amacýyla “Gücüm Emeðim Platformu” kuruldu. Platform ile TR82 Bölgesi’nde faaliyet gösteren (Kastamonu, Çankýrý ve Sinop) kadýn örgütleri tek çatý altýnda toplanarak güçlendirilmeleri hedefleniyor.
Bu kapsamda kadýn kooperatifleri ile kadýn giriþimci derneklerinin tek bir çatý altýnda toplandýðý Gücüm Emeðim Platformu ile kadýn dayanýþmasýný destekleyen ve kadýn emeði ile üretilen ürünlerin çeþitlendirilmesi, katma deðerli hale getirilmesi, deðer fiyatýna ve doðru yöntemlerle pazarlanmasý ve e-ticaret yöntemi ile satýþýnýn saðlanarak gelir getirici faaliyetlerin artýrýlmasý ve görünürlüðünün saðlanmasý amaçlanýyor.
Ayrýca Gücüm Emeðim Platformu kapsamýnda Kastamonu, Sinop ve Çankýrý’da faaliyet gösteren kadýn kooperatifleri ve kadýn giriþimci derneklerinin ürettiði yöresel ürünler, bir web tabanlý ticaret sitesinin kurularak ulusal ve uluslararasý pazarda müþteriyle buluþmasý planlanýyor. Oluþturulacak e ticaret sitesi çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan kooperatiflerin kullanýmýna sunulacak. Yakýn zamanda hizmete girmesi beklenen site ile kooperatifler ürettikleri ürünleri ulusal ve uluslararasý pazarlarda müþteriyle buluþturma imkâný elde edecek.
Gücüm Emeðim Logosu Tanýtýldý
Kuruluþu tamamlanan Gücüm Emeðim Platformu’nun tanýtým toplantýsý Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Toplantý Salonunda gerçekleþtirildi. Kastamonu Valisinin eþi Bahar Çakýr, Çankýrý Valisinin eþi Melike Ayaz, Sinop Valisinin eþi Filiz Karaömeroðlu, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Kastamonu Ticaret Ýl Müdürü Sefa Özata, Çankýrý Ticaret Ýl Müdürü Mehmet Ali Yaranbaþý, Sinop Ticaret Ýl Müdürü Yavuz Selim Aykan, ilgili kurum temsilcileri ile kadýn kooperatiflerinin katýlým saðladýðý tanýtým toplantýsýnda “Gücüm Emeðim Platformu” kapsamýnda yapýlacak faaliyetler tanýtýldý.
Toplantýda platform için hazýrlanan logo da kamuoyuna tanýtýmý yapýldý. Turkuaz ve Mavi renklerin kullanýldýðý logo, “Gücüm” ve “Emeðim” kelimelerinin baþ harflerinin kesitlerinden oluþuyor. Logoda kadýn dayanýþmasýný, yardýmlaþma ve desteði simgeleyen figürler kullanýlýrken, simgelerin etrafýný çevreleyen yuvarlak çizgiler ise kadýnlarýn bir araya geldiklerindeki birlikteliðin ve dayanýþmayý ifade ediyor.
“TR82 Bölgesi’nde kadýnlar istihdama katýlmada ilk sýralarda yer alýyor”
9 kadýn kooperatifi ile 8 ilgili kamu kurum ve kuruluþ temsilcilerinin katýlýmýyla oluþturulan Gücüm Emeðim Platformu’nun tanýtýmýnda konuþan Vali Avni Çakýr’ýn eþi Bahar Çakýr, “Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinden oluþan TR82 Bölgemiz, kadýnlarýn istihdama katýlým oranýnda, 26 bölge arasýnda ilk sýralarda olup Türkiye ortalamasýnýn üzerindedir. Bu demektir ki, bölgemiz kadýnlarý istihdama katýlmak istemektedirler. Gücüm emeðim platformu, kadýn kooperatiflerini tek bir çatý altýnda buluþturacaktýr. Verilecek eðitimlerle kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, e-ticaret temelli internet sitesi ile satýþ hacimlerinin artýrýlmasý, teknik gezi ve iyi uygulama ziyaretlerinin gerçekleþtirilmesi ile kooperatif üyesi hanýmlarýmýza destek olunmasý planlanmaktadýr. TR82 kapsamýnda faaliyet gösteren tüm kadýn kooperatiflerimizin deðerli temsilcileri; sizin nezdinde, tüm üyelerinizin öncelikle çalýþmak, üretmek, ayaklarý üzerinde durabilmek isteðiyle kooperatif çalýþmalarýna katýlma azminizi alkýþlýyorum. Ýnanýyoruz ki kadýnlarýmýzýn çalýþma azmiyle kurumlarýmýzýn da desteðiyle ulusal ve uluslararasý platformlarda marka haline gelecek baþarý hikayeleri oluþturacaðýz. KUZKA’nýn da desteðiyle hazýrlanan bu projenin sizlere yeni ufuklar açacaðýna, engelleri aþma becerisi kazandýracaðýna, gücünüze güç katacaðýna inanýyorum.” dedi.
“Kadýn giriþimci derneklerinin güçlendirilmesini hedefliyoruz”
Kadýn giriþimci derneklerinin güçlendirilmesini hedeflediklerini söyleyen Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise, “KUZKA’nýn 2020 yýlý itibarýyla yürütmeye baþladýðý Kadýnlarýn ve Gençlerin Ýþgücü Potansiyelinin Geliþtirilmesi Sonuç Odaklý Programý kapsamýnda TR82 Bölgesi’nde kooperatifçilik, giriþimcilik ve mesleki eðitimin güçlendirilmesi aracýlýðýyla kadýnlarýn ve gençlerin iþgücüne katýlýmýný artýrmayý hedeflemektedir. Bu sonuç odaklý programýn iki özel amacýndan bir tanesi kadýn kooperatifleri ve kadýn giriþimci derneklerinin güçlendirilmesidir.” diye konuþtu.
“Kadýn derneklerinin pazarlama ve markalaþma konusunda desteðe ihtiyaçlarý olduklarýný görüyoruz”
Son zamanlarda kadýn giriþimci dernekleri ile kadýn kooperatiflerinin sayýsýnýn arttýðýný belirten Dr. Genç, þöyle konuþtu: “Genellikle yöresel ürünlerin üretilmesi ve el sanatlarý ile ilgili çalýþmalar yürüten dernek ve kooperatiflerde çalýþan kadýnlar kendi istihdam olanaklarýný yaratma gayreti içerisindedir. Dernek ve kooperatiflerde kadýnlarýn kendi ürettikleri ürünleri satma ve gelir elde etme konularýnda çok hevesli olduklarýný; iþ teknikleri, pazarlama ve markalaþma gibi alanlarda ise geliþtirilmeye ve desteðe ihtiyaç duyduklarýný görüyoruz. Bu noktada kadýn örgütlerinin sürdürülebilirliklerinin saðlanmasý ve güçlendirilmesi adýna Kalkýnma Ajansý olarak çalýþmalar yürütmekteyiz. Oluþturduðumuz kadýn örgütlenmeleri çalýþma grubu ile kadýn kooperatifleri ve giriþimci dernekleri ile çalýþmalar yapýlarak bir eylem planýnýn ortaya çýkarýlmasýný hedefliyoruz.”
“Kadýn kooperatiflerine ve kadýn giriþimci derneklerine 14 farklý eðitim verdik”
2020 yýlýnda kadýn kooperatifleri ve kadýn giriþimci derneklerinin kurumsal kapasitelerinin artýrýlmasýna amacýyla 14 farklý eðitimden oluþan Kadýn Örgütlenmeleri Eðitim Programý’ný düzenlediklerini de anlatan Dr. Genç, þunlarý kaydetti: “Ýþ planý kavramý, tanýtým, marka ve bilinirlik, sosyal að oluþturma, stratejik pazarlama yöntemleri, dijital pazarlama, finansal kaynaklar + kredi ve hibe destekleri, üretilen ürünlerin standartlaþtýrýlmasý, iyi yönetiþim, temel iþ hukuku, problem çözme ve karar verme, zaman yönetimi iliþki ve iletiþim yönetimi, proje döngüsü yönetimi eðitimi gibi konulardan oluþan toplam 80 saatlik eðitime yoðun ilgi olmuþtur. Söz konusu eðitimleri dijital programa da taþýyarak sürekli eriþime açýk hale getirdik. Kadýn kooperatifleri ve giriþimci derneklerinin kendilerini ve ürünlerini tanýtabilmesi için ulusal fuarlara standlý olarak katýlýmlarý ve ülkemizdeki baþarýlý kadýn örgütlerine iyi uygulama örneði ziyaretlerinin gerçekleþtirilerek tecrübe paylaþýmý yapýlmasýna yönelik faaliyetleri yürüteceðiz. Kadýn kooperatiflerinin iþ birliði ve satýþ aðlarýný geliþtirebilmeleri için faaliyet gösterdikleri alanlarla ilgili tanýtým ve fuar günlerine katýlmalarýný saðlayacaðýz”
“Kadýn dayanýþmasýný ön plana çýkarmayý hedefliyoruz”
Kadýn kooperatifleri ve kadýn giriþimci derneklerini tek bir çatý altýnda buluþturma hedefinde olan Gücüm Emeðim Platformunu kadýn örgütlenmeleri ile hayata geçirmeye çalýþtýklarýný belirten Genç, “Kadýn dayanýþmasýný ön plana çýkaracak olan platform kadýn emeðinin korunmasý ve kadýn örgütlenmelerinin güçlendirilmesini hedeflemektedir. Amacýmýz kadýn emeði ile üretilen ürünlerin çeþitlendirilmesi, katma deðerli hale getirilmesi, deðer fiyatýna ve doðru yöntemlerle pazarlanmasý ve e-ticaret yöntemi ile satýþýnýn saðlanarak gelir getirici faaliyetlerin artýrýlmasý ve görünürlüðünün saðlanmasýdýr” dedi.
Konuþmalarýn ardýndan Gücüm Emeðim Platformunun tanýtýmý ve hedefleri anlatýldý. Daha sonra “Gücüm Emeðim Platformu” na katýlan derneklerle mutabakat metni imza töreni gerçekleþtirildi. Platform temsilcisi ve sözcüsü olarak da Eldivan Kadýn Giriþimi Üretim ve Ýþletme Kooperatifi Baþkaný Ülkü Kavalalý seçildi.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.