Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý iþ birliðinde gerçekleþtirilen seminerde enerji verimliliði desteklerini anlatan Enerji Verimliliði ve Çevre Dairesi Baþkaný Ersoy Metin, Kastamonu, Çankýrý ve Sinop’ta faaliyet gösteren iþletmeleri yeni düzenlemelerle daha da kolaylaþtýrýlan enerji desteklerinden yararlanmaya davet etti.
Enerji Verimliliði Destekleri – Verimlilik Artýrýcý Projeler (VAP) seminerine üç ilden çok sayýda kamu kurumu ve özel sektör temsilcisi katýldý. Seminerde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý Enerji Verimliliði ve Çevre Dairesi Baþkaný Ersoy Metin, enerji verimliliði destekleri ve verimlilik artýrýcý projeler konusunda bir sunum yaptý.
“Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý” öncelikli konularýmýz
Seminerin açýlýþýnda ajansýn “Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý” faaliyetlerine iliþkin açýklamalarda bulunan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç þunlarý söyledi:
“Kalkýnma ajanslarý olarak 2020 ve 2021 yýllarýnda ilan edilen “Kaynak Verimliliði” temasý kapsamýnda çalýþmalar yürütmekteyiz. 2020 yýlýnda yönetim danýþmanlýðýný da faaliyetlerimize ekleyerek öncelikli konularýmýz arasýna aldýk. Bu amaçla bu iki konuyu birleþtiren bir teknik destek programýný ocak ayý itibariyle ilan etmiþtik. Þu anda da proje baþvurularýný almaya devam ediyoruz. Programý 4 ya da 5 dönem olarak gerçekleþtirmeyi planlýyoruz. Diðer taraftan yönetim danýþmanlýðý ve kaynak verimliliðindeki konularda firmalarýmýzý bilgilendirmek ve onlarda bir farkýndalýk oluþturma amacýyla çalýþmalar yürütüyoruz. Bu faaliyetlerimizin teknik destek programý rehberinde yer alan konularýn daha iyi anlaþýlmasýna katký saðladýðýna inanýyoruz. Burada iyi uygulama örneklerinin firmalar tarafýndan anlatýlmasý diðer firmalar için faydalý olduðunu gördük. Bu noktada kaynak verimliliði ve yönetim danýþmanlýðý temasý kapsamýnda bugün de seminerler serimizin beþincisi olan “Enerji Verimliliði Destekleri – Verimlilik Artýrýcý Projeler (VAP)" seminerini düzenliyoruz. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý ile yaptýðýmýz iþ birliði çalýþmamýz kapsamýnda Enerji Verimliliði ve Çevre Dairesi Baþkaný Sayýn Ersoy Metin, bizlere enerji konusunda bakanlýðýn desteklerini ve yürütülen faaliyetleri anlatacaklar. Bu seminerimizin Bölgemizdeki iþletmeler için çok faydalý olacaðýný umuyoruz. Bu amaçla bakanlýðýmýzýn çalýþmalarýmýza saðladýðý bu destekten ötürü kendilerine çok teþekkür ediyoruz.”
Enerji verimliliði için yaklaþýk 11 milyarlýk dolarlýk yatýrým yapýlacak
Seminerde enerji verimliliði çalýþmalarý ve devlet destekleri hakkýnda bilgilendirme sunumu yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý Enerji Verimliliði ve Çevre Dairesi Baþkaný Ersoy Metin, “Ülkemizdeki enerji verimliliði çalýþmalarý 1980’li yýllara dayanmaktadýr. Enerji verimliliði çalýþmalarýnýn temelini ise 2007 yýlýnda yayýnlanan “Enerji Verimliliði” kanunu oluþturuyor. Kanun sonrasýnda 2012 yýlýnda Enerji Verimliliði Strateji Belgesi yayýnlandý. Yol haritasý þeklinde ancak bu çok alaný kapsadýðý için uygulanma imkâný olmadý. Bunun içinde sanayi, konut, ulaþtýrma, kamu ve tarým sektörü gibi enerjinin tüketildiði çok farklý disiplinler yer alýyor. Ardýndan 2017 ve 2023 yýllarýný kapsayan baþka bir enerji verimliliði yol haritasý eylem planý hazýrlandý. 2023 yýlýndaki ülke olarak hedefimiz birincil enerji tüketimini yüzde 14 azaltmak. Bunun için 5 tematik alanda, 55 eylem planlandý. Bu eylemler sonucunda 23 milyon Ton Eþdeðer Petrol (TEP) enerji tasarrufu saðlanmasý ön görülüyor. Bu tasarrufun saðlanmasý için de 10 milyar 900 milyon dolar doðrudan enerji verimliliði yatýrýmýnýn yapýlmasýný öngörüyoruz.” dedi.
Enerji verimliliði projeleri 5. Bölge teþviklerinden faydalanýyor
Metin konuþmasýnda þunlarý kaydetti; “Eylem planý kapsamýnda sözünü ettiðimiz sektörlere yönelik enerji verimliliði projelerine destekler saðlýyoruz. Þu aþamada devlet destekleri ve hibe destekleri sadece imalat sanayi tesislerine yönelik uygulanmaktadýr. Diðer alanlarda bakanlýðýmýz tarafýndan destekler saðlanmamaktadýr. Bakanlýðýmýz tarafýndan “Verimlilik Artýrýcý Proje ve Gönüllü Anlaþma Destek Mekanizmalarý” uygulanmaktadýr. Bununla birlikte 2014 yýlýnda yayýnlanan bakanlýk kurulu kararýyla yayýnlanan imalat sanayi tesislerinde enerji verimliliði yatýrýmlarý 5. Bölge teþviklerinden faydalanmaktadýr. Bu desteklerden orta ve büyük iþletmeler diye tabir ettiðimiz yýllýk enerji tüketimi 500 TEP üzeri olan iþletmeler yararlanabiliyor. Küçük iþletmelere yönelik ise KOSGEB destekleri mevcuttur. Bu destekler kapsamýnda enerji verimliliði alanýnda eðitim, etüt ve proje hazýrlama destekleri sunulacaktýr. KOSGEB ile bu desteklere yönelik çalýþmalarýmýz ise devam etmektedir.”
Kamu ve sanayi sektörüne enerji verimliliði kredi desteði
“Destekler kapsamýnda Dünya Bankasý tarafýndan üç banka aracýlýðýyla Türkiye’de kamuda enerji verimliliðine yönelik çeþitli kredi destekleri saðlanmaktadýr. Bu kapsamda 200 milyon dolarlýk kredi Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan kamu binalarýna yönelik kullandýrýlmaktadýr. Bunun yanýnda özel bankalarýmýzýn sunduðu eko kredi olarak da bilinen yalýtým destek kredileri sunulmaktadýr. Bu desteklerden sanayi sektörü de 5. Bölge destekleri kapsamýnda yararlanabilmektedir.”
Enerji verimliliði desteði 1 milyar 500 bin liraya yükseltildi
“Bakanlýðýmýzýn 2019 yýlýnda yapmýþ olduðu verimlilik artýrýcý proje ve gönüllü anlaþma destek mekanizmalarýnda kanun deðiþikliðiyle “Verimlilik Artýrýcý Proje” destek miktarý 300 bin liradan, 1 milyon 500 liraya yükseltildi. “Gönüllü Anlaþma Destek” miktarýný ise 200 bin liradan 1 milyon liraya çýkarýldý. 1000 TEP olan iþletme enerji tüketim miktarý ise 500’e düþürüldü.”
Destek için þirketler, bakanlýk veri tabanýna kayýt yaptýrmalý
“Enerji desteklerinden faydalanmak isteyen iþletmelerden biz öncelikle bakanlýðýmýzýn veri tabanýna kaydolmalarý ve son üç yýla ait enerji tüketimlerini bildirmelerini istiyoruz. Ayrýca bünyelerinde sertifikalý enerji yöneticisi atamalarý gerekiyor. Bu yönetici mühendis olmalý, bu mümkün deðilse bakanlýðýmýz onaylý Enerji Verimliliði Danýþmanlýk (EVD) þirketlerinden danýþmanlýk hizmeti alabilirler.”
“Enerji verimliliði kapsamýnda ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini yaygýnlaþtýrmak amacýyla desteklerden faydalanmak isteyen iþletmelerden bu enerji yönetim sistemi belgesine sahip olmalarýný istiyoruz.”
5 milyon liraya kadar enerji verimliliði projelerine destek
“Desteklerimizden yararlanmak isteyen imalat sanayi sektörü iþletmelerimizin yýllýk 5 buçuk milyon saat elektrik saat tüketime sahip olmalarý gerekiyor. Þirketler, enerji verimliliði danýþmanlýk þirketlerine hazýrlatmýþ olduklarý yatýrým proje bedelinin en fazla 5 milyon liralýk kýsmýna destek alabilirler. Bu kapsamda mevcut tesislerinde enerji verimliliði ekipman ve sistem kullanýmý, yalýtým, rehabilitasyon, proses düzenleme gibi yollarla gereksiz enerji kullanýmýnýn ve kaçaklarýnýn önlenmesi veya en aza indirilmesi, atýk ýsýnýn geri kazanýlmasý, kojenerasyon sistemleri ve atýk ýsýdan elektrik enerjisi üretimi gibi projelerine yüzde 30’una, 1 milyon 500 bin lira destek saðlanmaktadýr. Bir iþletme ayný anda 5 projeyle baþvuru yapabilir. Böylece beþ proje karþýlýðýnda 7 milyon 500 bin lira destek alabilir. Bu projelerin desteklenebilmesi için bakanlýk tarafýndan yetkilendirilen enerji verimliliði danýþmanlýk þirketleri tarafýndan hazýrlanmasý gerekir. Bu projelerin hazýrlanmasý da dahil yerinde inceleme ve yatýrým bedeli hibe desteði kapsamýnda karþýlanmaktadýr. Bunlarýn tamamý 5 milyon liralýk proje bütçesini aþmamalýdýr. Projeler iki yýl içinde tamamlanmasý gerekiyor. Daha önceden dönemsel alýnan baþvurular, yapýlan düzenlemeyle yýl içerisinde sürekli hale getirilmiþ durumdadýr. Þirketler proje baþvurularýný Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý’mýzýn web sitesi üzerinden online olarak da yapma imkâný saðlandý.”
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.