Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) öncülüðünde yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliðinin Artýrýlmasý Projesi” kapsamýnda Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti desteðiyle finanse edilerek hayata geçirilecek tesisin yeri geçtiðimiz hafta firmaya teslim edilmiþti. Yer tesliminin ardýndan tesisin yapýlacaðý alanda çalýþmalara baþlandý. Yürütülen çalýþmalarý yerinde inceleyen Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, firma yetkililerden çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.
“Su ürünlerinde 10,5 milyon avroluk proje hayata geçiyor”
Su ürünlerinden elde edilen gelirin her geçen yýl arttýðýný ve buna baðlý olarak yatýrýmlarýn da gerçekleþtirildiðini söyleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “10,5 milyon avro bütçeli “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliðinin Artýrýlmasý Projesi”, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý öncülüðünde paydaþ kurumlarýmýzla birlikte yürütülmektedir. Projemiz Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti destekleriyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnca yürütülen Rekabetçi Sektörler Programý kapsamýnda hayata geçirilmektedir. Dünya’da olduðu gibi buna paralel olarak Türkiye’de de su ürünleri üretiminin ve gelirinin artmasý sonucunda yatýrýmlar gerçekleþtirilmektedir.” dedi.
“Su ürünleri tesisi tüm Karadeniz’i kalkýndýracak”
Sinop’un Karadeniz’de önemli bir coðrafi özelliðe sahip olduðunu belirten Dr. Genç, “Türkiye’de avcýlýkla yöntemiyle su ürünlerinin yüzde 70-80’i Karadeniz’de üretilmektedir. Bu anlamda Sinop’u daha cazip hale getirebilmek ve buradaki iþletmelerimize gerekli alt yapýyý saðlamak üzere bu projeyi gerçekleþtiriyoruz. Proje iþleme, þoklama ve depolama faaliyetlerini içeriyor. Bu sayede deniz ürünlerinin iþlenmesini, depolanmasýný ve þoklanmasýný saðlayacak bir tesis kurulacak. Sinop baþta olmak üzere Karadeniz’deki bütün iþletmeler bu tesisten faydalanabilecek. Ayný zamanda kooperatiflerimizde bu tesisin iþleme, þoklama ve depolama kýsýmlarýnda ayrý ayrý faydalanma imkanýna sahip olacaklar. Bu vesileyle Sinop’ta daha fazla iþletmemiz su ürünleri alanýna yatýrým yapabilecek ve Sinop’un ekonomisine önemli bir katký saðlanmýþ olacak.” diye konuþtu.
“Sinop’un turizm ve su ürünleri alanýnda geliþimi saðlanacak”
Ýþletmelere yönetim danýþmanlýðý faaliyetlerini sürdüreceklerini de ifade eden KUZKA Genel Sekreteri Dr. Genç, “Projenin diðer bir bileþeni ise teknik yardým kýsmý. Burada tesisin iþletme modelinin hazýrlanmasý ve kurumsal hale getirilerek iþlevini sürdürebilmesi için gerekli danýþmanlýk hizmetleri ve teknik yardýmlar saðlanacak. Teknik yardýmýn diðer kýsmýnda ise Sinop’un hem turizm hem de su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren iþletmelerimizin faydalanacaðý bir KOBÝ danýþmanlýk merkezi kurulacak. Burada iþletmelerimiz, yönetim danýþmanlýðý baþta olmak üzere birçok danýþmanlýk hizmetlerinden faydalanabilecekler. Bu sayede iþletmeleriniz daha kurumsal hale gelerek rekabetçiliklerini artýrmýþ olacaklar.” þeklinde konuþtu.
“Tesisle birlikte turizm master planý da hazýrlanacak”
Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerini kapsayan TR82 bölgesinde turizm master planýnýn da hazýrlanacaðýný sözlerine ekleyen Dr. Genç, þöyle konuþtu: “Yine teknik yardýmlarýn son bileþeninde turizm sektörüne yönelik yapacaðýmýz faaliyetlerimiz bulunuyor. Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerini kapsayan TR82 Bölgesi Turizm Master Planý hazýrlanacak bununla baðlantýlý olarak da destinasyon tanýtým stratejisi geliþtirilecek ve kümelenme yol haritasý hazýrlanacak. Bunlara ilaveten Sinop’ta iki alanda kapsamlý bir þekilde destinasyon alan planlamasý gerçekleþtirilecek. Bu projeleri hayata geçirdiðimizde Sinop turizm alanýnda daha da güçlenmiþ olacak diye düþünüyoruz.”
Yakýnda temeli atýlacak iþletmenin 2023 yýlýnda faaliyete geçeceðini kaydeden Genç, “Projemizin, ilk 18 aylýk döneminde inþaat ve diðer kurulum iþleri tamamlanacak. Son 12 ayýnda ise teknik yardým kýsmýnda bahsettiðimiz faaliyetler hayata geçirilerek 30 ay gibi kýsa bir süre içerisinde projemizi tamamlayacaðýz ve 2023 yýlýnda projemiz tamamen iþletmelerimize ve Sinop’a kazandýrýlmýþ olacak.” dedi.
Sinop’ta son 30 yýl içerisinde yapýlan en büyük yatýrým olma özelliði de taþýyan tesis, 10,5 milyon avroya mal olacak. Tamamlandýðýnda 3 bin ton deniz ürünleri iþleme, þoklama ve depolama kapasitesine sahip olacak tesiste 81 kiþinin istihdam edilmesi bekleniyor.
Kaynak: ÝHA