Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) öncülüðünde yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliðinin Artýrýlmasý Projesi” kapsamýnda Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti desteðiyle finanse edilerek hayata geçirilecek tesisin yer teslimi imza töreni yapýldý.
Sinop Valiliði Toplantý Salonunda gerçekleþtirilen imza töreninde konuþan Sinop Valisi Erol Karaömeroðlu, su ürünlerinden elde edilen gelirin arttýrýlmasý amacýyla KUZKA öncülüðünde baþlayan çalýþmalara deðinerek, “Su ürünlerinden elde edilen gelirin artýrýlmasý, su ürünleri ekosisteminin geliþtirilmesi ve bölge özelinde Sinop’un cazibe merkezine dönüþtürülmesi amacýyla 2012 yýlýnda çalýþmalara KUZKA öncülüðünde baþladý. Bu amaçla Sinop’ta su ürünleri alanýnda faaliyet gösteren tüm iþletmelerin ortak kullanýmýna yönelik su ürünleri iþleme, þoklama ve depolama hizmetlerinin sunulacaðý bir tesis tasarlandý. Hazýrlanan proje 2014 yýlýnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’na sunulmuþ ve destek almaya hak kazandý. 2018 yýlýnda Proje Tanýmlama Dokümanýnýn onaylanmasýna müteakip ihale hazýrlýk çalýþmalarýna geçildi. 2020 yýlýnda da müþavirlik ve inþaat ihaleleri Ankara’da gerçekleþtirildi.” dedi.
“Sinop’un son 30 yýldaki en büyük yatýrýmý”
Sinop’a kurulacak 10,5 milyon avroluk tesisin son 30 yýl içerisinde en büyük yatýrým olma özelliðini de taþýdýðýný söyleyen Vali Karaömeroðlu, “10,5 milyon avro bütçeyle kurulacak bu tesis, son 30 yýl içerisinde Sinop ilinde yapýlan en büyük yatýrýmlardan birisidir. Kalkýnma ajansýmýzýn öncülüðünde yürütülen projenin Sinop Valiliði, Sinop Ýl Özel Ýdaresi, Sinop Ticaret ve Sanayi Odasý, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi ve Abalý Köyü Su Ürünleri Kooperatifi ortak olarak yer almaktadýr. Yaklaþýk 30 ayda tamamlanmasý planlanan projemizin yer teslimi, müþavirlik ihalesini alan firma tarafýndan müteahhit firmaya yapýlmýþtýr. Yakýn bir zamanda Sinop OSB’de temeli atýlacak tesisin 18 ayda tamamlanmasýný bekliyoruz. Projenin kalan 12 ayýnda ise teknik yardým faaliyetleri devam edecek. 2023 yýlý ortalarýnda da tesisimizin tamamlanarak su ürünleri sektörünün hizmetine sunulmasýný bekliyoruz.” diye konuþtu.
Projenin Sinop’a hayýrlý olmasýný temenni eden Vali Karaömeroðlu, projenin gerçekleþmesinde çok büyük emekleri olan baþta KUZKA olmak üzere tüm paydaþlara teþekkür etti.
“Karadeniz balýkçýlýk sektörü sürdürülebilir ekosisteme kavuþacak”
KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise, “Proje ile amacýmýz su ürünleri avcýlýðý ve yetiþtiriciliðinde bölgemizde sürdürülebilir ekosistemin yakalanmasýdýr. Dünya genelinde su ürünleri verilerine baktýðýmýzda 2018 yýlýnda üretimin 178,5 milyon ton civarýnda olduðunu görüyoruz. Birincil satýþlar 401 milyar dolar ekonomik büyüklüðe ulaþmýþ durumdadýr. Üretimin bir miktarý ise ikincil bir iþleme tabi tutularak ekonomiye artý katma deðer saðlýyor. Buradan elde edilen 164 milyar dolarlýk kýsým ise ihraç ediliyor. Dünya’daki 178,5 milyon ton balýkçýlýk üretiminin 96,5 milyon tonu avcýlýk, 82 milyon tonu ise yetiþtiricilikle elde ediliyor. Küresel trende bakýldýðýnda avcýlýk seneler içerisinde dalgalanma gösterirken yetiþtiricilik düzenli ve keskin bir artýþ gösteriyor” þeklinde konuþtu.
“Deniz ürünlerinin yüzde 80’ini Karadeniz’den saðlanýyor”
Deniz ürünleri avcýlýðýnýn yüzde 70-80’inin Karadeniz’den saðlandýðýný vurgulayan Genel Sekreter Genç, þöyle konuþtu: “Dünyada olduðu gibi Türkiye’de de su ürünleri sektörü her geçen gün geliþmektedir. 2018 yýlý TUÝK verilerine göre ise avcýlýkla ve yetiþtiricilikle yapýlan üretim miktarý birbirine oldukça yakýndýr. Toplamda yaklaþýk 630 bin ton su ürünleri üretimi yapýlmýþtýr. Karadeniz balýkçýlýkta çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de en çok avcýlýðý yapýlan hamsi ve diðer deniz ürünlerinin bazý türlerinin tamamý, bazý türlerin ise büyük çoðunluðunun Karadeniz’de avlanmaktadýr. 2000 yýlý sonrasýnda toplam deniz ürünleri avcýlýðýnýn yüzde 70-80’inin Karadeniz’den saðlandýðýný görüyoruz. Önceden ülke içerisinde daha çok iç sularda yetiþtiricilik yapýlýrken son yýllarda denizlerde yapýlan yetiþtiriciliðin hýzlý bir artýþ gösterdiðini gözlemliyoruz. Yapýlan bilimsel araþtýrmalara göre ise önümüzdeki yýllarda su ürünleri yatýrýmlarýnýn daha da artacaðý tahmin ediliyor. Bu kapsamda yetiþtiricilik üretiminin gelecekte artmaya devam edeceði ve toplam üretim içerisindeki payýnýn yükselmesi bekleniyor”
“2012 yýlýnda bir fikirle ortaya çýkan projenin bu yýl ihale edilmesini planlýyoruz”
KUZKA öncülüðünde 2012 yýlýnda fikir aþamasý ile baþlayan projenin 2014 yýlýnda Rekabetçi Sektörler Programýndan destek almaya hak kazandýðýný ifade eden Genç, þunlarý kaydetti: “2018 yýlý sonunda AB Komisyonu tarafýndan onaylandý. 2020 yýlý müþavirlik ve inþaat ihalelerinin yapýldýðý bir yýl oldu. Teknik yardým ve mal alýmý ihalelerinin hazýrlýk çalýþmalarý devam etmekte olup 2021 yýlýnda ihale aþamasýna geçilmesi planlanmaktadýr. Sinop’ta öne çýkan turizm ve su ürünleri sektörlerinde ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesini odaðýna alan projemizin, iþletmelerin rekabet gücünün, verimliliðinin ve pazarlama etkinliklerinin artýrýlmasýna, ar-ge ve teknoloji altyapýsýnýn oluþturulmasýna, istihdam imkanlarýnýn geliþtirilmesine, iþletmeler arasý iþ birliði düzeyinin artýrýlmasýna katký saðlamasýný hedefliyoruz. Ayrýca su ürünlerinde çeþitlilik, katma deðer, farkýndalýk artýþý saðlanarak Sinop’un su ürünlerinde sektörü yönlendiren merkezi bir il konumuna getirilmesi hedeflerimiz arasýnda yer alýyor.”
“Mega proje 30 ayda hizmete sunulacak”
Sinop’ta yapýlan en büyük bütçeli yatýrýmlardan biri olan projenin uygulama süresinin 30 ay olduðuna dikkat çeken KUZKA Genel Sekreteri Genç, þunlarý söyledi: “Projemizin ilk ayaðýnda Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaþýk 20 dönüm alanda su ürünlerinin iþleme, þoklama ve depolama hizmetlerine yönelik bir tesis inþa edilecek. Sinop ilimiz baþta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren iþletmeler proje ile kurulan ortak kullaným tesisinden faydalanacak ve rekabet güçlerini artýracaklar. Ýþletmelerin üretim ve pazar koþullarýnýn iyileþtirilmesine, mevcut ve muhtemel pazarlar ile entegrasyon saðlanmasýna katký saðlayacak tesis ile su ürünlerinde ticarileþtirilebilir ürün sayýmýzý artýrmýþ olacaðýz. Projenin ikinci ayaðýnda su ürünleri ve turizm iþletmelerinin iþ geliþtirme ve giriþimcilik faaliyetlerini desteklemek üzere KOBÝ Destek Merkezi kurulacak. Bu merkezde sunulacak eðitim ve danýþmanlýk hizmetleri ile iþletmelerin üretim ve hizmet kapasitelerinin iyileþtirilmesini amaçlýyoruz. Projenin üçüncü ve son ayaðýnda ise Ajansýmýz faaliyet Bölgesinde turizm sektörde rekabetçiliðin artýrýlmasý amacý ile TR82 Bölgesi turizm master planý, destinasyon tanýtým stratejisi ve kümelenme yol haritasý hazýrlanacak. Ayrýca, ilimizde ilk defa iki alanda kapsamlý destinasyon alan planlamasý yapýlacak, bu vizyon projeler ile Sinop destinasyonu daha da güçlenecek.”
Genç, 2023 yýlý ortasýnda tamamlanmasý planlanan iþletmenin, Sinop özelinde tüm Karadeniz Bölgesinin hizmetine sunulmasýný hedeflediklerini kaydetti.
Konuþmalarýn ardýndan, 10,5 milyon avroya mal olacak, tamamlandýðýnda 3 bin ton deniz ürünleri iþleme, þoklama ve depolama kapasitesine sahip olacak tesisin yapýlacaðý alanýn ilgili firmaya yer teslimi gerçekleþtirildi.
Kaynak: ÝHA