CLT Yatýrým Fizibilitesi Hazýr
Bölgenin potansiyelini açýða çýkarmak üzere çalýþmalarýna hýz veren KUZKA, 2020 yýlýnda baþlattýðý CLT (Cross Laminated Timber-Çapraz Lamine Ahþap) Üretim Tesisi Ön Fizibilitesi çalýþmalarýný tamamladý. Titizlikle yürütülen çalýþma sonunda elde edilen rapor, yatýrýmcýlar için önem arz eden sektör yapýsý, mevzuat, standardizasyon, ithalat-ihracat durumu, pazar imkanlarý, yatýrým yeri, devlet destek ve teþvikleri, üretim prosesi, sabit yatýrým tutarý ve yatýrýmýn geri dönüþ süresi gibi konularý detaylarýyla ele alýyor. Rapor ülkemizde CLT sektörüyle ilgili ilk kez yapýlan çalýþma olmasý nedeniyle de orman varlýðý yönünden zengin olan Kastamonu’ya bu alanda yapýlacak yatýrýmýn önünü açmýþ oldu.
CLT Nerelerde Kullanýlýyor?
Birbiri ile dik açýlý olarak üst üste yapýþtýrýlarak sýkýþtýrýlmýþ katmanlardan (Lamel) oluþan yapýsal ahþap ürün olan Çapraz Lamine Ahþap (CLT -Cross Laminated Timber), kulübe, villa ve çok katlý apartmanlar gibi pek çok prefabrike ahþap binalarýn inþasýnda kullanýlýyor.
Dünya’da yaygýn olarak Orta ve Kuzey Avrupa, ABD ile Kanada’da bulunan ahþap binalar, depreme karþý dayanaklý olmasý nedeniyle Japonya’da da yoðun olarak kullanýlýyor. Tercih edilme sebeplerine baktýðýmýzda ise CLT yapýlarýn, betonarme panellerden 5 veya 6 kat daha hafif olmasýna karþýn, betonarme paneller kadar dayanýklý olmasý, depreme karþý betonarme ve çelik konstrüksiyon binalar kadar yüksek dirence sahip olmasý, betonarme binalara göre oldukça hýzlý inþa edilmesi ve yüksek termal ve ses izolasyonu saðlamasý avantaj olarak görülüyor.
Ahþap Potansiyelinin Yatýrýma Dönüþmesini Amaçlýyoruz
CLT hakkýnda deðerlendirmelerde bulunan Genel Sekreter Dr. Serkan Genç ise çalýþma kapsamýndaki amaçlarýnýn ahþap potansiyelinin deðerlendirilerek Kastamonu’da yatýrýma dönüþtürülmesi olduðunu söyledi.
Genel Sekreter Dr. Genç, “Türkiye’de CLT üretiminde kullanýlabilecek yeterince ibreli aðaç ormaný bulunuyor. CLT’ye uygun yumuþak aðaçtan kereste üretimini daha da artýrma imkânýna sahibiz. Yapý mevzuatý, akredite test laboratuvarý ve sertifikasyon konularýnda yapýlacak çalýþmalar ile CLT ve benzeri tutkallý tabakalý ahþap malzemelerin bina yapýmýnda kullanýmýnýn artmasýný öngörüyoruz. Ajansýmýz tarafýndan hazýrlanan ön fizibilite raporu, konuya yatýrým ve iþ modeli açýsýndan yaklaþarak potansiyel yatýrýmcýlara yol gösteriyor. Ayrýca ülkemizde ilk kez hazýrlanan bu çalýþmayla Türkçe kaynak eksikliðinin de giderilmesine katký saðladýðýmýzý düþünüyoruz.” dedi.
CLT Ýçin Yatýrým Promosyon Çalýþmasý Baþlatýldý
KUZKA, yatýrým promosyon çalýþmalarý kapsamýnda ilk olarak Orman Genel Müdürlüðü’ne bir ziyaret gerçekleþtirdi. Ziyaret kapsamýnda Orman Genel Müdür Yardýmcýsý Hayati Özgür, Ýþletme ve Pazarlama Dairesi Baþkaný Ahmet Aydýn ve Baþkan Yardýmcýsý Reþat Benli ile bir araya gelen Genel Sekreter Dr. Serkan Genç ve Kastamonu Yatýrým Destek Ofisi Koordinatörü Özgür Yücel Yakar “Çapraz Lamine Ahþap (CLT)” a iliþkin yatýrým fýrsatlarý sunumu gerçekleþtirdi.
Koordinatör Özgür Yücel Yakar gerçekleþtirdiði sunumda, CLT sektörünün yapýsý, mevzuat altyapýsý, standardizasyon, ithalat-ihracat durumu, pazar imkanlarý, yatýrým yeri, devlet destek ve teþvikleri, üretim prosesi, sabit yatýrým tutarý ve yatýrýmýn geri dönüþ süresi gibi konularda bilgiler paylaþtý.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.