2021 yýlý Kalkýnma Ajanslarý kaynak verimliliði temasý ve yönetim danýþmanlýðý önceliði doðrultusunda KUZKA tarafýndan “Model Fabrika Yalýn Üretim ve Ýyi Uygulama Örneði” semineri çevrimiçi ortamda düzenlendi. Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya ve Megasan Ýþletmesi Ar-Ge Birimi Yetkilisi Recep Çelikten’in konuþmacý olarak yer aldýðý seminere, Sinop Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Salim Akbaþ ile Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç’in yaný sýra Kastamonu, Çankýrý ve Sinop’tan kamu ve özel sektör temsilcileri katýldý. Katýlýmýn yüksek olduðu seminerde, yalýn üretim ne olduðu ve yalýn üretim yetkinliðinin nasýl kazandýrýldýðýna iliþkin bilgiler paylaþýldý. Model Fabrika tarafýndan yürütülen “Öðren-Dönüþ Eðitim Programýna” katýlan firmalardaki verimlilik artýþlarý dikkat çekti.
Firmalarýn Rekabet Gücü Geliþtirilecek
Çevrimiçi seminerde katýlýmcýlara hitap eden Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn yeni dönemde özel sektör firmalarýnýn rekabet gücünü geliþtirmeyi amaçladýðýný vurguladý. Dr. Genç, “Ajans olarak yeni dönemde özel sektör yatýrýmlarýný artýracak ön fizibilite çalýþmalarý, pazar araþtýrmalarý, yatýrým promosyon faaliyetlerinin yaný sýra bölgede faaliyet gösteren mevcut firmalarýn rekabet gücünü geliþtirecek faaliyetler de yürüttük. Bu amaçla, Kalkýnma Ajanslarý Kaynak Verimliliði temasý ve yönetim danýþmanlýðý önceliði doðrultusunda 2021 Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý Teknik Destek Programý’ný ilan ettik. Bu program kapsamýnda saðlanacak desteklerin yüzde 75’i özel sektöre ayrýlmýþ durumdadýr. Burada kaynak verimliliði ve yönetim danýþmanlýðý noktasýnda özel sektörden gelen talepleri projelere destek saðlayarak karþýlamak amacýndayýz. Programýmýz yýl sonuna kadar açýk olacaðýndan özel sektör firmalarýmýzý bu programdan yararlanmaya davet ediyoruz. Bu seminerler serisini yapmaktaki amacýmýz ise kaynak verimliliði ve yönetim danýþmanlýðýnýn ne olduðunu, tesislerde hangi ihtiyaçlara cevap vereceði konusunda firma temsilcilerimizde farkýndalýk oluþturmaktýr. Böylelikle bu seminerler serisiyle iþletmelerimizin sorunlarýna çözüm sunacak fikirleri ortaya çýkarabileceðimizi düþünüyoruz.” dedi.
Yalýn Üretim Firmalara Ciddi Kazanýmlar Saðlýyor
Seminerdeki sunumunda öðren dönüþ programýnýn detaylarýný anlatan Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya, programýn uygulandýðý 20 firmada, yalýn üretim sistemine geçilmesiyle ham madde, insan kaynaðý, üretim süreçleri, stok yönetimi, enerji, lojistik ile zaman yönetimini kapsayan alanlarda iþletmelere katký saðlayan önemli sonuçlar elde edildiðini söyledi.
Öðren dönüþ programýndan faydalanmak isteyen iþletmelere KOSGEB tarafýndan yüzde 60 oranýnda destek saðlandýðýný da hatýrlatan Kaya, 4 aylýk yalýn üretim programýnýn amacýnýn iþletmeleri gereksiz yüklerden kurtararak üretim maliyetlerini aþaðýya çekmek olduðunu kaydetti. Kaya, “Yalýn dediðinizde karþýmýza sade, basit þeklinde ifadeler çýkmaktadýr. Bizler ise daha azýyla daha fazlasý veya fazlalýklardan kurtulmak olarak tanýmlýyoruz. Günümüzde müþterilerin fiyatý belirlediði bu ortamda, iþletmeler kar elde edebilmek ve sürdürülebilirliði saðlayabilmek için maliyetlerini aþaðý çekmek zorundadýrlar. Bunun en güzel örneðini ülkemizde beyaz eþya üreticisi bir firmanýn yalýn üretim tekniklerini kullanarak yüzde 35 lere varan oranlarda maliyetlerini aþaðýya çekmesiyle görüyoruz. Bunu da hiçbir yatýrým yapmadan mevcut üretim bakýþ açýsýný deðiþtirerek ve üretimdeki israflardan kurtularak gerçekleþtiriyor. Yalýn üretim sistemi ile aslýnda iþletmelerimize esneklik kazandýrýrken deðiþkenlikleri de kontrol altýna alarak üretim israflarýndan kaçýnmalarýný saðlýyoruz.” ifadelerini kullandý.
Yalýn Üretim “Yüzde 54 Verimlilik” Artýþý Saðladý
Seminerde Megasan Ýþletmesi’nin öðren dönüþ programý saha uygulama sonuçlarýný paylaþan Ar-Ge Birimi Yetkilisi Recep Çelikten, programa katýlmalarýnýn nedeninin ihracat odaklý fiyat rekabetinden olumsuz etkilenmeleri olduðunu söyledi. Çelikten, “Cirosunun yüzde 50’sini ihracattan elde eden bir firma olarak yurtdýþýnda rekabet gücümüzün azaldýðýný hissetmeye baþlamýþtýk. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn eþleþtirmesi sonucu Ankara’da model fabrika ile tanýþtýk ve onlarýn sayesinde yalýn dönüþüm programýna dahil olduk. Gaz Prizi Montaj Hattýnda uyguladýðýmýz projeyle eskiden bir bant üzerinde ilerleyen montaj hattýmýzý U tipi montaj hattýna çevirdik ve bu sayede üretimde esneklik kazandýk. Daha önce 6 kiþiyle 1 dakikada çýkardýðýmýz ürünü þimdi 3 kiþi ile 58 saniye gibi bir sürede çýkartýyoruz. Bu da bizlere yüzde 54 civarýnda bir verimlilik artýþý saðladý. Ayrýca üretim hattý içindeki süreç performanslarýnýn takibini kolaylaþtýrdý. Tüm bu çalýþmalar sonunda personelimizin üretim verimliliði arttý. Böylelikle firmamýzýn da kümülatif verimliliði artmýþ oldu” dedi.
Seminer Sayesinde Yalýn Üretime Bakýþýmýz Deðiþti
Yalýn üretime iliþkin sunumlarýn yapýldýðý seminer sonunda katýlýmcýlar Çankýrý’da “Öðren-Dönüþ Eðitim Programý” nýn uygulandýðý firmanýn saha uygulama çýktýlarýný deðerlendirdi. Uygulama sonuçlarýnýn tatmin edici olduðunu belirten firma temsilcileri, programa katýlmak istediklerini dile getirdi. Program öncesinde yalýn üretime iliþkin yeterli bilgiye sahip olmadýklarýný ifade eden katýlýmcýlar, sorularýn cevaplandýrýlmasýyla bakýþ açýlarýnýn da deðiþtiðini vurguladý.
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan düzenlenecek seminerler serisinin özel ve kamu sektörünü yakýndan ilgilendiren “Kaynak Verimliliði ve Yönetim Danýþmanlýðý” konularýnda farklý baþlýklarda yapýlmasý planlanýyor.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.