Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü’nün 2020-2021 yýlý temasýný kaynak verimliliði olarak belirlemesinin ardýndan ASO Ankara Model Fabrika yalýn üretim modeli örneði, Çankýrý’da týbbi cihaz üretimi yapan fabrikada uygulandý. Korona virüs ile mücadelenin yapýldýðý þu günlerde tüm ülkelerin ihtiyaç duyduðu solunum cihazlarý baþta olmak üzere, medikal ürünlerin üretimini yapan fabrika, yurtiçi ve yurtdýþý taleplerini karþýlamak için personel sayýsýný, zamaný ve ham madde ihtiyacýný optimum seviyede kullanarak ürün taleplerine yetiþebilmek amacýyla yalýn üretime geçti. 4 aylýk sürede yalýn üretim sayesinde fabrikada yüzde 54 verim artýþýnýn saðlandýðý açýklandý. Gaz Prizi Montaj Hattýnda yalýn üretim sisteminin uygulandýðý fabrikada, yalýn üretim eðitimlerinin ise 2021 yýlýnýn sonuna kadar tamamlanmasý hedefliyor.
“Fabrikamýzda montaj hattýmýzda yüzde 54 verimlilik artýþý saðladýk”
Fabrikada montaj hattýnda yüzde 54 verimlilik artýþý saðlandýðýný söyleyen Makine Mühendisi Kaan Recep Çelikten, “Cirosunun yüzde 50’sini ihracattan elde eden bir firma olarak yurtdýþýnda rekabet gücümüzün azaldýðýný hissetmeye baþlamýþtýk. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn temaslarýyla Ankara’da model fabrika ile tanýþtýk ve onlarýn sayesinde yalýn dönüþüm içerisine girdik. Bu verimlilik artýþýndan faydalanmak için projeye baþladýk. Projeyi Gaz Prizi Montaj Hattýnda uyguladýk. Eskiden bir bant üzerinde ilerleyen Gaz Prizi Montaj Hattýmýzý, U tipi montaj hattýna çevirdik ve bu sayede esnekliðimizi artýrmýþ olduk. Daha önce 6 kiþiyle 1 dakikada çýkardýðýmýz ürünü þu anda 3 kiþi ile 58 saniye gibi bir sürede çýkartýyoruz. Bu da bizlere yüzde 54 civarýnda bir verimlilik artýþý saðladý. Yalýn üretimin bizlere diðer bir katkýsý da personelimizin moral ve motivasyonunu ciddi manada artýrmasýdýr. Ayrýca üretim hattý içindeki süreç performanslarýnýn takibini kolaylaþtýrdý. Tüm bu çalýþmalar sonunda personelimizin iþ memnuniyeti ve üretimin verimliliði arttý. Böylelikle firmamýzda kümülatif verimliliði artmýþ oldu”
“Yalýn üretim kalite, performans ve finansal olarak büyük katký saðladý”
Dünya’da rekabetin çok sert bir hal almaya baþladýðýný belirten Çelikten, “Bizim de buna ayak uydurmamýz gerektiði için bu iþe giriþtik. Yalýn üretimin en temel çýktýsý personelimizin ve bizlerin bu felsefeyi kavramasýyla birlikte firmamýza finansal olarak da ciddi katkýsý oldu. Kalite artýþý ve yenileme iþlemi oranlarýmýzda yüzde 77 civarýnda düþüþ saðladý. Proje tamamlandý ancak biz, yalýn dönüþümü firmamýzda tamamen yaygýnlaþtýrmayý amaçlýyoruz. Yalýn dönüþüm üretim modelini ve felsefesini fabrikada üretimimizin her aþamasýnda kullandýðýmýzda yüzde 50 gibi bir iyileþme ile maliyetlerimizde düþüþ ve üretkenliðimizde artýþ bekliyoruz. Böylece kapasitemizde de yüzde 50 civarýnda bir artýþ saðlanacaðýný planlýyoruz. Bütün bunlarý ciddi paralar harcamadan, ciddi yatýrým yapmadan, hatlarda çok küçük deðiþikliklerle tekrar kurgulayarak ciddi verim artýþý elde etmeye baþladýk. Yalýn üretimde amaç zaten ciddi ve büyük ölçekli yatýrýmlar yapmadan elinizdeki imkanlarla en yüksek verimliliði saðlamaktýr. Bizlerde bunu hedefledik. Bunu fabrikamýzýn montaj hatlarýndan en önemli nokta olan Gaz Prizi Montaj Hattýnda baþardýk, fabrikamýz genelinde de yaygýnlaþtýracaðýz” diye konuþtu.
“Fabrikamýzýn genelinde yalýn üretimi yaygýnlaþtýracaðýz”
Öðren-dönüþ projesine yaklaþýk 3,5 ay önce baþladýklarýný anlatan Çelikten, “Bu zaman zarfýnda Gaz Prizi Montaj Hattýnda yüzde 54 oranýnda verimlilik elde ettik. Diðer bölümlerimizde ise 2021 yýlý sonuna kadar bütün montaj hatlarýnda ayný þekilde tek parça üretim akýþý saðlayan bantlar kuracaðýz. Bu bantlarýnda hepsinde ortalama olarak yüzde 50 verim elde edeceðimizi öngörüyoruz. 80’den fazla ülkeye ihracat yapan bir firma olarak hem kalitemizi hem de rekabetçiliðimizi arttýrarak ülkemizi ve Çankýrý’yý Dünya’da daha iyi temsil etmeyi amaçlýyoruz” þeklinde konuþtu.
“4 ay önce fabrikada baþlayan yalýn üretimin sonuna gelinde”
Yalýn üretim eðitimleriyle stok oranlarýnýn minimum seviyede tutulmasý saðlanarak, ayný zamanda kaynaklarýn (iþ gücü, hammadde, enerji, lojistik vb.) daha verimli kullanýlmasýnýn amaçlandýðýný söyleyen KUZKA Çankýrý Yatýrým Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taþçý ise, þöyle konuþtu: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü 2020-2021 yýlý temasýný kaynak verimliliði olarak ilan etmiþti. Biz de kaynak verimliliði temasýný kendi Bölgemizde uygulamak amacýyla Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren model fabrikanýn yalýn üretim öðren-dönüþ programýnýn, Çankýrý’da faaliyet gösteren iþletmelerimiz açýsýndan faydalý olacaðýný düþündük ve bu kapsamda model fabrikayý ziyarette bulunduk. Yaptýðýmýz görüþmeler sonucunda týbbi cihaz üretimi yapan firmamýz yalýn üretimi kabul ederek projemizi burada baþlatmýþ olduk. Model fabrikanýn Ankara dýþýnda “Öðren-Dönüþ Eðitimini” uyguladýðý ilk il Çankýrý oldu."
“Ýþletmelerimizin kaynak verimliliðini daha verimli kullanmalarýný saðlamalarýný istiyoruz”
Taþçý, þunlarý kaydetti: “Model fabrika ve öðren-dönüþ programýný yüksek teknolojili alanda faaliyet gösteren týbbi medikal cihazlar özelinde baþlatmýþ olduk. Bu kapsamda verimlilik anlamýnda üretimde kaynaklarýn daha verimli kullanýlmasý ve ürün montajýnda ihtiyaçtan fazla personel çalýþtýrýlmasý, zaman kaybý gibi israflarýn önüne geçilmiþ oldu. Kaynak verimliliðinde amacýmýz iþletmelerimizin kaynaklarýný daha verimli kullanýlmasýný saðlamaktýr. Bu kapsamda Ajansýmýz 2021 yýlý teknik destek programý ile de destek saðlayacaktýr. Ýþletmelere kaynak verimliliði ve yönetim danýþmanlýðý kapsamýnda dýþarýdan almak istedikleri hizmetleri Ajansýmýza sunacaklarý proje üzerinden finanse edebileceðiz. Bu çalýþmalar kapsamýnda elde ettiðimiz sonuçlarýn çarpan etkisi oluþturarak Bölgemizdeki tüm iþletmelere yayýlmasý ana hedefimiz. Çankýrý baþlangýç noktamýz oldu. Bölgemizde faaliyet gösteren Kastamonu ve Sinop ile Çankýrý’da bu programdan faydalanmayan diðer iþletmelerimizi de kaynak verimliliði anlamýnda bu programlara katýlmalarýný beklemekteyiz.”
Yalýn üretim programýnýn uygulandýðý fabrikada 4 ayýn sonunda çalýþmalara katký saðlayan Makine Mühendisi Kaan Recep Çelikten ile Ýhsan Aydos ve Genel Koordinatör Veysel Tekin’e katýlým belgesi verildi.
KAYNAK ÝHA