Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA), 2020 Yýlý Þehir Tanýtýmý ve Markalaþma Teknik Destek Programý kapsamýnda Kastamonu Sarý Konak Kadýn Giriþimi Üretim ve Ýþletme Kooperatifi’ne “Taþ Baský Özgün Tasarým Danýþmanlýðý, Eski Tasarým Nesnelerinin Yorumlanmasý Danýþmanlýðý ve Eðitimi” desteði saðlandý. KUZKA’nýn destek saðladýðý “Geleneksel Deðerlere Kadýn Eli Deðdi” projesi kapsamýnda kooperatife üye kadýnlara, taþ baský tekniðiyle üretilen yöresel ürünlerin modernize edilerek yeniden yorumlanmasý eðitimi verildi. Ayrýca kooperatifin Siyezden ürettiði ve satýþý yapýlan (siyez bulguru, unu, eriþtesi, galetasý vb.) geleneksel ürünlerin geleneksel deðerleri yansýtan ve ürünü ön plana çýkaran ambalajlara kavuþabilmesi adýna tasarým odaklý düþünme ve ambalaj tasarýmý danýþmanlýk hizmeti saðlandý.
Yöresel Ürünlerin Katma Deðeri Artýrýlacak
Projenin kapanýþ kýsmýna katýlan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Geleneksel Deðerlere Kadýn Eli Deðdi” projesine sunmuþ olduðumuz destek kapsamýnda, Kastamonu’nun yöresel deðeri olan taþ baskýlý ürünler ile siyez baþta olmak üzere yöresel ürünlerin üretimini yapan kooperatifimize eðitim ve danýþmanlýk desteði saðlýyoruz. Teknik destek programýmýz kapsamýnda yöresel ve hediyelik ürünlerin ambalaj tasarýmý ve sunumuna yönelik bir danýþmanlýk hizmeti sunuldu. Ayný zamanda geleneksel olarak yapýlan taþ baskýnýn gelenekselliðini koruyarak günümüz modern hayatýna uygun hale getirmek amacýyla da tasarým odaklý düþünme eðitimi ve danýþmanlýk hizmeti saðladýk. Bu proje vesilesiyle yöresel ürünlerin katma deðerini artýrýrken, üreten kadýnlarý da desteklemiþ olacaðýz.” dedi.
Kadýn Örgütlerini Desteklemeye Devam Edeceðiz
Kalkýnma Ajansý olarak ayný zamanda kadýnlarýn ve gençlerin iþgücü potansiyelinin geliþtirilmesi sonuç odaklý programýnýn yürütüldüðünü kaydeden KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Bu program kapsamýnda bu yýl Bölgede Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerimizde kadýn kooperatifi ve derneklerine yönelik kadýn örgütlenmeleri eðitim programýný düzenledik. Bu eðitim programýnda iþ planý oluþturma, markalaþma, tanýtým, ürün standartlaþtýrma ve e ticaret gibi 14 farklý baþlýkta eðitimler düzenledik. Önümüzdeki dönemde de kadýn kooperatiflerinin geliþtirilmesine yönelik programlara devam etmeyi düþünmekteyiz.” diye konuþtu.
Destek Sonrasýnda Vizyonumuz Geliþti
Sarý Konak Kadýn Kooperatifi Baþkaný Mihriban Tüfekçi, “KUZKA ile yapmýþ olduðumuz “Geleneksel Deðerlere Kadýn Eli Deðdi” projesi bizlere çalýþmalarýmýzda farklý bakýþ açýsý kazandýrdý. Farklý pencereler açtý. Vizyonumuz geliþti. Eðitim sayesinde artýk farklý iþler yapabileceðimizi fark ettik. Desteklerinden dolayý KUZKA’ya çok teþekkür ediyoruz. Biz ayný zamanda Siyezden yöresel ürünler üretiyoruz. Siyez unu kullanarak kurabiye, galeta, gevrek ve son olarak da tarhana cipsi ürettik. Tüm Türkiye’ye satýþýný yapýyoruz. Bunlarýn ambalajlanmasýna yönelikte önemli bilgiler aldýk.” dedi.
Kadýnlara Ýstihdam ve Ek Gelir Ýmkâný Sunulacak
KUZKA ve Sarýkonak Kadýn Kooperatifi iþ birliðiyle projenin gerçekleþtirildiðini hatýrlatan kooperatifi üyesi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Özdemir, “Proje ile yapmak isteðimiz þey, Kastamonu’nun yöresel deðer taþýyan taþ baský ürünlerini, daha güzel, daha modern þekilde yeniden tasarlayabilmek ve daha fazla kiþiye ulaþmaktýr. Bir baþka hedefimiz ise kadýnlarýmýza istihdam saðlamak, katma deðerli ürünler yaratmaktýr. Geleneksel taþ baský kalýplarýmýzý ayný zamanda modern ürünlere taþýmayý hedefledik. Bu kapsamda tamamladýðýmýz ambalajlama ve tasarým eðitimi sonrasýnda ise ürünlerimizi pazara sunmak, daha fazla kiþiye ulaþarak kadýnlarýmýza istihdam ve gelir saðlanmayý amaçlýyoruz.” þeklinde konuþtu.
Kastamonu Valisi’nin eþi Bahar Çakýr’ýn da katýldýðý projenin kapanýþ kýsmýnda, Geleneksel Deðerlere Kadýn Eli Deðdi projesi kapsamýnda 22 saatlik eðitimlerini tamamlayan kooperatif üyelerine sertifikalarý verildi.
KUZKA, 2020 Yýlý Þehir Tanýtýmý ve Markalaþma Teknik Destek Programý kapsamýnda saðlanan “Taþ Baský Özgün Tasarým Danýþmanlýðý, Eski Tasarým Nesnelerinin Yorumlanmasý Danýþmanlýðý ve Eðitimi” projesi desteðiyle Kastamonu’ya ait yöresel deðer taþýyan 10 ürün veya ambalaj tasarýmý da kooperatife kazandýrýlmýþ oldu.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.