Sanayi potansiyeli gitgide yükselmekte olan Çankýrý, Sinop ve Kastamonu’nun bölgesel geliþim ve kalkýnmasýndan sorumlu olan Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA), bölge firmalarýný ihracattan proje geliþtirmeye, markalaþmadan UR-GE’ye kadar birçok alanda yetkinleþtirmeye odaklanmýþ. Sanayi TV’ye konuþan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Gençlerimizin iþ gücü potansiyelini artýrmak, buralarda giriþimci olmalarýný saðlamak bizler için önemli” diye konuþtu. Kentlerin sanayi potansiyelini deðerlendirdiðinde Çankýrý’nýn öne çýktýðýný vurgulayan Genç, 4 OSB’li kentte yatýrýmcýnýn büyük þevke sahip olduðunu dile getirdi. Ýnovasyonu güçlendirme, modernizasyon ve ekipman yenileme gibi alanlarda 194 projeye, 39 milyon TL kaynak akýttýklarýný dile getiren Genç, firmalarýn ihracat arenasýnda randýman saðlamasýný kolaylaþtýrmak için ajans olarak inisiyatif aldýklarýný belirtti. Genç, þöyle konuþtu: “Önümüzdeki dönemde mali destek ve danýþmanlýk programlarýný yine ihracat temasýnda devreye alacaðýz.”
Odak “Genç” Potansiyelde
TR82 Bölgesi’nde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý olarak 10 yýldýr faaliyette olduklarýný belirten Dr. Serkan Genç, “2010’da aktif olarak baþladýk. Bu süre zarfýnda planlama, analiz, tanýtým, yatýrým ortamý üzerine çalýþmalar yaptýk. Kastamonu, Çankýrý ve Sinop’ta çalýþmalar yapýyoruz ve merkezimiz Kastamonu’da. Çankýrý Ýç Anadolu’da, Kastamonu ve Sinop da Batý Karadeniz sýnýrlarý içerisinde kalýyor. Bölgemiz daðlýk bir bölge, daðýnýk yerleþim mevcut. 800 bin nüfusla kalkýnma ajanslarý arasýnda en düþük nüfusa sahip bölge biziz” bilgisini verdi. 2050 yýlýnda da 3 kentte benzer nüfus rakamlarýnýn mevcut olacaðýný söyleyen Genç, “Þu an Kastamonu’nun 1,5 katý Ýstanbul’da yaþýyor. Ýstanbul’daki Anadolu illerinin sýralamasýnda Kastamonu ilk üçe giriyor. Ýstanbul’un networkünden faydalanma açýsýndan bu bir avantaj, fakat öteki taraftan ise burada nüfus azaldýðý için ekonomik olumsuzluklarý da beraberinde geliyor. Gençlerimizin iþ gücü potansiyelini artýrmak, buralarda giriþimci olmalarýný saðlamak bizler için önemli. Ýþsizlik oranýna baktýðýmýzda, Türkiye ortalamasýnýn oldukça altýndayýz. Genç nüfusumuz göç ettiði için az görünebiliyor” dedi.
“Tuzkentte” Sanayi Hareketli
Potansiyel açýsýndan Çankýrý’nýn sanayisiyle ön planda olduðunu söyleyen Genç, “4 tane OSB’si mevcut. Yatýrýmcýlara þevkle hizmet eden bölgelerde altyapý çalýþmalarý da devam ediyor, yakýn zamanda yatýrýmcýlarýmýza tahsis edilecek. Bir OSB’miz kurulma aþamasýnda. Çankýrý’da aktif olan 2 OSB’miz Ankara sýnýrýna yakýn, altyapý çalýþmasý süren OSB’miz de yine Ankara sýnýrýna yakýn bir lokasyonda bulunuyor. 5’inci, hatta yer yer 6’ncý bölge teþvikleri geçerli. Çerkeþ OSB’miz de Ýstanbul ve Kocaeli’ye yakýn konumda bulunuyor. Çankýrý sanayisi geliþiyor, parseller de tahsis edilebilir durumda. Sektör olarak ise; çorap, metal, lastik, akü gibi belli konularda büyük iþletmelerimiz faal olarak çalýþýyor. Yer altý tuz þehri büyük potansiyel ve Türkiye’de emsalsiz. Kurþunlu’da jeotermal su kaynaklarýmýz var, saðlýk alanýnda kullanýlmasý için çalýþýyoruz” bilgisini verdi. Genç, Çankýrý’da yaklaþýk 2 bin kiþinin istihdam edildiðini söyledi.
Orman Üssü Kümeleniyor
Kastamonu’da turizmin ön planda olduðunu, tarým ve sanayinin ise onu takip ettiðini söyleyen Genç, “Ýlimizin 2018’de Türk Dünyasý Kültür Baþkenti unvaný vardý. 4 OSB’si aktif bir kent. Bir tane de hayvancýlýk ihtisas OSB kurulum aþamasýnda. 3’te 2’si ormanlarla kaplý olduðundan orman ürünleri sanayisi geliþmiþtir. Ajansýmýzýn yaptýðý kümelenme çalýþmasýnda, aðaç ürünleri, levha üretimi gibi alanlarda dünya çapýnda çalýþmalarýmýz olduðunu tespit ettik. Bu alanda KOBÝ’lerimize altyapý hizmeti sunan AB fonuyla oluþturulmuþ tesisimiz de faaliyette. MDF, yonga levha, OSB, laminant parke, ahþap, masif gibi ahþap ürünleri bu kentimizde iþleniyor. Tosya, ahþap kapý ve pencere konusunda ülkemizin yaklaþýk yüzde 25’lik kýsmýný karþýlýyor. Madencilik firmalarýmýz da var” þeklinde konuþtu.
YDO Dinamizmi
Sinop’ta da turizmin ön planda olduðunu ve özellikle yaz turizminde potansiyelin yükseldiðini anlatan Dr. Serkan Genç, güneye bakan sahili olan bu kentte de katma deðerli birçok çalýþmaya imza atýldýðýný söyledi. Bölge sanayicisinin KUZKA illerinde yatýrým yapmasý için çalýþmalarý olduðundan bahseden Genç, “YDO’lar aracýlýðýyla yerli ve yabancý çalýþmalarý bölgeye çekmek için çalýþmalar yürütüyoruz. Kendimizi yatýrýmcýlara iyi bir þekilde anlatmaya odaklanýyoruz. Ýhtiyaçlarý olacak bilgileri takip ediyoruz, anlýk olarak sunuyoruz. Kendimizi yatýrýmcýya doðru anlatmaya ve bölgemizde kendilerini aðýrlamaya odaklanýyoruz, yatýrým yapýlacak alanlarý kendilerine gösteriyoruz. Tahsis süreçlerine destek oluyoruz. Madencilik, imalat sanayi, tekstil, turizm, inþaat gibi sektörlere yönelik çalýþmalar yaptýk. Yabancý yatýrým noktasýnda Cumhurbaþkanlýðý ile yakýn çalýþmalar yürütüyoruz” diye konuþtu.
Kaynaklar “Etki” Ýçin
Özel sektörü güçlendirmek adýna 6 tane mali destek programý yürüttüklerini söyleyen Genç, “194 projeye, 39 milyon TL kaynak aktardýk. Daha çok makine, teçhizat yenileme, modernizasyon, inovasyon ve kapasite geliþtirme alanlarýnda bizden destek aldý firmalar. Onlarýn ilgisi oldukça yüksek. Etki analizi çalýþmalarý yapýyoruz. 2011 yýlýnda ilan ettiðimiz program içim, 2016’da etki analizi yaptýk. Destek alan 52 firmamýzý, benzer faaliyetteki firmalarla kýyasladýk. Sadece bizden aldýklarý desteði baz alarak, bu firmalarýn 440 ilave istihdam yaptýðýný gördük. Yatýrýmcýlarýmýzý bilgilendirme, yönlendirme, baþvuru gibi alanlarda çalýþmalar yapýyoruz. Firmamýzýn teþvik belgesinin düzenlenmesi noktasýnda da bilgi veriyoruz” açýklamalarýný yaptý. Özel sektör iþletmelerine destek saðlarken, kamu tarafýnda da yatýrýmlarý iyileþtirme destekleri olduðundan söz eden Genç, “OSB’lerle özellikle altyapý projeleri yürüttük. Biz dönem dönem yaptýðýmýz eðitim programlarý, danýþmanlýklar ve farkýndalýk toplantýlarýný hem kamu hem de özel sektör tarafýyla birlikte gerçekleþtiriyor, ayrýca ihracata da destek veriyoruz” diye konuþtu.
“Teknolojiye Ortaðýz”
Bölgenin dijital dönüþüme ve teknolojiye bakýþ açýsýný deðerlendiren Serkan Genç, “Konu yalnýzca özel sektörle baðlantýlý deðil, kamu da bir ara yüz görevi görmelidir. Teknolojiyi üreten konumuna gelmemiz için bu yapýlarýn geliþmesi þart. Bizler bu konuda üniversitelerimizle de çalýþmalar yürütüyoruz. Çankýrý’da teknokentle ilgili çalýþmalar yürütüyoruz. TGB’nin kuruluþ aþamasýnda biz de ajans olarak ortaðýz. Üniversitemizle birlikte çalýþýyoruz. TGB’mizin Yakýnkent OSB içerisinde kurulmasý planlanýyor. Þu an fizibilite desteðimiz ekseninde, Çankýrý Karatekin Üniversitesi ile birlikte TGB’nin ihtiyaç planlamasýna destek oluyoruz. Kastamonu Teknokent de yaklaþýk 1 yýldýr faal, iþletmelerimiz de var. Giriþimcilik konusunda da çalýþmalarýmýz var. Teknokentler ve TTO’lar bir ara yüz kuruluþlarý ve sanayicilerimiz için kýymetli. Firmalarýmýzý AR-GE konusunda yönlendiriyoruz, Çankýrý’da bir firmamýzý AR-GE desteði kapsamýna aldýrdýk. Firmalarýmýza kaynak verimliliði ve yalýn üretim gibi konularda destek veriyor ve ilgili kurumlarla eþleþtiriyoruz. Özellikle Endüstri 4.0’a geçiþte yalýn üretim çok çok önemli. En son Ankara’daki Model Fabrika ile bir çalýþma yaptýk ve ziyaretlerde bulunduk. Öðren-Dönüþ programý kapsamýnda bir çalýþmaydý” ifadeleriyle bilgilendirdi.
13 Projeye Kara Göründü
Yaþam kriteri imkânlarýnýn yüksekliðinin sanayi yatýrýmlarýna da yansýdýðýný ifade eden Genç, “Sanayici ve mavi-beyaz yakalý çalýþanlar için þehirde belli imkânlarýn olmasý gerekir. Bizler de þehirlerimizin markalaþmasý için çalýþýyoruz. Program kapsamýnda bölge tanýtýmýnýn gerçekleþtirilmesi, marka gücünün artýrýlmasý, ÝK kapasitesinin geliþtirilmesi ve þehrin ekonomik potansiyelinin yükselmesi odaklý çabalarýmýz sürüyor” açýklamasýnda bulundu. 400 bin TL’lik teknik destek programýnda 3 þehrin markalaþmasýna hizmet edecek çalýþmalara katký saðlamayý amaçladýklarýný ifade eden Genç, “Lobicilik, tanýtým, markalaþma gibi alanlarda firmalarýmýza destek verdik. Bu kapsamda 13 projemiz destek aldý. Coðrafi iþaretli ürünlerin markalaþmasý esnasýnda danýþmanlýk hizmetlerinin saðlanmasý noktasýnda projeler gerçekleþtirdik. Kadýnlarýmýzýn iþ gücüne dâhil olmasý için var gücümüzle destek veriyoruz. Proje Havuzu çalýþmamýzý baþlattýk, baþvurularýmýzý aldýk” dedi.
Marka ve UR-GE Bölgesi
Kastamonu’nun 15 tane ürünle, coðrafi iþaretler arasýnda ilk 5’te yer aldýðýný ifade eden Genç, “13-14 tane daha dosyasý mevcut. Çankýrý ve Sinop’ta da bu sayý gün geçtikçe artýyor. Bu ürünlerin katma deðerini artýrmaya odaklýyýz” açýklamalarýný yaptý. Bölgedeki ihracat çalýþmalarýný özetleyen Genç, son olarak þu sözlere yer verdi: “Ýhracatýn önemi ortaya çýktý son dönemde. Yatýrýmcýlarýmýzý eðitim programlarýyla ihracata yönlendiriyoruz. Ýhracatý artýrmaya yönelik UR-GE projesi için yönlendirici olduk. Kapý sektörüne yönelik UR-GE projesini 2015’te uyguladýk. 2019’da Kastamonu’da mermer sektörü, Sinop’ta ise aðaç ürünleri sektörü için UR-GE projesine TSO’larýmýzla birlikte imza attýk. Þu an uygulama dönemindeler. Tosya’daki kapý sektörü firmalarýmýzýn ihracata yönelmeleri için danýþmanlýk da verdik. Web sitesinden, üretime, katalog çalýþmalarýna kadar birçok konuda firmalarýmýzý yetkinleþtirdik. Firmalarýmýz artýk ihracat konularýnda daha kurumsal davranýyor. Önümüzdeki dönemde mali destek ve danýþmanlýk programlarýný yine ihracat temasýnda devreye alacaðýz.”