Doða ve tabiat turizmi açýsýndan zengin alanlarý ile alternatif turizm arayanlarýn yeni gözdesi haline gelen Kastamonu’da Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürlüðü koordinasyonunda faaliyet gösteren Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn (KUZKA) koordinasyonunda yürütülen çalýþmayla yeni kamp alanlarý belirlenerek, trekking rotalarý oluþturuluyor. Bu kapsamda KUZKA tarafýndan Bölgeye davet edilen Ýstanbul Doða Sporlarý Kulübüne baðlý 12 sporcu, Kastamonu’nun Pýnarbaþý ilçesinde Dünyanýn en derin 4’üncü maðarasý Ilgarini’ye yürüyüþ gerçekleþtirerek trekking rotalarý oluþturdu. 2,5 kilometre uzunluðunda zorlu parkuru yürüyen Ýstanbul Doða Sporlarý Kulübü Derneði üyeleri maðarayý gezerek keþif yaptý.
“Maðaradan çok etkilendik, adeta nefesimiz kesildi”
Küre Daðlarý Milli Parký içerisinde bulunan Ilgarini Maðarasý’nýn çalýþmalar kapsamýnda incelenmesinin büyük önem taþýdýðýný söyleyen Ýstanbul Doða Sporlarý Kulübü Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Süleyman Þahin, “Ilgarini Maðarasý 200 metre yatay, 250 metre de aþaðýya doðru bir derinliði var. Ýki ana galerisi bulunuyor. Ýçeride þapelleri gördük, aþaðýya doðru bir tarihi yoldan indik. Burasýný tarihi bir merdiven olarak söyleyebilirim. Buradan çok etkilendik. Ýnsan kemikleri burada halen açýkta duruyor. Ýki tane þapel veya bina þeklinde bir yapý vardý. Ilgarini Maðarasý herkesin görmesi gereken bir yer. Kesinlikle çok bakir kalmýþ burasý. Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’na ve Küre Daðlarý Milli Parký Müdürlüðü’ne biz böyle bir inceleme fýrsatý verdikleri için teþekkür ediyoruz. Buraya ulaþým saðlanmýþ, bir patika yol yapýlmýþ. Buraya çok rahat bir þekilde yürüyerek geldik. Burasýný herkese tavsiye ediyoruz, mutlaka herkesin gelip görmesi gereken deðerlerimizden bir tanesi” dedi.
“Patika yolu yürüyerek rahat bir þekilde maðaraya ulaþtýk”
Ilgarini Maðarasýný görmek için patika yoldan yürüdüklerini belirten Þahin, “Ilgarini Maðarasý’ndan önce iki tane daha maðara var. Bir tanesi Mantar Maðarasý, diðeri de Ejder Çukuru. Yaklaþýk 1-1,5 saat bir yürümeyle buraya ulaþtýk. Yol güzel, biraz rampa ama yürünebilir. Küre Daðlarý Milli Parký Müdürlüðü, bu yol güzergâhýnda güzel hizmetlerde bulunmuþ. Buraya yürüme yolu yapmýþ. Rahat bir þekilde buraya ulaþtýk” diye konuþtu.
“Bakir ve yeni keþfedilmiþ Ilgarini’nin mutlaka gezilmesi gerekir”
Ilgarini Maðarasý’nýn bakir ve yeni keþfedildiðine dikkati çeken Þahin, “Ilgarini Maðarasý çok bakir kalmýþ, zaten yeni keþfedilmiþ bir yer. Keþif süresi çok uzun deðil. Burasý mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi” þeklinde konuþtu.
“Anadolu’da Hýristiyanlýðýn yasaklandýðý dönemde bu maðarada ibadetin yapýldýðý görülüyor”
Ilgarini Maðarasýnýn içerisinde çeþitli kalýntýlarýn görülebildiðini söyleyen Ýstanbul Doða Sporlarý Kulübü Derneði Baþkaný Þahin, þöyle konuþtu: “Tahminen buralarýn bir manastýr olduðunu düþünüyoruz. Genç Bizans döneminde Anadolu’da Hýristiyanlýðýn yasak olduðu bir dönemde halk, bu tür maðaralarda ibadetlerini gerçekleþtiriyordu. Bu manastýrlardan bir tanesi de Ilgarini Maðarasý’nda bulunuyor. Ama maalesef bu manastýrýn bir kýsmý yok olmuþ durumda sadece kalýntýlarý kalmýþ.”
Ayrýca maðara içerisinde þapel kalýntýlarýnýn da olduðunu söyleyen Þahin, þunlarý kaydetti: “Ýki katlý þapel kalýntýsý maðarada mevcut. Þapelde yapýlan iþçilik rahatlýkla görülebiliyor. Kayalarýn arasýnda hiçbir belirginlik yok. Hatlar tamamen kaybolmuþ, inanýlmaz derecede güzel bir iþçiliði þapellerde görebiliyoruz.”
“Ilgarini maðarasýnda çok farklý duygular yaþadým”
Maðarada fibula, buderus gibi insan kemiklerinin görüldüðünü belirten Ýstanbul Doða Sporlarý Kulübü Derneði Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Karataþ ise, “Maðarada mezarlar var. Umarým buralar korunur. Çünkü Türkiye’nin turizm açýsýndan çok önem teþkil eden yerlerden bir tanesi burasý. Ilgarini Maðarasý’na olan yolculuðumuz çok güzel geçti. Gerçekten güzel bir patika yol yapýlmýþ. Yapanlara ve emeði geçenlere teþekkür ediyoruz. Burasý çok yüksek bir maðara, mistik olarak çok etkileyici bir yer. Burada insan farklý duygular yaþýyor. Bu duygularý herkesin tatmasýný tavsiye ederim. Ülkemizin güzelliklerinden bir parçasý oluyor burasý da. Umarým burasýný herkes gelip görür. Buralarda güzel duygular yaþar” diye konuþtu.
“Bir yandan korkarak, bir yandan heyecanlanarak maðarayý gezdim”
Bir yandan korktuðunu, bir yandan heyecanlandýðýný ve bir yandan da adrenalin artarak Ilgarini Maðarasý’ný gezdiðini anlatan Karataþ, þunlarý söyledi: “Ilgarini Maðarasý’nda yine maðaralara özel tektonik oluþumlar vardý. Sarkýtlar vardý, likitler vardý ama bunun dýþýnda çok çok etkileyici eski tarihlerde yapýldýðýný anladýðýmýz yol vardý. Tamamen taþ iþçiliðiyle yapýlmýþ, eðimi azaltýlarak yapýlmýþ muhteþem bir yol vardý. Bu yoldan inip yolun sonundaki þapele ulaþmak benim için muhteþemdi, etkileyiciydi. Bir yandan korkarak, bir yandan heyecanlanarak, diðer yandan da adrenalin artarak yaþadýðýmýz bir deneyimdi. Bu deneyimi hayatým boyunca unutmayacaðým.”
“Bu maðaranýn ülkemiz tarihine ve kültürüne kazandýrýlmasý gerekiyor”
Ilgarini Maðarasý’nda çok fazla taþ iþçiliðinin olduðunu aktaran Karataþ, “Bu eski tarihte yapýlan taþ yolundan yaklaþýk 300-400 metre aþaðýya doðru derine indik. Yol boyunca mezarlýklar vardý, bir þekilde bu mezarlýklardaki cesetler dýþarý çýkmýþtý. Kemikler vardý, yapýlar vardý yine muhteþem taþ iþçiliði olan, tam taþýn iþlenerek düz bir halde iþlenerek yapýlan yerler vardý. Bunlarýn ne amaçla kullanýldýðýný bilmiyorum ama eminim tarihçilerimiz, profesörlerimiz, üniversitelerimiz buradaki gizemi çözeceklerdir ve dünya tarihine ve kültür tarihimize katacaklardýr” dedi.
“Ilgarini, dünyanýn en derin 4’üncü maðarasý olarak gösteriyor”
Ilgarini Maðarasý’na ulaþým için zorlu parkurda trekking ve doða sporlarý için gelen turistlerin kolayca ulaþmalarý saðlamak amacýyla Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan kayalara 9 bin 500 adet vida çakýldý. Ahþap malzemenin sabitlenmesi için 350 kilogram çivi kullanýldý. 2,5 kilometrelik zorlu parkur boyunca geçilmesi zor bölümlere 385 merdiven ve 440 metrekare ahþap platform ile 450 metre uzunluðunda korkuluklar yerleþtirildi.
2,5 kilometrelik yürüyüþ yolunun sonunda denizden yüksekliði bin 250 metre olan Ilgarini Maðarasý’nýn giriþ aðýz geniþliði 22 metre, yüksekliði ise 30 metre, içeriye doðru 858 metre uzunluðundaki 250 metre derinliði ile Dünyanýn 4’üncü büyük maðarasý olarak gösterilen Ilgarini Maðarasý’nýn 220 milyon yýlda oluþtuðu tahmin ediliyor.
Ilgarini Maðarasý’nýn ikiye ayrýlan giriþinde sað taraf Avize Salon ismi ile anýlmaktadýr. Bu bölümde bir su sarnýcý, sarkýtlar ve odalar bulunmaktadýr. 250 metre derinliðe kadar giden sol tarafta ise M.Ö. 2000 yýlýna ait insan yaþantýsýna dair izlere rastlanmaktadýr. Ilgarini maðarasýný her yýl 2 binden fazla trekking tutkunlarý ile turistler ziyaret ediyor.
Kaynak ÝHA