Eþinin görevi nedeniyle tayin olduklarý Kastamonu'da satýn aldýklarý evlerinin bahçesi için amatör olarak yaptýðý mobilyalar, genç giriþimci Derya Makçýk'ý iþ sahibi yaptý. Kurduðu 8 atölyede istihdama katký sunan eden kadýn giriþimci, þimdi 30 kiþiyi istihdam edebileceði fabrika kurmaya hazýrlanýyor.
Eþinin görevi nedeniyle Kastamonu'ya taþýnan 41 yaþýndaki Derya Malçýk, satýn aldýklarý evlerinin bahçesi için tasarladýðý amatör mobilyalarýn bir süre sonra büyük ilgi görmesi üzerine kendi iþ yerini kurmaya karar verdi. Bu fikrini ailesine açan giriþimci 2 çocuk annesi Derya Malçýk, öðretmen olmasýný isteyen ailesinin iþ kurma fikrine karþý çýkýnca kendi yolunu çizmek için harekete geçti. Tüm ailesini karþýsýna alarak hayal ettiði iþi kurmak için çalýþmalarýna baþlayan Malçýk'a yine en büyük destek babasýndan geldi. Kýzýný hedefinden vazgeçiremeyen baba Mehmet Ýnci, bindiði aracýný satarak parasýný verdi. Babasýnýn verdiði para ile akrabalarýnýn ‘erkek mesleði' diyerek karþý çýktýðý mobilyacýlýk iþini kurmak için Kastamonu Ýþ Geliþtirme Merkezi ile KOSGEB'e baþvuran Malçýk, hazýrladýðý proje ile destek almaya hak kazandý. Daha sonra bir atölye kiralayarak ilk etapta kendisi dahil 3 kiþiyle iþe baþlayan Malçýk, yaptýðý ürünlerin beðenilerek talep görmesi üzerine iþ yerini büyüttü ve atölye sayýsýný 6'ya, çalýþan sayýsýný da 8'e çýkardý. Ürünlerini pazarlamaya baþlayan Malçýk, iþ yerini büyütmek ve 30 kiþiye istihdam saðlama hedefiyle fabrika kurmak için harekete geçti. Malçýk, yeni fabrikasý ile Türkiye'de tanýnan bir firma olmayý hedefliyor.
“Bahçemizde bu iþi hobi olarak yaparken, kendi iþimizi kurduk”
Kastamonu'ya eþinin görevi nedeniyle atandýklarýný ve atandýklarýnda da bahçeli bir ev satýn aldýklarýný söyleyen Giriþimci Derya Malçýk, “Bahçeli evimizde kendi mobilyalarýmýzý ahþaptan yapmaya baþladýk. Bahçemizde bizler bu iþi hobi olarak yapmaktaydýk. Kendi evimi döþerken ‘neden ben bu iþi yapmayayým, neden ben bu piyasaya girmeyeyim' diye düþünmeye baþladým. Ýlk etapta herkes bu iþe çok karþý çýktý. Bir bayan olarak erkeklerle çalýþýyorum, erkeklerin yaptýðý bir iþi yapacaktým. Özellikle en baþta ailem olmak üzere annem, babam ve tüm çevrem bu iþi hem baþaramayacaðýmý düþünüyorlardý hem de bir erkek iþi olduðunu düþünüyorlardý. Hiç kimse arkamda durmadý. Tek eþim benim arkamda durdu. Bir bayan olarak aslýnda ben bir risk aldým. Birçok erkekle çalýþýp, onlarý motive edip ve bu iþletmenin devamýný saðlamak benim için zordu. Ama tabii ki bende bir bayanýn yapamayacaðý iþ yoktur diye düþündüm. Kendi kararýmý verdim. Bu iþe baþladým” dedi.
“Karþý çýkan babam, kendi arabasýný satýp bu iþi kurmam için bana para verdi”
Babasýnýn kendi arabasýný satýp bu iþi kurmasý için kendisine para verdiðini anlatan Malçýk, “Ýlk önce ailemin katkýsý yoktu, baktýlar Derya bu iþten vazgeçmeyecek. Maddi olarak bana destek olmaya baþladýlar. Hatta babam, kendi arabasýný satýp bu iþi kurmam için bana para vermiþti. Destek vermedikleri bir iþe, baktýlar baþarýlý oluyorum bu sefer arkamda durarak bana destek olmaya baþladýlar. Bende bu yola böylelikle baþladým. Ýlk önce küçük bir atölye ile baþladým. 3 tane çalýþaným vardý. Tabii ki gün geçtikçe her yýl biraz daha ileriye gittim. Þu anda 6 tane atölyem var, 8 tane de çalýþaným var. Bu þekilde iþlerimi büyütmeye devam ettim” diye konuþtu.
“Ýþ kurmak isteyen kadýnlara, devletimiz çok fazla destek veriyor”
Ýþ kurmak isteyen giriþimci kadýnlara devletin çok fazla destek verdiðini vurgulayan Derya Malçýk, “Giriþimci kadýnlarýmýza buradan tavsiyem, ‘ben bu iþi yapamam' demeyin. Adýmlarýnýzý saðlam, kararlý bir þekilde atýn. Zaten kadýnlara devlet çok fazla destek veriyor. Ben bu iþe baþlarken, KOSGEB'in o kadar büyük desteklerinden faydalandým ki bu da benim büyümem de çok faydalý oldu. Gerek personelimin maaþlarý verildi, kira olarak destek verildi, makine tesisat alýmlarýnda destek aldým, KUZKA'nýn desteklerini aldým. Ne zaman sýkýþsak devletimiz, giriþimci kadýnlarýmýzýn arkasýnda duruyor. Bu yüzden korkmadan adým adým ilerleyebilirler” þeklinde konuþtu.
“Fabrika kurup, 30 kiþiyi istihdam etmek istiyorum”
Hayallerinin peþinden gittiðini ve çok mutlu olduðunu belirten Malçýk, þöyle konuþtu: “Bu iþe baþlarken benim bütün ailem annem, teyzelerim birçok bayan öðretmendi. Tabii ki bizler memur zihniyetiyle büyümüþ bir aileyiz. Herkes benim öðretmen olmamý istiyordu. Bu iþ onlara çok uzak bir meslekti. Ama ben tabii ki hayallerimin peþinde koþtum ve bu iþi yapmaya karar verdim. Þu anda ki hayalim iþlerimi daha da büyütmek, bir fabrika haline dönüþtürmek ve kýsa zamanda bunlarý yapacaðýmý da inanýyorum. 25-30 kiþiye istihdam saðlamak, Türkiye çapýnda büyük bir firma olmayý hedefliyorum.”
“Giriþimcilik kültürünün yaygýnlaþmasý için ÝÞGEM binasýný kurduk”
Malçýk'ýn projesinin desteklenmeye hak kazandýðýný ifade eden Kastamonu Ýþ Geliþtirme Merkezi Müdürü Burak Livan ise þu ifadeleri kullandý: "Derya haným, Kastamonu ÝÞGEM'deki en baþarýlý giriþimcilerimizden bir tanesidir. Kendisi 2016 yýlýnda binamýza giriþ yaptý ve dördüncü yýlýný da tamamlamýþ durumda. Kendisi ÝÞGEM'de ilk etapta 2 atölye ile çalýþmalarýna baþladý, þuan için 6 atölye ile aktif bir þekilde hizmetlerini yürütmektedir. Derya haným, binamýza baþvurduðu zaman bizleri çok heyecanlandýran bir iþe ile baþvurdu. Bir mobilya imalatý yapma fikriydi. Bir kadýn giriþimcinin mobilya imalatý fikriyle bize baþvurmasý bizleri o dönemde gerçekten çok heyecanlandýrmýþtý. Kendisi binamýza baþvuru yaptýktan sonra direk binamýzda yer aldýðý için KOSGEB'in yeni giriþimci desteðini almaya hak kazandý. Kendilerinin proje danýþmanlýk hizmetlerini yürüttük. Daha sonra kendilerinin her türlü eðitim ve danýþmanlýk noktasýnda destek verdik. Þu anda da dördüncü yýlýný tamamlamýþ durumdadýr. Zaten Kastamonu ÝÞGEM binasýna baþvuran yeni iþletmeler, maksimum 5 yýl kalabiliyorlar. Buradan sonraki adýmlarý dileðimiz bir fabrikaya ya da kendi alanlarýna geçmesidir."