Karadeniz Bölgesi, deniz, doða ve kültür turizmi açýsýndan zengin alanlarý ile karavan tatilcilerinin yeni adresi oldu. Karavanla tatile çýkanlarý uðrak alaný haline gelen Karadeniz Bölgesi'nin tarihi, kültürel ve tabiat güzelliklerini tanýtmak amacýyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA), Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA) ve Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu iþ birliðinde TR82 ve TR81 bölgesinde kamp ve karavan alanlarýnýn tespit ve deðerlendirme çalýþmalarý baþlatýldý. Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illeri ile Zonguldak, Bartýn ve Karabük illerini kapsayan çalýþmalar 9 Aðustos tarihinde Çankýrý'dan baþladý. Bölgedeki karavan kamp ve alanlarý için gerçekleþtirecek tespit ve deðerlendirme amaçlý çalýþmalar 21 Aðustos 2020 tarihlerine kadar devam edecek. Çalýþma kapsamýnda özellikle TR82 Bölgesinde turizm unsurlarýnýn öbeklendiði noktalarda bulunan veya yapýlmasý planlanan alanlarda incelemeler yapýlýyor.
"DENÝZ, KUM VE GÜNEÞTEN ARTIK UZAKLAÞMALIYIZ"
Deniz, kum ve güneþten artýk uzaklaþýlmasý gerektiðini vurgulayan Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Yönetim Kurulu Baþkaný Leyla Özdað, "Tüm karavancýlar yýllardýr deniz, kum, güneþ ve daha çok yaz karavancýlýðý yapýyorlardý. Ben 30 yýllýk karavancýyým, daha önceden yaz karavancýlýðý yapýlýyordu. Ama artýk bütün ülkeyi dolaþmaya baþladýk. Ülkemizi bireysel olarak dolaþtýðýmýzda fark ettik ki karavan park ve kamp yerleri yok denilecek kadar az. Federasyon olarak bu konudaki çalýþmalarýmýza ilaveten kalkýnma ajanslarýnýn iþbirliði teklifi çalýþmalarýmýza ivme kazandýrdý. Yönetim Kurulu ve dernek üyelerimizle birlikte KUZKA ve BAKKA tarafýndan bizlere verilen rota üzerinde turizm unsurlarý ve yerleþim yerlerine uzaklýklarý konularýnda incelemelerde bulunuyoruz. Ýlk olarak Çankýrý'dan baþladýk, devamýnda Yapraklý, Eldivan ve Ilgaz ilçelerine uðradýk. Sonra Boyabat'a geçtik, ardýndan Sinop'a gittik. Devamýnda Erfelek ve Ayancýk'a uðradýk. Ardýndan Ýnebolu'ya geçtik.
Azdavay, Pýnarbaþý ve Cide olarak yolumuza devam ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde ilgili belediyelerin karavan turizmine ilgileri memnuniyet vericiydi" dedi.
"HEM DOÐASIYLA HEM TARÝHÝ DOKUSUYLA KARADENÝZ BULUNMAZ BÝR YER"
Hem doðasýyla hem de tarihi dokusuyla Karadeniz Bölgesinin bulunmaz bir yer olduðuna dikkati çeken Özdað, "Karadeniz Bölgesini sadece kendi ülkemizdeki karavancýlar için deðil yabancý karavancýlar için de hazýrlamayý hedefliyoruz. Karavan park ve kamp alanlarýnýn belirlenmesi, dolayýsýyla diðer unsurlarýn da ziyaret edilmeleriyle bu bölgelerin turizm gelirleri artmýþ olacak. Çünkü Karadeniz çok önemli bir yer, kara turizmi için, karavan park ve kamplarý için çok uygun bir yer. Ülkemizdeki diðer bölgelerde olduðu gibi Karadeniz de doðasý ve kültürel deðerleriyle kamp ve karavan turizminin önem kazanacaðý bir destinasyon olacaktýr" diye konuþtu.
"KAMP KARAVAN TURÝZMÝYLE, ÜLKEMÝZ DE PARA KAZANACAK"
Kamp karavan turizmiyle özellikle yurt dýþýndan gelecek olan karavancýlar sayesinde Türkiye'nin turizm gelirlerine katký saðlayacaðýna inandýðýný söyleyen Özdað, þöyle konuþtu: "Bu geliþmelere ilaveten pandemide karavanlara olan talep arttý. Karavancýlýkta þu an hýzlý bir büyüme var. Bu büyüme bizim devletle, hükümetle ve ulusal ve yerel dinamiklerle birliktelik yapmamýzý gerektiriyor. Bu yüzden, ülkemize karavan park ve kamplarýný bir an önce kazandýrmamýz gerekiyor. Ülkeyi bütününde hazýrlayacaðýz. Bu iþe baþlangýcý Karadeniz Bölgesi'nde yaptýðýmýz için çok mutluyuz, çünkü çok güzel bir örnek oldu. Karadeniz yerel yönetimlerinin ve halkýnýn ilgisi memnuniyet vericiydi. Ben yýllardýr karavancýlýk yapýyorum, gezmediðim bir yer kalmadý. Halkýn ilgisinin çok güzel olduðunu gördük. Ýstediðimiz Avrupa standartlarýnda güvenli karavan park ve kamp alanlarýnýn oluþmasýdýr."
"BELLÝ TURÝZM DALLARINDA UZMANLAÞMAYA ÇALIÞIYORUZ"
Belli turizm dallarýnda uzmanlaþmaya çalýþtýklarýný ve bu kapsamda karavan turizmine de yöneldiklerini belirten Serin, þunlarý kaydetti: "Ajansýmýzýn 2017 yýlýndan bu tarafa uygulamakta olduðu bütünleþik turizm projesi kapsamýnda belli konularda belli alanlardaki turizm unsurlarýmýz zaten belirlendi. Bu unsurlar belirlendikten sonra belli turizm dallarýnda uzmanlaþmaya çalýþýyoruz. Burada belirlediðimiz yerlerimizi, unsurlarýmýzý markalaþtýrmaya çalýþýyoruz."
Serin, "Örneðin Küre Daðlarý Milli Parký bunlardan bir tanesidir. Bu kapsamda 2020 yýlý itibariyle biz, alternatif turizm dallarýna da yöneldik. Örneðin macera turizmiyle ilgili belli konularda tespitler yaptýrýyoruz ayný karavan turizmine yaptýrdýðýmýz gibi. Dolayýsýyla bu bizim pandemi öncesinde de planlarýmýz arasýnda vardý. Ancak bu pandemi süreci insanlarý karavana ve kampa yönelttiði için bu tarz ziyaretler biraz daha ön planda olmaya baþladý. Yani insanlar bu tür etkinliklere daha fazla ilgi gösteriyor. Dolayýsýyla biraz daha gündem olmaya baþlýyoruz. Ancak bizler, bölgemizde belli turizm dallarýnda zaten uzmanlaþmayý hedefliyorduk, þu anda da bu hedeflerimize ulaþmak için çalýþmalarýmýzý gerçekleþtiriyoruz." dedi
Serin, Umarým Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonunun, saha ziyaretlerini tamamladýktan sonra görüþlerini eðer olumlu olarak sunarlarsa bölgede karavan turizmini canlandýrýlmasýna katký saðlamýþ olacaklarýný sözlerine ekledi.
TR82 ve TR81 Bölgelerinde Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) ve Batý Karadeniz Kalkýnma Ajansý (BAKKA) iþbirliði ile gerçekleþtirilecek kamp ve karavan alanlarýnýn tespit ve deðerlendirme çalýþmalarý Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illeri ile Zonguldak, Bartýn ve Karabük illerini kapsýyor.
Kamp alanlarýnýn belirlenmesine yönelik çalýþmalar, 21 Aðustos tarihine kadar devam edecek ve ardýndan hazýrlanan rapor kamuoyu ile paylaþýlacak.